Doporučujeme

Rozjeďte letošní silvestrovskou párty s přáteli ve světovém stylu. | foto: Profimedia.cz

Zapomeňte na chlebíčky, buďte na Silvestra světoví

  • 190
Chystáte-li pro své přátele nebo rodinné příslušníky silvestrovské pohoštění, zkuste letos pojmout oslavy příchodu nového roku trochu světověji. Přinášíme vám čtyři lahodné tipy na rychlé a snadné chuťovky z Itálie a Francie, které vaše hosty určitě nadchnou víc než obligátní chlebíčky.

Bagety s tapenádouBageta s tapenádou

* 200 g černých oliv bez pecky
* ančovičky (trochu sardelové pasty nebo 2 - 3 filátka)
* kvalitní olivový olej (dle potřeby)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* pepř
* bageta, veka nebo bílý chléb
* olej na opečení

1. Olivy, ančovičky a česnek rozmixujeme a pak postupně přidáváme olivový olej a citronovou šťávu. Směs by neměla být příliš hladká.
2. Nakonec opepříme čerstvě mletým pepřem. Solit už nemusíme, protože ančovičky tapenádu dostatečně ochutí.
3. Mažeme na opečené plátky bagety, veky nebo světlého chleba.

TIP: Do tapenády můžete přidat také kapary nebo bylinky podle chuti (v tom případě je vložte do směsi ještě před mixováním).

Rajčatová bruschetta Bruschetta s rajčaty

* 5 velkých zralých rajčat
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* sůl, pepř

1. Nejdříve rozkrojíme rajčata, odstraníme středy a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ty smícháme s nasekanou bazalkou a trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Necháme chvíli odležet, aby se chutě krásně spojily.
2. Pak opečeme plátky bílého chleba na troše oleje, potřeme je česnekem a obložíme rajčatovou směsí.
3. Ihned servírujeme. Tento recept je nezbytné připravovat těsně před podáváním, bruschetta totiž musí být zvrchu šťavnatá a vespod křupavá a teplá.

TIP: Do rajčatové směsi můžete přidat i trochu citronové šťávy, jemně nakrájenou cibulku a nasekané olivy.

Melounové závitky se šunkouMeloun s parmskou šunkou

* 200 g parmské nebo švarcvaldské šunky
* 1 žlutý meloun
* snítka rozmarýnu

1. Meloun rozkrojíme, zbavíme slupky a jader a nakrájíme na stejně velké špalíčky. Ty pak obalujeme v plátcích šunky.
2. Podáváme jako jednohubky k vínu. Zdobíme snítkou rozmarýnu.

Mini pizzyMinipizzy

* 1 balení listového těsta
* 100 ml rajčatového pyré
* 200 g šunky
* 200 g uzeného eidamu
* 4 rajčata
* bylinky dle chuti
* sůl, pepř

1. Šunku, sýr i rajčata nakrájíme na kostičky.
2. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Na každé kolečko naneseme lžičkou trochu rajčatového pyré, posypeme bylinkami, osolíme a opepříme. Pak minipizzy obložíme kostičkami rajčat, šunky a sýra.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

TIP: Můžete zdobit i sekanými olivami nebo plátky žampionů.


  • Vybrali jsme pro Vás