Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zahřívací kolo pro dospělé i děti

  0:08aktualizováno  0:08
Když se vrátíte z podzimní procházky se zkřehlýma rukama a prochladlým tělem, určitě se rádi zahřejete něčím tekutým.

Za studeného počasí zahřejí horké nápoje | foto: In Images

Horké víno s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 0,8 – 1 l červeného suchého vína
* šťáva z jednoho pomeranče
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 6 hřebíčků
* 1 svitek skořice, nalámaný na 4 kusy
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 jablko
* cukr na dochucení

1. V hrnci nebo varné skleněné konvici smíchejte víno, kůru z půlky citronu, koření, omyté, jádřince zbavené a pokrájené jablko a směs zahřejte pod bod varu. Víno se nesmí vařit!

2. Nalijte přes sítko do nahřátých sklenic z varného skla, přilijte pomerančovou šťávu a šťávu z půlky citronu a podle chuti oslaďte. Podávejte s plátky zbylého citronu.

TIP
Nápoj je výborný i z bílého nebo růžového vína. Místo jablek můžete použít slupku z oloupaného jablka nebo do horkého vína přidat při podávání sušené křížaly – víno krásně provoní a skvěle chutnají. Vyzkoušejte směs koření Kotányi Mix svařené víno. Na jeden litr vína použijte jedno balení a podle chuti doslaďte. Směs je rozpustná a můžete jí ochutit také čaj nebo grog.

Zázvorový punč s citronovou trávou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 400 ml uvařeného čaje (černého nebo ovocného)
* 400 ml jablečné šťávy
* 4 hvězdičky badyánu
* 2 – 3 lžíce přírodního cukru
* 1 jablko
* 1 limetka nebo citron (chemicky neošetřené)
* 2 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
* 4 stonky citronové trávy (v délce brčka)
* oblíbené sušenky k podávání

1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky. Citronovou trávu omyjeme a seřízneme zavadlý konec. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky, které rozdělíme do sklenic z varného skla.

2. Limetku nebo citron omyjeme a nakrájíme na 8 dílků, popřípadě zbavíme pecek a přidáme k zázvoru do skleniček. V hrnci uvedeme do varu čaj s jablečnou šťávou, badyánem a cukrem.

3. Přidáme nakrájené jablko a krátce povaříme, stačí 2 – 3 minuty. Horký nápoj ihned přelijeme do připravených sklenic a podáváme s citronovou trávou a sušenkami.

TIP
Vyzkoušejte alkoholickou variantu: svařte vodu nebo čaj s cukrem a kořením, jablka nechte přejít varem, přilijte místo moštu bílé víno a zahřejte pod bod varu. Nakonec můžete ještě doladit stopečkou ovocného likéru nebo destilátu.

Káva s likérem a šlehanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 min.

* 4 šálky překapávané nebo espresso kávy
* 8 cl pomerančového likéru (například Grand Marnier nebo Franzini)
* 80 – 100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády (nejlepší je s vysokým podílem kakaa, minimálně 70%)
* cukr dle chuti

1. Nejdříve si elektrickým šlehačem ušleháme smetanu. Můžeme ji podle chuti trochu dosladit. V časové nouzi lze použít již koupenou šlehačku ve spreji. Také si dopředu nastrouháme čokoládu na efektní hoblinky (viz. tip).

2. Do šálků s čerstvě připravenou kávou rozdělíme většinu pomerančového likéru a na povrchu ozdobíme šlehanou smetanou. Pro lepší efekt můžeme použít cukrářský sáček se zdobítkem. 3. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou a zakápneme zbylým likérem. Cukr podáváme zvlášť, aby si každý kávu dosladil podle své chuti.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíte, když čokoládu necháte trochu změknout v dlaních a škrabkou na brambory pak seškrabujete hoblinky.

Vinný punč s griotkou a amaretem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 500 ml bílého suchého vína
* 300 ml vody (ovocného čaje, třešňové šťávy aj.)
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice nebo 1 větší nalámaný na kousky
* kůra z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* 8 cl griotky
* 4 lžičky amareta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení
* 4 vanilkové lusky k podávání (nemusí být)

1. V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme bílé víno a přivedeme k varu. Nápoj vlijeme do nahřátých sklenic s griotkou a amaretem, vložíme vanilkový lusk na zamíchání, dochutíme citronovou šťávou, dosladíme a podáváme.

2. Můžeme také smíchat ve džbánku víno, kůru z citrusů, skořici, vanilkový lusk, cukr a citrusovou šťávu a nechat přikryté do druhého dne uležet. Druhý den svaříme vodu nebo čaj, přilijeme obsah džbánku a zahřejeme k bodu varu. Rozlijeme do sklenek s griotkou a amaretem a podle chuti dosladíme.

TIP
Ostřejší chuti docílíte, když místo griotky použijete třešňovou pálenku. Zkuste také pomerančový nebo mandarinkový punč Franzini. K dostání v prodejnách italských specialit (www.franzini.cz). S pomocí rozpustné směsi Kotányi Mix třešňový punč můžete třeba z čaje vytvořit dětský punč.

Horká čokoláda s vanilkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min.

* 80 g kvalitní čokolády nebo čokolády na vaření
* 500 ml mléka, můžeme také použít místo poloviny mléka 12% smetanu
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky, např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* lžička mleté skořice na posypání, nemusí být

1. Nejprve mléko pomalu zahřejeme, nejlépe ve speciálním hrnci na mléko s dvojitým dnem nebo alespoň na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo.

2. Potom do horkého mléka nalámeme 80 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření a přisypeme vanilkový cukr. Pak za občasného míchání mléko opět přivedeme k bodu varu.

3. Poté co se čokoláda v horkém mléce dokonale rozpustí, našleháme ji metličkou do pěny a ihned nalijeme do připravených šálků nebo sklenic z varného skla.
Podle chuti čokoládu ještě nakonec osladíme a lehce poprášíme skořicí nebo kakaem.

TIP
Horkou čokoládu můžete připravit zčásti z mléka a zčásti z 12% smetany, bude ještě jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s 55 % – 70 % kakaa. Chuť horké čokolády je možné zvýraznit likérem nebo nealkoholickým sirupem.

Autor:




Nejčtenější

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.