Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapečte si dobrotu!

  0:17aktualizováno  0:17
Máte v rodině strávníky, kteří si potrpí na teplou kuchyni? Udělejte jim tentokrát radost zapečenou večeří plnou chutí. Většina z nich navíc snese obměny typu 'co dům dal'.

Zapečené kuře s alsaským zelím | foto: MF DNES

Zapečené kuře s alsaským zelímZapečené kuře s alsaským zelím
PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

100 g anglické slaniny, plátky
4 porce kuřete s kostí a kůží
sůl
1 lžička mleté papriky, sladké
8 brambor uvařených ve slupce, oloupaných
1 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
400 g kysaného zelí
6 jalovčinek
2 bobkové listy
4 hřebíčky
6 kuliček celého pepře
200–250 ml bílého vína
1–2 lžíce přírodního cukru na dochucení

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Porce kuřete omyjeme a přesekneme na polovinu, osolíme a poprášíme paprikou. Dno pekáčku vyložíme plátky slaniny, poklademe kousky kuřete kůží nahoru a dáme zapéct.

2. Mezitím si v kastrole na sádle zpěníme cibuli, vsypeme překrájené kysané zelí, zalijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod poklicí, než se kuře a slanina zapečou. Dochutíme cukrem.

3. Zelí přendáme ke kuřeti, promícháme a kuře urovnáme na zelí kůží navrch. Pečeme zhruba další půl hodiny, dokud není maso měkké a kůže opečená, podle potřeby můžeme podlít ještě trochou vína. 4. Kuře se zelím promícháme, poklademe plátky uvařených brambor a zapečeme dozlatova.

Bramborová kaše se zeleninouBramborová kaše se zeleninou
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 20 minut zapečení

700 g zeleninové směsi (hrášek, kukuřice, červená paprika), čerstvá nebo mražená
2 lžíce másla + kousek na vymazání formy
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, usekaný najemno
sůl a mletý pepř
800 g oloupaných brambor, moučných
200–250 ml smetany 12%
150 g hrubě strouhaného sýra, např. čedar

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme zapékací misku máslem. Překrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Scezené brambory necháme v hrnci, ve kterém se vařily, zalijeme je smetanou, vrátíme na oheň a necháme ji vzkypět.

2. Stáhneme z ohně a šťouchadlem na brabory rozmačkáme. Přidáme kousek másla a vymícháme nebo vyšleháme hladkou kaši. Nakonec vmícháme hrubě strouhaný nebo najemno pokrájený sýr a podle potřeby dochutíme solí. V kastrole rozpustíme zbylé máslo a zpěníme na něm cibulku a česnek. Přidáme zeleninu, osolíme, opepříme, osmahneme a krátce podusíme.

3. Mražená zelenina pustí vodu, čerstvou zeleninu podlijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru. Zeleninu přendáme do zapékací misky, překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a zapékáme asi 20 minut dozlatova.

Zeleninu dochuťte trochou vegety nebo čerstvě usekanými bylinkami.

Musaka z brambor a lilkuMusaka z brambor a lilku
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

1 lilek
sůl
olej na smažení
900 g oloupaných syrových brambor
trochu másla na vymazání zapékací misky
trochu strouhanky na vysypání misky
sušená nebo čerstvá saturejka, oregano, tymián
250 ml zakysané smetany
2–3 vejce
mletý pepř
50 g tvrdého hrubě strouhaného sýra

1. Předehřejeme si troubu na 180–200 stupňů. Lilek omyjeme a i se slupkou nakrájíme podélně na plátky asi půl až 1 cm silné. Plátky lilku z obou stran osolíme a necháme na tácu 15–20 minut ,vypotit‘. Potom lilek opláchneme studenou vodou a důkladně vysušíme, například papírovými ubrousky. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a lilek z obou stran osmažíme, až je krásně nazlátlý, a dáme stranou.

2. Brambory nakrájíme na silnější plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Střídavě do ní vrstvíme plátky bramor a osmaženého lilku a každou vrstvu osolíme a okořeníme usekanými nebo sušenými bylinkami. Poslední vrstvu zakončíme bramborami.

3. Zapékací misku přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, do změknutí brambor. V misce mezitím prošleháme kysanou smetanu s vejci, solí a mletým pepřem. Musaku zalijeme připravenou směsí a zapékáme dalších přibližně 15 minut. Těsně před dokončením povrch posypeme strouhaným sýrem. 4. Zapečenou musaku necháme chvíli zchladnout ve formě a potom krájíme na jednotlivé porce a podáváme.

Brambory zapečené se špenátemZapečené brambory se špenátem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

400 g listů špenátu (i mražený)
800 g oloupaných syrových brambor
2 lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formy
1 menší cibule, jemně pokrájená
3–4 stroužky česneku, drceného
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvého usekaného
100 g šunky, nakrájené na nudličky
150 g plátkového sýra, ementál nebo gouda

1. Troubu předehřejeme na 180 až 200 stupňů. Čerstvý špenát omyjeme, očistíme a listy necháme okapat. Mražený necháme povolit. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme špenát a česnek a krátce osmahneme, mražený špenát prohřejeme a odpaříme přebytečnou vodu. Dochutíme solí, pepřem a oreganem.

2. Brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, osolíme, lehce opepříme a promícháme. Zapékací misku o rozměrech přibližně 25 x 20 centimetrů vytřeme olejem a na dno ve vrstvách naskládáme polovinu brambor. Na brambory rozložíme třetinu sýra a rovnoměrně rozprostřeme ochucený špenát. Posypeme pokrájenou šunkou, překryjeme druhou třetinou sýra.

3. Nakonec navrstvíme zbylé plátky osolených brambor, poklademe kousky másla a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou. Měkké brambory odkryjeme, poklademe zbylým sýrem a zapečeme dozlatova. Necháme chvíli zchladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zapečený květák s brambory a sýremZapečený květák s brambory a sýrem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 25 minut + 30 minut zapečení

1 květák
800 g oloupaných syrových brambor
sůl
kmín
kousek másla na vymazání zapékací misky
150 ml smetany 12% nebo 33%
100 g hrubě struhaného sýra, např. gouda
špetka strouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
petrželová nať k podávání nebo pažitka

1. Troubu si předehřejeme na 200 až 250 stupňů. Květák rozebereme na růžičky, omyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, přidáme sůl a kmín a zalijeme vroucí vodou. Vaříme asi 5 minut, pouze do poloměkka, a vyjmeme cedníkem.

2. Brambory nakrájíme na hranolky a vsypeme do vroucí vody, ve které jsme vařili květák. Krátce povaříme, stačí tak 5 až 7 minut podle velikosti brambor, a scedíme. Přendáme je do máslem vymazané zapékací misky, poklademe růžičkami květáku a přelijeme smetanou ochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pár lžic smetany si necháme stranou.

3. Zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut, nakonec posypeme povrch hrubě strouhaným sýrem, pokapeme zbylou smetanou a dopečeme dozlatova. Podáváme posypané usekanou petrželovou natí nebo pažitkou.

Pokrm můžete připravit i ze zbylých vařených brambor, místo smetany zalijte rozmíchanými vejci nebo žloutkem a trochou mléka se sýrem.

'Mikrovlnné' pečeníZapečeno!

* Multifunkční a tradiční trouba zároveň, to je Jet Chef, která umí ohřívat, vařit, vařit v páře, grilovat i péct – a to včetně kynutého těsta.
* Můžete v ní upéct dokonce i kuře s dozaltova opečenou křupavou kůrčičkou.
* Objemem 31 litrů a průměrem otočného talíře 36 cm patří navíc k nejprostornějším na trhu.

 

Autoři:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.