Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

  0:08aktualizováno  0:08
… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. | foto: Profimedia.cz

Pro začátek je třeba si říct, že nikdo není neomylný a nehody se nevyhýbají ani těm nejlepší. "Požáry a spálená jídla už ani nepočítám," řekl známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro pondělní magazín ONA DNES.

Mezi nejkritičtější momenty svého pracovního života řadí recepci v rámci Mezinárodního měnového fondu, kdy měl na starosti catering pro významného hosta. "Ještě půl hodiny před zahájením jsem neměl hlavní chod k dispozici a zdálo se, že se to nikdy nestihne," vzpomíná Zdeněk Pohlreich.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. Zachraňte, co se dá, řídit se můžete následujícími radami.

1. Pokud jste přesolili polévku, rozkrájejte do ní bramboru, a jakmile se uvaří, vyjměte ji. Brambora nasaje přebytečnou sůl. Pozor, zabírá to jen u lehkých případů zkázy. Pokud jste do polévky převrhli půlku slánky, nezachrání vás žádná babská rada a můžete začít znovu.

2. Jemně přesolený čistý vývar zachráníte vaječným bílkem, který ve vařící polévce necháte srazit a vyjmete.

3. Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.

4. Překořeněné jídlo zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem. Silně kořeněnou chuť dokáže srazit rýže coby příloha.

5. Občas musíte improvizovat. Když neztuhne marmeláda, nezmatkujte a nic nevyhazujte. Směs zamrazte, čímž vytvoříte základ na nanuky.

6. Pokud se vám při pečení nevyklopí bábovka, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Příště si pamatujte, že bábovku nemáte vyklápět hned, ale nechte ji pár minut zchladnout.

Čtěte v pondělí

Zdeněk Pohlreich na autogramiádě své nové knihy Rozpal to, šéfe!

Zajímá vás, jaké nehody potkaly při vaření další známé kuchaře, komu humr málem ucvakl prst a kdo hasil požár při kurzu vaření? Čtětě v příloze MF DNES OnaDnes

7. Když jídlo nepůsobí esteticky, ale chuťově je bezchybné, pomozte si detailem. Na beztvarý koláč přidejte polevu nebo kopeček šlehačky a máte hezký moučník. Pozornost od nehezky nakrájených brambor odpoutejte tím, že na ně dáte lístky bylinek.

8. Jakmile do jídla omylem přidáte zkaženou potravinu (smetanu, vejce...), okamžitě ho vyhoďte. V tomto případě by se vám šetření mohlo pořádně vymstít.

9. Stejná rada platí, když se vám cokoliv nezdá na kvalitě surovin. Nemá smysl riskovat, že si přivodíte zdravotní potíže.

10. Nic nenaděláte, když cokoliv spálíte. Vždycky uvařte novou várku, protože jakékoliv nastavování nezbaví jídlo hořké chuti spáleniny. Jen spotřebujete dvojnásobek surovin a výsledek bude marný.

Dezert podle Zdeňka Pohlreicha

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.