Doporučujeme

Zapečené plněné baklažány

Zapečené plněné baklažány | foto: Antonín Novák

Zapečené plněné baklažány

Vybereme co největší rajčata a papriky a co nejmenší baklažány. Narovnáme je na pekáč, abychom si udělali představu, kolik čeho potřebujeme. Odřízneme vršky, které nezahazujeme, poslouží jako víčka, a vydlabeme vnitřek. Nakrájenou dužinu nastrouháme do mísy, bude tvořit základ náplně. Nakrájíme k ní nadrobno jednu větší cibuli, přidáme česnek a nadrobno nasekaný svazeček zelené petrželky. Pak ještě pepř a sůl, dvě špetky máty, špetku skořice a nakonec špetku mletého nového koření.

baklažány
větší tvrdá rajčata
papriky
1 větší cibule
3-4 stroužky česneku
svazek zelené petrželové natě
1 lžička máty
pepř, sůl, špetka skořice, špetka mletého nového koření
rýže (dle potřeby)
sklenka olivového oleje

Rýži dávkujeme tak, že na každou papriku a rajče přidáme do směsi 1 polévkovou lžíci, zatímco na každý baklažán přidáme lžíce dvě. Směs zalijeme sklenkou oleje a důkladně promícháme. přidáme sklenku vody a povaříme, až je rýže zpola hotová. Touto směsí pak plníme zeleninu, kterou jsme nakladli na pekáč těsně vedle sebe. Přikryjeme víčky a zbylou směs smícháme s trochou vody a vlijeme na dno pekáče. Pečeme v předehřáté troubě při 250°C asi hodinu. Podáváme s bílým chlebem a se salátem.


  • Vybrali jsme pro Vás