Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Whisky, to je vlastně jen voda, zrní a měď

  10:01aktualizováno  10:01
Nikomu se zatím nepodařilo určit, kdy potulný galský palič nebo bezejmenný irský mnich spustil poprvé proces, na jehož konci vstoupila do vynálezcova chřípí podmanivá vůně živé vody" zvané whisky. Skutečnou kolébkou whisky není z největší pravděpodobností Skotsko, ale Irsko. Nakonec název whisky pochází z původně latinského aqua vitae (voda života), znějícího v irském jazyce gaelštině uisge-beatha, což se velmi brzy začalo vyslovovat usky", od čehož byl už jen krůček k odvozenině whisky".

Návštěvníka kterékoliv palírny kdekoliv na světě však nejvíce překvapí skutečnost, že hlavní postup výroby této tmavé lihoviny zůstal po staletí naprosto stejný. Není podstatné, jestli se whisky vyrábí z výlučně sladového ječmene, jak je tomu ve Skotsku, nebo ze směsi sladového a nesladového ječmene, což dovedli k dokonalosti Irové, či převážně z kukuřice nebo někdy z nesladového žita, jak je tomu v případě bourbonu v Severní Americe, aby se prostě vyhlížející ingredience přeměnily v cosi, co člověka potěší.

Ingredience jsou na celém světě stejné. Nejdůležitější je voda, která musí být čistá a musí jí být hodně. Nezáleží přitom, zda whisky pochází z vody prýštící z žulových skalisek skotské vysočiny či z vody, kterou čerpají v mírně zvlněných vápencových kopcích v americkém Kentucky. Dále je nutné zrno, ať už ječné, kukuřičné či žitné. A v neposlední řadě měď, ze které se vyrábějí kotle, v nichž se destiluje alkohol.

Dnes se sice některé druhy velmi jemných whisky připravují v nerezových ocelových zařízeních, avšak měď je stále považována za alfu a omegu k výrobě nejlepších destilátů. Pokud má whisky být alespoň trochu k něčemu, musí být i v těchto zařízeních nějaká ta měď. Vedou se mnohé spory o tom, zda některé druhy whisky jsou nadřazené těm ostatním. Barry Crocket, ředitel největší irské palírny v Midletonu, vám bude donekonečna tvrdit, že irská je ta nejlepší na světě.

Doporučujeme:

* Irská whisky JAMESON 1780, 12 let, 900 Kč

* Skotská whisky LAPHROAIG, 10 let, 1000 Kč

Uvědomte si, že my, na rozdíl od Skotů, kteří whisky destilují dvakrát, a Američanů, kteří destilují dokonce jenom jedenapůlkrát, tento tisíciletý proces spouštíme třikrát. Je tedy bez pochyby, že naše whisky musí být nejjemnější, neboť se jí při výrobě věnujeme nejdéle." Můžete si být však jisti, že v palírně Loch Lommond ve skotské Alexandrii vás při zmínce o jemnosti irské whisky vykážou do patřičných mezí jednoznačným odsudkem, že přece každý ví o neschopnosti Irů pálit.

Představte si, že jsou nuceni svou whisky destilačním procesem hnát třikrát, aby dosáhli alespoň jakéhosi výsledku." Pokusíte se ještě oponovat tvrzením, že whisky přece vynalezli Irové, a tudíž ji přece nemohou dělat špatně. S tím je skotský palírník také rychle hotov. Irové ji možná vynalezli, avšak my jsme ji dovedli k dokonalosti." Kvaziznalci jsou pak schopni dokonce říci, že například nejlepší je skotská single malt (čistá sladová whisky), která má být údajně lepší než irská whisky, jež zase podle některých překoná bourbon, jenž hravě převálcuje žitnou whisky, která atd. atd. atd. 

Whisky je obestřena řadou příběhů o pašerácích a tajných pálenicích v zapadlých koutech divokých skotských hor. Vždyť Mekka skotských single maltek", ostrov Islay, se hemží nejen příběhy o zpupných šlechticích a jejich krvavých bitkách na větry bičovaných vřesovištích, ale také neméně barvitými historkami o lidech, kteří se zasloužili o vznik onoho vznešeného nápoje zvaného Islay whisky. V irském Midletonu se například k dobrému dává příběh o tom, jak si v tamní palírně vychutnali královského berního úředníka, jehož úkolem bylo počítat sudy, které opouštějí palírenský provoz.

Umístili nebohého byrokrata do tak nesnesitelně malé a nepohodlné kanceláře, že svou práci dělal jen s vypětím sil. A navíc vedení firmy posadilo na druhou stranu chodby svého zaměstnance, který z luxusní lóže kontroloval, jak státní úředník odvádí svou práci. A jak poznat, která whisky je opravdu ta nejlepší? Všechny je ochutnejte," radí jeden z největších znalců světové whisky Jim Murray. Ten začal ochutnávat před čtvrtstoletím a kdy skončí, je prý v nedohlednu. Murray přesto říká, že vydat se po stopách světové whisky bylo nejmoudřejší rozhodnutí jeho života a že má nejlepší povolání na světě.


Autoři:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.