Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte domácí klasiku: nakládané zelí nebo mixle pixle

aktualizováno 
Neexistuje zelenina, která by se nedala naložit. V kuchyni se nebojte experimentů a vyzkoušejte domácí klasiku v podobě nakládaného zelí nebo směs, tzv. mixle pixle. Na podzim a v zimě budete mít zásobu vitaminů z vlastních zdrojů.

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Lilek s tymiánemLilek s tymiánem

Příprava: 30-40 minut + 20 minut sterilování

Na jednu sklenici o objemu 0,75 l

* 2-3 lilky
* sůl
* 250-300 ml olivového oleje
* 4-6 stroužků česneku
* několik snítek tymiánu
* hrubě drcený čerstvý pepř
* šťáva z 1 citronu nebo bílý vinný ocet

1. Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm. Plátky zobou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Potom lilky osušíme papírovou utěrkou a grilujeme na mřížce potřené olejem po obou stranách, dokud lilek nezměkne a není opečený.

3. Olej zahřejeme na 80 stupňů a vložíme do něj plátky oloupaného česneku, ochutíme hrubě mletým pepřem, solí a citronovou šťávou. Opečené lilky naskládáme do suché vyvařené sklenice a proložíme omytými a osušenými snítkami tymiánu.

4. Zalijeme teplým ochuceným olejem, aby byla všechna zelenina ponořená, uzavřeme víčkem a otočíme na 5 minut dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uležet 2-4 dny a můžeme konzumovat nebo i dále skladovat.

Tip
Lilky můžete zalít také studeným olejem, ale ochuťte ho bylinkami a uchovávejte v chladu. Podobně můžete nakládat i pečené cukety, papriky apod.

Nakládané cukety s chilliNakládané cukety s chilli

Příprava: 30 minut

Na asi 4 sklenice o objemu 0,7 l

* 2 kg mladých pevných cuket
* 2 chilli papričky
* 1 lžička celého koriandru
*několik lístků celeru

Na nálev:
* 1 l vody
* 0,3 l octa 8%
* 120 g cukru
* 30 g soli

1. Cukety dobře omyjeme, seřízneme špičky a nakrájíme na podélné řezy. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na jemné plátky.

2. Cukety naskládáme na těsno do dobře mytých zavařovacích sklenic a proložíme je několika lístky celeru, kuličkami koriandru a jemně nakrájenými chilli papričkami. V hrnci svaříme vodu s cukrem, octem a solí a vařícím nálevem zalijeme připravené cukety až po okraj sklenice.

3. Uzavřeme víčky, otočíme na 10 minut dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováme v chladu a necháme minimálně 10-14 dní odležet.

Tip
Použijte pouze mladé pevné cukety bez vyzrálých semen. Podle chuti můžete do nálevu přidat méně cukru nebo polovinu cukru nahradit sacharinem a přidat kousek křenu, česnek apod. jako do okurek.

Nakládaná řepa s fenyklemNakládaná řepa s fenyklem

Příprava: 45 minut + 15 minut zavařování

Na asi 4 sklenice o obsahu 0,5 l

* 2,5 kg červené řepy
* 2 cm kořene křenu
* 1 lžíce fenyklu

Na nálev:
* 750 ml vody
* 50 g cukru krupice
* 25 g soli
* 250-300 ml octa 8%

1. Řepy omyjeme,vložíme do vroucí vody a vaříme asi půl hodiny. Mezitím si svaříme vodu s cukrem, solí a octem na nálev.

2. Potom řepu zchladíme, oloupeme slupku a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Nakrájenou řepu naskládáme do vymytých zavařovacích sklenic a prokládáme kousky oloupaného křenu a semínky fenyklu.

3. Řepu zalijeme horkým nálevem 1 cm pod okraj sklenice, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 stupních. Sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát na víčku.

Tip
Máte-li rádi sladší řepu, přidejte více cukru a navíc můžete přidat trochu anýzu a kmínu. Malé řepy můžete zavařovat celé, doba zavařování je pak o něco delší, asi 20-30 minut, podle velikosti řepy a sklenice.

Nakládaná karotka a květák ve vinném octěNakládaná karotka a květák ve vinném octě

Příprava: 20 minut + 15 minut sterilování

Na 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 1 květák o váze asi 1,25 kg
* 500 g karotky
* šťáva z půl citronu
* 20 kuliček celého pepře
* 12 kuliček nového koření
* 4-8 snítek koprových květů
* 1 bobkový list
* 1 lžíce hořčičného semínka

Na nálev:
* 0,8 l vody
* 0,4 l bílého vinného octa
* 50 g cukru
* 30 g soli

1. Květák rozebereme na malé růžičky a opláchneme pod studenou vodou. Karotku očistíme, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké podélné plátky, nejlépe na kráječi na zeleninu.

2. Mrkev a růžičky květáku postupně povaříme asi 1-2 minuty v osolené vodě s citronovou šťávou. Zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.

3. V hrnci svaříme vodu, ocet, cukr a sůl na nálev. Do vymytých sklenic dáme na dno kousek bobkového listu, naskládáme do nich na těsno květák a plátky mrkve, posypeme kořením, přidáme větvičku odkvetlého kopru a zalijeme horkým nálevem pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při mírném varu 10-15 minut.

Tip
Místo kopru přidejte do sklenice snítku tymiánu a šalvěje. Když květák déle povaříte, můžete ho zalít pouze svařeným vinným octem s vodou, cukrem a solí a uchovat bez sterilování.

Pikantní směs s rozmarýnemPikantní směs s rozmarýnem

Příprava: 45 minut

Na 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg řapíkatého celeru
* 1 velký pórek, asi 500 g
* 4 snítky rozmarýnu
* 1 nasekaná čerstvá chilli paprička bez semínek
* 1 cm čerstvého zázvoru
* 750 ml vinného octa
* 300 ml vody
* 25 g soli
* 60-100 g cukru krupice
* 200 ml olivového oleje

1. Pórek a řapíky celeru důkladně omyjeme pod proudem studené vody a řapíky oloupeme, abychom je zbavili tuhých vláken, a obojí nakrájíme na proužky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme v míse s nastrouhaným oloupaným zázvorem, jehličkami omytého rozmarýnu a jemně posekanou chilli papričkou. Zeleninovou směs na pěchujeme do čistých vyvařených sklenic,do každé sklenice přidáme trochu oleje a obsah zalijeme vařícím octem s vařeným s cukrem, solí a vodou.

3. Uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a nejméně 4 dny v chladu uležet. Takto připravená zelenina není vhodná k dlouhodobému skladování. Uchovejte ji v chladu, dokud se nálev nezačne kalit.

Tip
Poměr vody, octa, cukru a soli si můžete upravit podle chuti a podle jemnosti vinného octa, vodu můžete úplně vynechat a zeleninu zalít jen ochuceným octem.

Míchaná zelenina ve sladkokyselém nálevuMíchaná zelenina ve sladkokyselém nálevu

Příprava: 30 minut + 20 minut sterilování

Na asi 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg zeleniny (květák, mrkev, papriky, fazolky)
* šťáva z půl citronu
* 250 g malých cibulek
* 4 lžičky bílého hořčičného semínka
* 1 lžíce celého pepře
* 3 bobkové listy
* 8 kuliček nového koření
* 4 lžíce olivového oleje

Na nálev:
* 700 ml vody
* 60 g cukru
* 250 ml bílého octa 8%
* 30 g soli

1. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme. Květák rozebereme na jednotlivé malé růžičky. Mrkev nakrájíme vroubkovaným nožem na plátky, fazolky na koncích seřízneme a odstraníme vlákna a papriky zbavíme semeníku, seřízneme jim žebra a nakrájíme na proužky. Cibulky oloupeme. Do hrnce dáme vařit vodu, osolíme a přidáme citronovou šťávu. Do vroucí vody vložíme nakrájenou zeleninu.

2. Zeleninu krátce povaříme, stačí asi 2-3 minuty, a potom ji ihned vyjmeme cedníkem a zchladíme ve studené vodě nebo v nádobě sledem, aby si zachovala barvu, a necháme okapat. Cibulky povaříme v osolené vroucí vodě asi dvě minuty a také je zchladíme.

3. V hrnci svaříme vodu s cukrem, octem a solí. Celé koření promícháme s rozmačkaným bobkovým listem. Do vymytých zavařovacích sklenic nalijeme na dno po lžíci oleje, rozdělíme do nich oloupané cibulky a předvařenou zeleninu a posypeme kořením. Obsah sklenic zalijeme teplým nálevem asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.

4. Sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut chladnout. Skladujeme v temnu.

Tip
Nechcete-li zeleninu sterilovat, použijte k přípravě nálevu Deko nebo jiný konzervační přípravek. Zeleninu předtím povařte více doměkka a zalijte vařícím nálevem. Otočte na víčka a nechte vychladnout.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.