Ona

Hamburger, hranolky - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Za deprese i Alzheimera může tučné jídlo, tvrdí vědci

  • 18
Duševních chorob neustále přibývá a vědci teď zjistili, že na vině může být i změna stravovacích návyků. Lidé totiž v posledních padesáti letech snížili příjem syrových potravin a konzumují stále více nasycených tuků a cukru.

Odborníci z britské nadace duševního zdraví tvrdí, že právě nezdravé jídlo může za stále rostoucí počet depresí či poruch paměti.

Jejich studii nazvanou Výživa duše sice ne všichni dietologové považují za přesvědčivou, Britové ale tvrdí, že souvislost je zde naprosto zřetelná: poruchy podle nich souvisí s nedostatkem některých látek, které lze získat z potravy.

Když se například člověk vyhýbá rybám, jeho organismu pak chybí nenasycené mastné kyseliny omega-3, které ovlivňují funkce mozku. Nízká hladina těchto kyselin byla zjištěna například u schizofreniků. Před Alzheimerovou chorobou zase může chránit hojné pojídání zeleniny.

Podle Andrewa McCullocha z nadace pro duševní zdraví jsou vědci teprve na počátku cesty k pochopení toho, do jaké míry strava ovlivňuje činnost mozku. Přesto prý u některých psychiatrických pacientů nastaly po změně jídelníčku zásadnější změny než po lécích.

Studie Výživa duše také poukazuje na to, jak moc se v posledních pěti desetiletích změnil poměr mezi vitaminy, minerály a tuky v lidské stravě. Velkochov zavedl do zemědělství chemické látky, a tak změnil složení tuku v tělech zvířat.

Například kuřata jsou nyní vykrmena k porážce v polovičním čase než před 30 lety. Jejich maso tenkrát obsahovalo dvě procenta tuku, dnes 22 procent. 

Lidé navíc konzumují stále více hotových jídel. Stoupá tím příjem nasycených tuků, které zpomalují mozkovou činnost. 

Podle britské zprávy lidé ve srovnání s polovinou 20. století snědí o 34 procent méně zeleniny a o dvě třetiny méně ryb. Mohou to být klíčové faktory přibývajících případů deprese, schizofrenie, Alzheimerovy choroby a dětské hyperaktivity. 

Jedna z autorek studie Courtney Van de Weyerová považuje za dobrou zprávu fakt, že potraviny prospívající duševnímu zdraví jsou příznivé i pro zdraví tělesné.

,