Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zaklechtaná slepice se špeclemi chutná jako od babičky a není pracná

  0:23aktualizováno  0:23
Připravte si lahodný nedělní oběd podle receptu Lindy a Kateřiny z kuchařského Herbáře. Pokud se pochlubíte svým milovaným receptem se slepičím nebo kuřecím masem, můžete vyhrát jejich kuchařku.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se ve třetím díle Herbáře věnují problémům, které momentálně trápí mnohé z nás - bolavým krkům, plným nosům a nachřáplým hlasům způsobeným podzimním nachlazením. Na pomoc si samozřejmě nevezmou nic jiného než bylinky a další přírodní pomocníky.

Začnou mátovým a bezovo-mátovým sirupem. Kromě cukru sirupy dosladí také stévií, která je mnohem sladivější než cukr a neobsahuje žádné kalorie. K příjemnému popíjení v době chřipkových onemocnění se hodí i lipové víno, které Linda připraví z lipových květů a citronu podle receptu své maminky.

Inhalace, nanuky a domácí antibiotika

Společně s dědkem kořenářem pak Kateřina připraví inhalační směs. Kombinace máty, mateřídoušky, anděliky, tymiánu, saturejky, dobromyslu, izopu, heřmánku a mladých jehliček smrku stříbrného by se měla inhalovat přibližně 5 až 20 minut nosem nebo ústy (podle toho, co dělá větší neplechu), má příznivé účinky i na pročištění pleti. 

Fotogalerie

Pokud vás nemoc zasáhne hodně nepříjemně, je dobré mít v zásobě silnější kalibr z přírodní apatyky. Při anginových onemocněních vám uleví nanuky z kořenu echinacey, zázvoru, odvaru z šalvěje, feferonky a čerstvého ovoce, to vše s kapkou alkoholu.

Opravdová síla jsou pak Katčina „domácí antibiotika“ z česneku, zázvoru, vína a 70% alkoholu, která se po odstátí užívají po kapkách.

Klasikou na nachlazení je samozřejmě silný slepičí vývar, Linda s Katkou válejí slepici mezi zeleninou čtyři hodiny. Z měkkého uvařeného masa a slepičího vývaru si pak nachystají recept našich babiček - zaklechtanou slepici a k ní bylinkové špecle podle receptů níže. 

Pošlete svůj domácí recept a vyhrajte kuchařku

Jak nejraději připravujete slepičí maso? Nebo dáváte přednost kuřecímu masu před slepicí? Pošlete nám svůj oblíbený recept ze slepice nebo kuřete a vyhrajte kuchařku Herbáře. Recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 30. října ZDE. Minulou výherkyní se stala Kristína Boubínová se svým receptem na dýňový chlebíček, který najdete zde. Blahopřejeme!

Zaklechtaná slepice

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 1 - 1,5 hodiny

Zaklechtaná slepice s bylinkovými špeclemi
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • slepičí vývar
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 5 snítek hladkolisté petržele
  • sůl
  • obrané maso ze slepice

 

  1. Připravíme jíšku – rozehřejeme máslo, jakmile začne hnědnout, vmícháme mouku a zhruba minutu pražíme, ochutíme muškátovým oříškem a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme na mírném plameni vařit zhruba hodinu. 
  2. V zakysané smetaně rozkvedláme žloutek a jemně nakrájenou petržel, osolíme a vmícháme do husté omáčky. Přidáme naporcované maso a necháme prohřát.

Bylinkové špecle

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 30 minut

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • 1 hrst hladkolisté petržele, nasekané nadrobno

 

  1.  Z mouky, vejce, mléka a másla vypracujeme těsto, vmícháme petrželku a do vařící osolené vody jej propasírujeme přes cedník nebo odkrajujeme lžičkou malé noky. 
  2. Vaříme, až špecle vyplavou. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou a podáváme.

.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.