Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Výzkum: Porcovaný čaj není horší než sypaný

  • 3
Kvalita porcovaného čaje není horší než sypaného, který prosazuje většina znalců. Nová vědecká studie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně (VFU) tímto zjištěním částečně vyvrátila ustálený názor milovníků povzbuzujícího nápoje, že v pytlících končí méně kvalitní šarže čaje všech druhů.

Vědci zkoumali 40 značek nabízených na českém trhu a testy ukázaly, že kvalita porcovaných a sypaných čajů je srovnatelná. "Z toho vyplývá, že se sypané čaje vyrábějí ze stejných a stejně opracovaných listů jako čaje porcované. Už se málokdy setkáte s tím, že by se přidával například čajový prach a podobně. Jelikož jsou čajové částice menší u porcovaných čajů, obsahové látky se u nich uvolňují rychleji," shrnula Martina Ošťádalová z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce VFU.

Výzkumníci se věnovali také otázce správného skladování čaje. Zjistili, že kvalita čaje přímo nezávisí na tom, zda je uchováván na světle či ve tmě, ve skleněné, papírové nebo kovové nádobě. Přitom čajovny někdy čelí kritice za to, že mají čaj ve skleněných nádobách.

"Ukázalo se, že není velký rozdíl, jestli čaj máte například v papírové krabici nebo ve skleněné nádobě. Kvalitu nejvíce ovlivňuje zejména délka skladování po prvním otevření čaje," řekla Ošťádalová.

Vědci skladovali vzorky čaje jeden rok v různých nádobách a za různých světelných podmínek. Průběžně analyzovali vybrané látky. Nejvyšší hodnoty kofeinu u všech čajů naměřili před začátkem skladování, již po půl roce byly u všech čajů hodnoty kofeinu poloviční. Podobně dopadlo zkoumání čajových pigmentů, které mají vliv na barvu, aroma i chuť čaje.

Obsah kofeinu, který je povzbuzující složkou čaje, byl průměrně nejvyšší u zelených a bílých čajů. Absolutně nejvyšší byl však u černých čajů z Keni a Číny. Výzkum zjišťoval také přítomnost polyfenoloxidázy, což je enzym, který je důležitý pro správnou fermentaci čaje. V hotovém čaji by jí mělo být co nejméně, protože způsobuje nestabilitu čaje. Nejvíce tohoto enzymu obsahovaly zelené a polozelené čaje, nejméně černé čaje.

Čaji se připisuje blahodárný vliv na zdraví člověka. Jde především o antioxidační a protizánětlivé účinky, úpravu střevní mikroflóry a předcházení onemocněním krevního oběhu. Mnohé z těchto výzkumů jsou však teprve na svém počátku, zatím probíhaly především na zvířatech a jejich vliv na člověka by mělo potvrdit další zkoumání, upozornil mluvčí VFU Alexandr Průša.


  • Vybrali jsme pro Vás