Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

  0:43aktualizováno  0:43
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina se z něj nají nejméně třikrát. Ale teď už se pustíme do porcování...

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Nejdřív oddělíme stehna a křídla, ty šoupneme do trouby jako první (a do ledničky lahev vína) – oběd či večeře ve středomořském stylu nadchne každého a není vůbec složitá na přípravu.

Prsíčka si pěkně nakrájíme na proužky a naložíme, aby byla šťavnatější a taky trochu pikantnější. Pak už jen obalit, usmažit a podávat na salátovém lůžku s čerstvým pečivem.

Skelet se bude hodit pro přípravu báječné domácí polévky, jen si na ni musíme vyhradit dost času – čím déle vývar „potáhneme“, tím bude chutnější. Obrané maso pak směle využijeme do jarního krémového rizota.

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou

Ingredience na 3 porce:

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou
  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křidýlka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 citron + k podávání
  • svazek tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva dle chuti
  • vařená nebo dušená rýže ̈

Pracovní postup:

  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Potřeme směsí koření. Vložíme do pekáčku, obložíme na plátky nakrájeným citronem a posypeme většinou tymiánu, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  2. Potom odklopíme, přelijeme šťávou, která se udělala na dně pekáčku, a dáme péct ještě asi na 40 minut. Průběžně přeléváme šťávou.
  3. Když se maso odděluje od kosti a kůžička je zlatavá, vyndáme kousky kuřete z pekáčku a uchováme je na teplém místě. Citron také vyjmeme a vyhodíme. Ve výpeku rozpustíme máslo a dochutíme jej trochou citronové šťávy.
  4. Upečené kuře podáváme s dušenou nebo vařenou rýží přelité citronovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bylinkami a plátkem citronu.

Pikantní kuřecí stripsy se salátem

Ingredience na 3 porce:

Pikantní kuřecí stripsy se salátem
  • 2 kuřecí prsa
  • 200 ml bílého smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • listové saláty dle chuti
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • chilli omáčka a čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky.
  2. Jogurt v misce smícháme se solí a kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do marinády. Vložíme do ní kousky masa, promícháme, zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne.
  3. Kuřecí kousky vyjmeme z marinády, obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
  4. Podáváme na lůžku z listových salátů zakápnutých citronovou šťávou a olivovým olejem. Ke stripsům nabídneme také chilli omáčku a čerstvé pečivo.

Kuřecí vývar s mušličkami

Ingredience:

Kuřecí vývar s mušličkami
  • kuřecí skelet (bez kůže)
  • 3-4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • mušličky (nebo nudle)
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Kuřecí skelet vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 2 litry studené vody.
  2. Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájím na větší kusy a přidáme do hrnce.
  3. Cibuli není nutné loupat, stačí jen odkrojit konce. Překrojíme ji napůl a vložíme ke skeletu a kořenové zelenině (díky slupce dostane vývar pěknou barvu).
  4. Přidáme bobkový list, nové koření i pepř a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a necháme polévku jen probublávat, tzv. táhnout. Měli bychom to vydržet alespoň dvě až tři hodiny - čím déle, tím lepší vývar získáme. Průběžně odstraňujeme z povrchu pěnu.
  5. Hotovou polévku slijeme (maso obereme a dáme stranou na rizoto), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ji s menšími těstovinami, které jsme si uvařili vedle v menším hrnci, a nasekanou petrželkou.

Tip: Když kosti před vložením do vody opečete v troubě, získá polévka zajímavější chuť i barvu. Také zeleninu můžete předem krátce orestovat na trošce oleje.

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou

Ingredience na 3 porce:

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
  • 2 malé cukety
  • 100 ml suchého bílého vína
  • kuřecí vývar
  • obrané kuřecí maso z vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla
  • parmazán k podávání
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji chvíli opékáme cibuli, pak přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme rýži. Chvíli mícháme. Když rýže zprůsvitní, zalijeme ji vínem, opět promícháme a necháme odpařit.
  3. Pak po naběračkách přiléváme horký vývar a průběžně stále mícháme. Asi po deseti minutách vmícháme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a pokračujeme stále stejně.
  4. Když je rýže skoro hotová, vmícháme nakrájené uvařené kuřecí maso a prohřejeme. Nakonec stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a podáváme.
  5. Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek




Curaprox CS 5460 Ultra Soft 3 ksCuraprox CS 5460 Ultra Soft 3 ks

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.