Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravá výživa

Zapomeňte na pověry a přestaňte pít vodu

7.4.2008  6:00
Pijete denně dva litry vody v domnění, jakou službu tím svému zdraví prokazujete? Všechno je jinak! Vědci prokázali, že pití velkého množství vody našemu zdraví neprospívá.  celý článek

Muži versus ženy: jak jíme?

21.3.2008  6:00
Pokud jsou muži z Marsu a ženy z Venuše, pak je Mars přeplněný ledničkami nacpanými masem a mraženou pizzou. Venuše je zase rájem jogurtů, ovoce a zeleniny, tvrdí nová studie.  celý článek

Přísně utajovaná tajemství fast foodů

13.3.2008  6:00
Existuje několik věcí, které o svém oblíbeném fast foodu skutečně nechcete vědět. Přečtěte si fakta o přípravě jídla v rychlém občerstvení, která vás překvapí.   celý článek

Půst není populární ani zdravý

7.2.2008  6:00
Zatímco masopust je mezi lidmi stále oblíbenější, po něm následující půst nikoliv. Po smažených koblihách a mastných zabijačkových jídlech by se odlehčení jídelníčku hodilo. Ovšem přísný půst...  celý článek

Otrava jídlem vás poznamená na celý život

25.1.2008  6:00
Selhání ledvin, diabetes, vysoký krevní tlak. Jediná otrava může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související komplikace se často objeví až po několika letech.  celý článek

Všechno, co byste měli vědět o potravinových alergiích

23.1.2008  6:00
Alergie na potraviny jsou stále častější. Víte, jaké potraviny jsou nejnebezpečnější? V jakém věku alergie nejčastěji začínají a jestli mohou spontánně zmizet? Čtěte nejčastější otázky a...  celý článek

Mléko: spojenec, nebo nepřítel?

16.1.2008  6:00
Mléko zahleňuje a lidský organismus si s ním neumí poradit. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a další nemoci. Je tedy mléko pro naše tělo přínosem, nebo zátěží?  celý článek

Brokolice chrání kůži před rakovinou

24.11.2007  12:59
Brokolice obsahuje látky, které dokáží tělo chránit před rakovinou. Tato košťálová zelenina však není vhodná jen jako prevence nádorů prostaty, ale podle nejnovějších výzkumů chrání také kůži...  celý článek

Zmrzlina či vejce ohrožují kvalitní spánek

9.11.2007  6:00
Již naši předkové věděli, že jíst příliš tučná jídla před spaním není dobré a může to přivodit noční můry. Odborníci teď skutečně potvrdili, že zmrzlina, vejce na slanině či smažená jídla...  celý článek

Máte problémy se zažíváním? Dejte si jogurt!

2.11.2007  6:00
Průměrný Francouz sní za rok 40 kilogramů jogurtů, průměrný Čech 17. Na rozdíl od Čechů, kteří jedí jogurt většinou jen ke snídani nebo svačině, dají si Francouzi jogurt po každém jídle.  celý článek

Červené víno a zelený čaj jsou lepší než zelenina a ovoce

31.10.2007  16:18
Červené víno a zelený čaj obsahují mnohonásobně více polyfenolů než všechny známé druhy zeleniny a ovoce. Pravidelnou střídmou konzumací těchto nápojů lze tedy účinněji chránit své tělo před...  celý článek

Přejídáte se? Žvýkejte!

24.10.2007  13:18
Pokud má člověk tendenci přejídat se a bojuje s bodavým pocitem hladu, měl by se spolehnout na žvýkačku. Pokud si ji dá chvíli před svačinou, pak prý sní mnohem méně a zažene vlčí hlad, který k...  celý článek

Česnek nic nenahradí

17.10.2007  6:00
Ať už se některé reklamy na mléčné výrobky snaží sebepřesvědčivěji tvrdit opak, blahodárné účinky česneku v lidském jídelníčku nemůže nic nahradit.  celý článek

Milovníci sladkostí mají kratší život

5.10.2007  9:03
Častou konzumací sladkých laskomin si zkracujeme život. Němečtí vědci prokázali, že nadměrný přísun jednoduchých cukrů zatěžuje celkový metabolismus těla. Buňky se rychleji opotřebovávají a...  celý článek

Nejlepší anestetikum? Chilli papričky!

5.10.2007  6:00
Američtí vědci vyvinuli nové anestetikum, jehož účinnou látku získali z pálivých chilli papriček. Lék tlumící bolest je prý nejen velmi účinný, ale má rovněž minimum vedlejších účinků.  celý článek

Nevhodná strava poškozuje játra

1.10.2007  6:00
Jídelníček bohatý na brambory, bílé pečivo a bílou rýži může být příčinou stále častějšího poškození jater.  celý článek

Burčák je zdravý, pokud se pije rozumně

20.9.2007  6:00
S nástupem podzimu si každoročně přijdou na své i milovníci burčáku. Většina z nich na tento lahodný mok nedá dopustit a tvrdí, že jeho pití má pozitivní vliv na lidský organismus.  celý článek

Jídelníček pro nárůst svalového objemu

18.9.2007  12:59
Pro růst svalového objemu je nutná kvalitní regenerace těla po tréninku, jídelníček musí být nejen energeticky vydatný, ale musí zohledňovat i zvýšený příjem jednoduchých sacharidů co nejdříve...  celý článek

Když zdravé jídlo tělu škodí

17.9.2007  6:00
Geneticky modifikované potraviny nevezmou do úst. Přesně odrecitují, kolik nebezpečných "éček" určité jídlo obsahuje. Milují bioprodukty, řada z nich si pěstuje své vlastní ovoce a zeleninu. A...  celý článek

Pivo umí zvýšit imunitu

31.8.2007  14:00
Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím, že neoslabuje jejich obranyschopnost.  celý článek

Databáze éček a jejich účinky jsou na webu

27.8.2007  6:00
Informace o takzvaných éčkách, která jsou běžnou součástí potravin a jen málokteré jídlo je vůbec neobsahuje, jsou na internetu. Odborným garantem nových webových stránek www.bezkonzervantu.cz...  celý článek

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

25.8.2007  8:00
Odborníci na výživu téměř jednohlasně doporučují konzumovat tmavé pečivo. Celozrnné výrobky obsahují více živin a tak prospívají zdraví. Ne každé tmavé pečivo je ale celozrnné. Často jde jen o...  celý článek

Sůl škodí i prospívá

20.8.2007  14:24
Pod pojmem sůl se skrývá chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě ji nalezneme jako nerost halit - sůl kamennou. Vzhledem k tomu, že je vysoce rozpustná ve vodě, většina se nachází v mořské...  celý článek

Jídlo rakovinu léčí i způsobuje

18.8.2007  7:00
Až o čtvrtinu by měl v průběhu příštích deseti let klesnout počet nových pacientů trpících rakovinou žaludku. Ve studii v časopise Gut to uvádí tým nizozemských vědců. Prý to bude díky lepším...  celý článek

Éčka v potravinách zdraví neškodí

15.8.2007  14:00
Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách, takzvaná éčka, lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Testy na zvířatech škodlivost nepotvrdily. Přesto...  celý článek

Půst - náboženská zvyklost nebo i pomoc tělu?

13.8.2007  18:05
Občas se stane, že se nestihnete naobědvat. Ale nejíst celý den? To chce silnou vůli nebo pořádnou motivaci. Tou by mělo být především vlastní zdraví.  celý článek

Mýty o potravinových doplňcích

13.8.2007  18:05
Narostou vám po kreatinu svaly? Nahradí vitamín C v tabletkách ovoce a zeleninu? Zhubnete po koktejlech s obsahem chromu nebo nějaké jiné látky?  celý článek

Doplňky výživy

13.8.2007  18:05
Naše tělo potřebuje pravidelný přísun vitaminů a minerálů. Při zvýšení aktivity můžeme rozšířit jídelníček speciálními doplňky. Co vlastně můžete využít?  celý článek

Jak se správně stravovat?

13.8.2007  18:05
Nevíte si rady s vaší stravou? Chcete jíst správně, ale nevíte jak na to? Dipl. Ing. Ivan Mach CSc. vám poradí, jak začít a být fit.  celý článek

Alergie na potraviny!

13.8.2007  18:05
Chcete-li začít se zdravou výživou, dejte si pozor na zákeřné alergie. Každý třetí člověk dnes nějakou trpí. Nečekaná alergická reakce může nadělat spoustu problémů. Proto byste se měli nejdříve...  celý článek

Červené hrozny chrání prsa před rakovinou

13.8.2007  10:10
Sklenice stoprocentního džusu z červených hroznů brání rakovině prsou, zjistili odborníci z University of Illinois. Látky z červených hroznů odrůdy Concord mají podle průzkumu schopnost zastavit...  celý článek

Vegetariáni versus masožravci

6.8.2007  6:00
Je vegetariánský způsob stravování skutečně zdravější a výhodnější pro naše tělo? Nebo je správný argument, že jsme se narodili jako všežravci? Spočtěte si plusy a mínusy vegetariánského...  celý článek

Kozí mléko je mnohem zdravější než kravské

2.8.2007  6:00
Pití kozího mléka je zdravější než konzumace toho kravského. Kozí produkt má více zdraví prospěšných látek než kravský a je vhodnější při prevenci chudokrevnosti z nedostatku železa.  celý článek

Češi jedí zdravěji

24.7.2007  15:05
Optimální jídelníček se snaží dodržovat hlavně ženy, mužů dbajících o své zdraví ale přibývá. Vegetariánské restaurace a obchody se zdravými potravinami proto v poslední době registrují nárůst...  celý článek

Víno jako lék

11.7.2007  11:06
Víno jako lék užívali už staří Egypťané. Řekům je doporučoval Homér k dezinfekci ran a Hippokrates na snížení teploty.  celý článek

Špatná strava vám zničí plíce

10.7.2007  8:58
Nedostatečný příjem živin obsažených v ovoci a rybách může u dospívajících osob zvýšit výskyt astmatu, kašle, dýchavičnosti a onemocnění plic.  celý článek




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.