Doporučujeme

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany. | foto: Isifa

Zázvorové nebo višňové. Které pralinky máte nejraději vy?

  • 2
K Vánocům patří nejen tradiční cukroví, jakým je linecké nebo pracny, ale třeba i pralinky. Receptů na ně je mnoho, my vám přinášíme tipy na višňové, čokoládovo-mandlové, ale i zázvorové.

Višňové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 g sušených višní nebo třešní
• 200 g hořké čokolády
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 lžíce griotky
• 100 g mléčné čokolády

1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

Pošlete recept a vyhrajte kuchařku

Soutěžte o kuchařku a další zajímavé ceny

Zázvorové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 ml smetany ke šlehání
• 200 g mléčné čokolády
• 1 lžíce másla
• 3 lžíce zázvorové marmelády
• hotová hořká čokoládová poleva
• kandovaný zázvor

1. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a promícháme s nalámanou mléčnou čokoládou.
2. Směs vymícháme dohladka, přidáme máslo a zázvorovou marmeládu.
3. Pralinkovou hmotu necháme vychladit dvě hodiny v ledničce, lžící tvarujeme kuličky, které dáme na několik minut ztuhnout do mrazáku.
4. Kuličky napíchnuté na špejli namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě a ozdobíme nasekaným kandovaným zázvorem.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany

Příprava: 30 minut + chlazení 2 hodiny

• 200 g loupaných vařených jedlých kaštanů
• 300 ml smetany ke šlehání
• 250 g hořké čokolády
• 1 lžíce másla
• 2 lžíce brandy
• 100 g strouhaných lískových oříšků

1. Kaštany jemně nasekáme nebo nahrubo nastrouháme.
2. Smetanu přivedeme k varu, přisypeme nalámanou čokoládu a promícháváme, dokud není rozpuštěná.
3. Přidáme máslo, brandy a mícháme směs do zhoustnutí. Stáhneme z plamene a vmícháme kaštany.
4. Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak chladíme dvě hodiny v ledničce.
5. Z hmoty vykrajujeme lžičkou kuličky, které obalíme v mletých oříšcích.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Čtvrtý díl receptů na cukroví, tentokrát na téma čokoláda a oříšky, najdete v pondělní ONA DNES. Vyzkoušejte čokoládové pusinky nebo čokoládové pracny krok za krokem.


  • Vybrali jsme pro Vás