- 8 velkých předem vařených brambor
- 600 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- 1 velký lilek
- 2 malé cukety
- 1 velká cibule
- 1 rajčatový protlak
- 2 lžičky koření Mletá masa
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý barevný pepř
- sůl
- olivový olej
Na bešamel: - 60 g másla
- 55 g hladké mouky
- 0,9 l mléka
- sůl
- muškátový oříšek
1. Den předem si uvaříme 8 velkých brambor ve slupce.
2. Pak si připravíme bešamel: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání prohřejeme. Bešamel dochutíme solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
3. Na pánev dáme olivový olej a zprudka osmažíme mleté maso. K masu přidáme rajčatový protlak, nahrubo nakrájenou velkou cibuli, sůl, pepř, prolisovaný česnek, směs koření Mletá masa, promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného podlití vodou.
4. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a na dno naskládáme polovinu na kolečka nakrájených, oloupaných brambor. Na brambory dáme polovinu připraveného mletého masa z pánve, poklademe podélně nakrájenými cuketami (malé cukety můžeme, ale nemusíme loupat) a polijeme připraveným bešamelem.
5. Na bešamel klademe druhou polovinu na kolečka nakrájených brambor, dáme druhou polovinu mletého masa z pánve, poklademe omytým, na kolečka nakrájeným lilkem a zalijeme druhou polovinou bešamelu.
6. Takto připravenou misku dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170 °C do zrůžovění bešamelu.