Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na chlebíčky, buďte na Silvestra světoví

  11:34aktualizováno  11:34
Chystáte-li pro své přátele nebo rodinné příslušníky silvestrovské pohoštění, zkuste letos pojmout oslavy příchodu nového roku trochu světověji. Přinášíme vám čtyři lahodné tipy na rychlé a snadné chuťovky z Itálie a Francie, které vaše hosty určitě nadchnou víc než obligátní chlebíčky.

Rozjeďte letošní silvestrovskou párty s přáteli ve světovém stylu. | foto: Profimedia.cz

Bagety s tapenádouBageta s tapenádou

* 200 g černých oliv bez pecky
* ančovičky (trochu sardelové pasty nebo 2 - 3 filátka)
* kvalitní olivový olej (dle potřeby)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* pepř
* bageta, veka nebo bílý chléb
* olej na opečení

1. Olivy, ančovičky a česnek rozmixujeme a pak postupně přidáváme olivový olej a citronovou šťávu. Směs by neměla být příliš hladká.
2. Nakonec opepříme čerstvě mletým pepřem. Solit už nemusíme, protože ančovičky tapenádu dostatečně ochutí.
3. Mažeme na opečené plátky bagety, veky nebo světlého chleba.

TIP: Do tapenády můžete přidat také kapary nebo bylinky podle chuti (v tom případě je vložte do směsi ještě před mixováním).

Rajčatová bruschetta Bruschetta s rajčaty

* 5 velkých zralých rajčat
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* sůl, pepř

1. Nejdříve rozkrojíme rajčata, odstraníme středy a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ty smícháme s nasekanou bazalkou a trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Necháme chvíli odležet, aby se chutě krásně spojily.
2. Pak opečeme plátky bílého chleba na troše oleje, potřeme je česnekem a obložíme rajčatovou směsí.
3. Ihned servírujeme. Tento recept je nezbytné připravovat těsně před podáváním, bruschetta totiž musí být zvrchu šťavnatá a vespod křupavá a teplá.

TIP: Do rajčatové směsi můžete přidat i trochu citronové šťávy, jemně nakrájenou cibulku a nasekané olivy.

Melounové závitky se šunkouMeloun s parmskou šunkou

* 200 g parmské nebo švarcvaldské šunky
* 1 žlutý meloun
* snítka rozmarýnu

1. Meloun rozkrojíme, zbavíme slupky a jader a nakrájíme na stejně velké špalíčky. Ty pak obalujeme v plátcích šunky.
2. Podáváme jako jednohubky k vínu. Zdobíme snítkou rozmarýnu.

Mini pizzyMinipizzy

* 1 balení listového těsta
* 100 ml rajčatového pyré
* 200 g šunky
* 200 g uzeného eidamu
* 4 rajčata
* bylinky dle chuti
* sůl, pepř

1. Šunku, sýr i rajčata nakrájíme na kostičky.
2. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Na každé kolečko naneseme lžičkou trochu rajčatového pyré, posypeme bylinkami, osolíme a opepříme. Pak minipizzy obložíme kostičkami rajčat, šunky a sýra.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

TIP: Můžete zdobit i sekanými olivami nebo plátky žampionů.





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.