Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapečený sýr je lahoda. Teče a křupe v koláči, na zelenině i v suflé

  0:11aktualizováno  0:11
Dobrý sýr dokáže povýšit kdejaké jídlo a uspokojí i mlsné jazýčky dětí a gurmánů. Vyzkoušejte báječná jídla inspirovaná francouzskou kuchyní se spoustou zeleniny, kterým dodává chuť typické aroma ementálu a camembertu.

Bramborový koláč s camembertem | foto: Président

Bramborový koláč s camembertem

  • 2 pláty těsta na pirohy nebo listového těsta
  • 1 kg brambor
  • 1 camembert
  • 20 cl mléka
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 25 cl čerstvé husté smetany
  • 20 g másla
  • jarní cibulka
  • petržel
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  1. Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce půl centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice.
  2. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit.
  3. Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat.
  4. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Quiche s ratatouille

Quiche s rattatouille
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 2,5 dl smetany na vaření
  • 1 listové těsto
  • 3 vejce
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička směsi koření
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř
  1. Omyjte lilek, cuketu a papriku. Neloupejte je a pokrájejte je na kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kousky lilku a cukety, nechte povařit 4 minuty. Pokračujte přidáním papriky a cibule, osolte a opepřete. Vypněte oheň, zakryjte a nechte chvíli odpočívat.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vyložte listovým těstem a dno propíchejte vidličkou. V misce ušlehejte vejce, přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř a směs koření. Na těsto v koláčové formě rozprostřete ratatouille zbavené tekutiny, snítku a čerstvého tymiánu, rozmarýnu a nastrouhaný sýr. Opatrně vlijte tekutou směs a vložte do trouby. Pečte cca 40 minut.

Gratinovaná zeleninka v Tumbetu

Gratinovaná zelenina v Tumbetu
  • 300 g cibule
  • 300 g brambor
  • 150 g cukety
  • 200 g lilku
  • 300 g zralých rajčat
  • papriky
  • 100 g ementál bloček
  • kvalitní olivový olej
  1. Nakrájíme rajčata a restujeme je na trošce oleje se solí a cukrem. Oloupeme a nakrájíme cibuli na nudličky. Cuketu, lilek a brambory nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a omyjeme.
  2. V dostatečném množství oleje orestujeme brambory, ale ne dozlatova. Když jsou měkké, vyndáme je z oleje a necháme okapat. Ve stejném (horkém) oleji rovněž osmažíme cibuli. Když je měkká, vyndáme ji a také necháme okapat. Stejně tak odděleně opečeme papriky a lilek na kolečka, a až změknou, necháme okapat i je.
  3. Do zapékací mísy klademe na dno opečená rajčata a pak po vrstvách přidáváme brambory, papriky, cuketu, cibuli a lilek. Nakonec vše posypeme nastrouhaným ementálem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 15 minut.

Tip: Můžeme podávat rovnou v zapékací míse nebo jako řezy na omáčce z restovaných rajčat. Pro zvýraznění chuťového požitku si dopřejte suché bílé víno typu Jura nebo Savoie.

Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem

Mrkvový nákyp s ementálem a šunkou
  • 80 g strouhaného ementálu
  • 120 g husté čerstvé smetany
  • 2 vejce
  • 160 g mrkve
  • 40 g vepřové vařené šunky
  • sůl a pepř

Předehřejeme troubu na 180 °C (plynovou na stupeň 6). Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.

Sýrové suflé

Sýrové soufflé
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 150 g strouhaného sýru ementál
  • 4 žloutky
  • 5 bílků
  • sůl a bílý pepř

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme. Postupně přidáváme mléko. Za stálého míchání přidáme sýr. Když se rozpustí, sundáme ho z ohně. Do směsi přidáme žloutky a sníh z bílků a vše dobře zamícháme dřevěnou vařečkou. Vymažeme formu na suflé máslem, nalijeme do ní připravenou směs a vložíme do trouby na 200 °C, pečeme přibližně 45 minut. Pozor, neotevírejte troubu během pečení suflé, snížila by se teplota a to by mohlo ovlivnit výsledný pokrm.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.