Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Začněte jíst zdravěji

  0:22aktualizováno  0:22
Měsíc biopotravin je v plném proudu, a tak se podíváme na novinky ze světa zdravého jídla.

Jak vzniká "bio"? - Jak se chovají kozy a jak vzniká kozí mléko či sýr se můžete přijít podívat na kozí farmu. | foto: Fotobanka

Hlasujte: Dáváte při nákupu přednost potravinám s označením BIO, i když jsou dražší?

Jak vzniká "bio"?

Co všechno akce "Měsíc biopotravin" nabízí? Po celé září platí v celé řadě bioprodejen akce zvýhodněných cen vybraných výrobků, probíhají ochutnávky a další akce. V nejrůznějších obchůdcích budete moci ochutnat například pravé BIO wafle a konají se sezení, přednášky a festivaly. Týkají se zdravé výživy a jsou na nich prezentovány výrobky a služby firem, které se zabývají zdravou výživou.

Den otevřených vrat vás čeká v sobotu 23. 9. od 14 do 18 hodin na kozí farmě Dvůr Ratibořice na Vysočině, kde si budete moci prohlédnout stáje a hospodářský dvůr a také ochutnat i zakoupit místní výrobky.

Informace o dalších akcích najdete na www. mesicbiopotravin.cz.

Bio-cafés

Dobrá zpráva pro milovníky biopotravin - k nemnoha podnikům nabízejícím bioobčerstvení přibyl další. V pořadí už druhá provozovna sítě Bio-cafés, spojující v sobě moderní design s biostravováním, byla otevřena v centru Prahy v pasáži Broadway, Na Příkopě 31.

Bio-cafés nabízí saláty, sendviče, polévky, dezerty, kávu, kávové speciality, čaje, čerstvé džusy, mléčné koktejly, víno, pivo... to vše v biokvalitě. Otevřeno je denně od osmi do dvaadvaceti hodin, v každé provozovně je dětský koutek a samozřejmostí je nekuřácké prostředí.

Další pobočku najdete v Americké ulici 8. V listopadu by měla být otevřena pobočka ve Zlatém Andělu na Smíchově a do konce roku ještě další dvě (v Kaprově ulici a v Obchodním centru "Šestka" v Ruzyni).

Síť Bio-cafés je členem mezinárodního sdružení Slow Food, které propaguje kulturu stolování a také brání kulinářskou biodiverzitu po celém světě.

Což takhle dát si...?

Nudí vás běžné kuchařské knihy? Máte pocit, že už vás nic nepřekvapí? Pak jste patrně ještě neměli v ruce žádnou ze série kuchařek mladé autorky Lenky Požárové. Její edice "Což takhle dát si..." je věnována pokaždé jiné potravině, kterou s chutí, nápadem a vtipem kombinuje a vytváří nové recepty. Po dýních, špenátu a švestkách vycházejí nejnověji fazolové recepty. Více na www.zapalena-kucharka.cz.

Kečup nejen pro diabetiky

Patříte vy nebo vaše děti k těm, kdo nedají ani ránu bez kečupu? Pak vás jistě zaujme novinka, kterou pro kečupový trh připravila firma Kand. Není sice v biokvalitě, ale kromě toho, že neobsahuje cukr, v něm také nenajdete žádné alergeny.

Ženy jedí zdravěji

Ženy u potravin všeobecně dbají na vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Zato muži si chtějí především pochutnat. A tak pro ně není problém spořádat třeba párek s hořčicí, hranolky plovoucí v tuku nebo knedlíky s velkým množstvím omáčky.

Při výběru jídla každý sleduje něco jiného. Muži se soustředí hlavně na oblíbené potraviny, které jim chutnají. Ženy naopak dávají přednost co nejvíce zdravým potravinám a na druhé místo kladou náročnost přípravy.

Přestože lidé vědí, které látky jsou zdravé, často netuší, ve kterých potravinách pak tyto látky naleznou. Nejlepší přehled o tom, ve kterých potravinách se jednotlivé látky z pozitivními účinky nacházejí, mají podle nezávislé ankety agentury Ogilvy ženy ve věku 25-32 let.

Ještě zdravější ryby

Výzkum byl mimo jiné zaměřený také na konzumaci vápníku. Výsledky ukázaly, že Češi často podceňují obsah této látky v potravinách a také mají jen omezené informace o tom, kde všude se vápník vyskytuje.

Lidé si většinou myslí, že nejvíce vápníku je v mléčných výrobcích, ale není to tak úplně pravda. „Abychom do své stravy zařadili vápník, nemusíme se omezovat při volbě jídelníčku pouze na jogurty a další mléčné produkty," vysvětluje MUDr. Milan Kudyn. "Vápník se nachází třeba také v jiných potravinových formách, například v brokolici nebo v konzervovaných rybách. Důležité je zjistit, jestli je součástí konzervy celá ryba včetně kůže a kostí a jestli do ní není přidáno něco navíc,“ dodává MUDr. Kudyn.

Podle lidí je u ryb hlavním kladem to, že jsou nízkotučné a obsahují omega 3 kyseliny. Jen velmi málo spotřebitelů ryby upřednostňuje kvůli vysokému obsahu vápníku.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.