Doporučujeme

Zapečený lilek s rajčaty

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Zapečený lilek s rajčaty

  • 0

  • 500 g lilku
  • 250 g drcených sterilovaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 lžičky oregana
  • špetka soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • olivový olej na smažení lilku
  • 100 g goudy nebo čedaru

1. Do hrnce dáme dvě lžíce olivového oleje, na kterém krátce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. K cibulovo-česnekovému základu přidáme drcená sterilovaná rajčata, 1,5 lžičky sušeného oregana, špetku soli, dvě lžičky třtinového cukru (lze dát i klasický krystalový cukr) a vše asi 10 minut povaříme na mírném ohni.
2. V době, kdy se nám vaří rajčatová směs si připravíme lilek. Lilek omyjeme, osušíme, nakrájíme na kolečka a v pánvi na olivovém oleji osmažíme z obou stran. 3. Osmažený lilek dáme na dno zapékací misky a potřeme ho připravenou rajčatovou směsí, kterou ještě posypeme nahrubo strouhaným sýrem gouda nebo čedar.
4. Takto připravené lilky zapékáme v troubě při 170 °C do zezlátnutí sýra. Podáváme s vařeným bramborem.


  • Vybrali jsme pro Vás