Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte cukroví našich čtenářů

  15:02aktualizováno  15:02
Třeba si ještě o víkendu najdete čas a vyzkoušíte cukroví, které pečou naše čtenářky. Za recepty, které jste poslali, děkujeme a ke zveřejnění vybíráme ty ze všech nejlákavější.

Marokánky | foto: Archiv Jany Vašíčkové

Medové pacle od Aleny Černé

*300 g hladké mouky
*200g cukru
*citronová kůra
*skořice
*2 celá vejce
*2 lžíce tekutého medu
*1/4 lžičky prášku do pečiva /nebo sody/.
Z těsta děláme kuličky a do každé zapíchneme oříšek, madli nebo rozinky. Pečeme asi na 150  °C.

Marokánky Jany Vašíčkové

*1 šlehačka (250ml)
*16 dkg moučkového cukru
*1 vanilkový cukr
*2 dkg hladké mouky
*16 dkg kandovaného ovoce (ovocný chlebíček)
*16 dkg směsi ořechů a mandlí
*cukrářská poleva mléčná
 
Šlehačku, moučkový cukr, vanilkový cukr a mouku vaříme do zhoustnutí. Do teplé hmoty přidáme ovoce a ořechy - a sundáme z plotýnky. Na pečicí papír klademe hromádky a sušíme asi 45 minut při 120-150 stupních (dle vlastní trouby). Vychladlé potíráme rozpuštěnou polevou.

Kokosové rohlíčky Mirky Vitoslavské


Přečetla jsem si Vaši výzvu o napsání vánočních rodinných receptů, rozhodování bylo moc těžké, protože patřím k těm, co pečou minimálně 12 druhů a vánočku k tomu. Nakonec jsem vybrala tři druhy, které už peču 20 let a nikdy na našem stole nechybí.

*250 g mletého cukru
*125 g másla /Zlatá Haná/
*125 g kokosu
*100 g polohrubé mouky
1 malou lžičku prášku do pečiva

Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí, nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř je pak cukroví duté. Pečeme je v horké troubě při 200 °C dozlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven.

Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/.

Ořechové řezy se žloutkovou polevou:

Ve šlehači ušleháme:
* 6 bílků
* přidáme 28 dkg pískového cukru
* přidáme 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
* 14 dkg výběrové polohrubé mouky
* jemně vmícháme 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Stela/

Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180 °C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po vychladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.

Žloutková poleva: 6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru

Důlkové koláčky

* 10 dkg změklého másla
* 10 dkg sádla
* 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny
*  přidáme 2 žloutky a vyšleháme
*  na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky

Přidáme žloutkovou směs a rychle zpracujeme v těsto. Dáme na půl hodinky odpočinout do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme uprostřed důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme ve směsi jemně strouhaných ořechů a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečicí papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme.

Žabí tlamy Dalimila Klvani


Zasílám vánoční recept mé maminky,která jej dělala každý rok. Maminka už nežije, ale cukroví je výborné, a proto ho se ženou děláme každým rokem také.

Příprava 60 minut.
* 300 g hladké mouky
* 250 g hery
* 2 žloutky
* 2 PL octa

Na obalení: 2 bílky, 100 g mletých vlašských ořechů, vanilkový cukr, červený džem.

Na vále zpracujeme všechny suroviny na těsto. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den na vále vyválíme 5mm placku. Vykrajujeme kolečka, do jejichž středu dáváme džem. Kolečka překlopíme, uzavřeme tak, že vznikne půlměsíc - tlama. Tlamu namočíme do bílků a pak obalíme cukrem smíchaným s ořechy. Uložíme na pečicí papír a pečeme při 180 °C asi 15 minut do zhnědnutí.

Autorům receptů posíláme odměnu 300 kč.

Autor:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.