Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Z vlašských ořechů nebo mandlí. Které rohlíčky jsou nejlepší?

  11:03aktualizováno  11:03
Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Můžete je péct na mnoho způsobů, například s mandlemi, vlašskými ořechy, nebo i bez lepku.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě. | foto: Isifa

Vanilkové rohlíčky bezlepkové

Příprava: 10 minut odležení 12 hodin pečení 8 - 10 minut

*

Pošlete recept na vánoční cukroví a vyhrajte!

350 g bezlepkové mouky
* 4 g xantanové gumy
* 100 g moučkového cukru
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 50 g strouhaných lískových oříšků
* 250 g másla
* 2 žloutky
* moučkový cukr
* vanilkový cukr

1. Mouku promícháme s xantanovou gumou, moučkovým cukrem, strouhanými mandlemi a lískovými oříšky. Přidáme změklé máslo a žloutky. Zpracujeme na těsto.
2. Z těsta vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinové folie a necháme v chladu přes noc odležet.
3. Váleček těsta podélně rozkrájíme na hranolky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky.
4. Válečky nakrájíme na 3 - 4 centimetrové kousky, vytvarujeme z nich rohlíčky.
5. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
6. Rohlíčky přendáme na plech a pečeme 8 - 10 minut. Teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Náš tip:

Smíchejte 3 lžíce horké vody, lžičku skořice a 120 g moučkového cukru, utřete polevu, kterou rohlíčky potřete místo obalení v cukru.

Vanilkové rohlíčky ořechové

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava: 15 minut odležení 1 den pečení 10 minut

* 280 g hladké mouky
* 340 g cukru moučka
* 50 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 2 žloutky
* 200 g másla
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 2 vanilkové cukry

1. Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a zabalené do folie jej necháme odpočinout v chladu nejméně 2 hodiny, lépe jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
3. Moučkový cukr a vanilkový cukr společně promícháme v míse.
4. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8 - 10 minut, podle velikosti rohlíčků.
6. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Náš tip:

Rohlíčky, jeden jako druhý, získáte rozválením těsta a jeho vykrajováním. Vykrajované rohlíčky obalujte opatrně, jsou křehčí.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě

Příprava: 15 minut odležení těsta 1 den pečení 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 200 g másla
* 150 g nastrouhaných loupaných mandlí
* 400 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* 2 vanilkové cukry
* 100 g hořké čokolády
* 80 g ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme na vál, přidáme k ní pokrájené změklé máslo, strouhané mandle, 100 g moučkového cukru a 3 žloutky. Zpracované těsto ve tvaru válečku zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet.
2. Zbylý moučkový cukr promícháme s vanilkovým cukrem.
3. Troubu předehřejeme na 175°, plech vyložíme pečícím papírem.
4. Těsto rozkrájíme podélně na 4 stejné díly, ze kterých vyválíme na pomoučněném válu centimetr silné válečky. Z válečků postupně ukrajujeme a tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme podle tloušťky a velikosti 8 - 12 minut. Necháme je vychladnout.
5. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé rohlíčky namáčíme do polevy a necháme je na mřížce oschnout.

Náš tip:

Rohlíčky můžete také péct ve formičkách.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Recepty na pravé italské mandlové cukroví nebo cukroví pro hračičky - mandlové šišky, hříbky a kytičky, najdete v pondělním vydání magazínu ONA DNES.

Autoři:




Nejčtenější

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.