Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zácpa trápí každé páté dítě. Nepodceňujte ji a změňte potomkovi režim

  0:40aktualizováno  0:40
Zatímco u těch nejmenších je problémovým obdobím učení na nočník, u starších dětí se až nezdravě často objevují potíže se zácpou. Příčinou bývá nevhodná životospráva, ale i stres dítěte ze životní změny.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odborníci se domnívají, že potíže s vyprazdňováním má zhruba každé čtvrté až páté dítě. Ačkoli u dětí předškolního a mladšího školního věku bývá problém se zácpou poměrně častý, nepodceňujte ho. Škodliviny nastřádané v nedostatečně vyprázdněných střevech totiž pronikají zpět do organismu a při déletrvající zácpě způsobují dítěti další problémy.

„Při funkční chronické zácpě se tělo nestačí zbavovat všech odpadních látek, které se začnou hromadit ve střevech a mohou tak dítěti způsobit velmi nepříjemné potíže,“ varuje pediatr a alergolog Milan Matulka.

S častou zácpou mohou dokonce souviset i vyrážky a ekzémy. Jsou důsledkem toho, že škodlivé látky nashromážděné ve střevech prostupují i kůží. K onemocnění proto přistupujte komplexně, na první pohled nesouvisející projevy mohou mít společného původce.

Co už je nezdravé?

Nejčastější příčiny zácpy

  • Nevhodný jídelníček: riziko zácpy se zvyšuje, jestliže dítě konzumuje hodně světlého pečiva a sladkostí, vyhýbá se ovoci, zelenině a vláknině obecně.
  • Nedostatek tekutin
  • Nedostatek pohybu
  • Zadržování stolice: když dítě není schopno vykonat velkou potřebu jinde než v domácím prostředí.
  • Stres: dítě má problémy ve školce či škole, s vlastním sebevědomím i při kontaktu s ostatními dětmi.

Funkční chronická zácpa bývá charakterizována jako obtížné a často bohužel i bolestivé vyprazdňování střev, k němuž dochází maximálně jednou za tři dny. Provází ji nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Čím déle trvá, tím více potíží způsobuje. Při dlouhotrvající zácpě hrozí i poškození střevní sliznice, která je základem správného fungování imunitního systému. Vzhledem k tomu, že se až 70 % imunity nachází ve střevech, může zácpa obranyschopnost organismu výrazně narušit.

Pokud se dítě potýká se zácpou často nebo dlouhodobě, je potřeba zabránit přechodu zácpy do chronického stádia. O něm lékaři mluví, pokud zácpa trvá déle než 6 měsíců. Léčba chronické zácpy je obtížnější a časově náročná, řešte proto s pediatrem problematické vyprazdňování včas. Je potřeba zejména změnit nevhodné návyky ve stravování (doplnit ve stravě vlákninu), pitném režimu a stylu vyprazdňování. Vhodné je také udělat dítěti více času a příležitosti na pravidelný pohyb. Jinak totiž hrozí, že si vzniklé potíže s vyprazdňováním přenesou děti do dospívání i dospělosti.

Omezte sladkosti, pokud dítě rádo mlsá, dejte mu ovoce, ovocný džus nebo kompot. Osvědčenou zbraní je i sušené ovoce.

„V ovoci po vysušení zůstane pouze 15 až 20 % z původního množství vody, přičemž si zachovává stejný obsah cenných látek, snad jen s výjimkou vitamínu C, jehož množství se sušením výrazně snižuje. Takto upravené ovoce je stále bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, které jsou díky sníženému množství vody mnohem koncentrovanější,“ radí Jan Petr ze společnosti Vitalvibe. Ze sušeného ovoce sáhněte po švestkách, meruňkách ale i exotických datlích a fících.

Zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.) je přisuzován velký zdravotní význam. „Ve fermentovaných produktech z mléka jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotické bakterie. Blahodárný vliv těchto mikrooganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií. V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky. Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem,“ vysvětluje Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové, odborník projektu Bílé plus. Pokud netrpí dítě alergií nebo intolerancí, jsou pro něj vhodné i další mléčné výrobky.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.