Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vytáhněte znovu remosku. Připravíte v ní nákyp i rajskou

  11:08aktualizováno  11:08
Remoska je doslova poklad. Můžete v ní péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat... Zvládnete v ní připravit vše od grilovaného kolena přes šunkofleky až po polévku či bábovku. Někdo si v remosce troufne dokonce i na vánoční cukroví.

Rýžový nákyp s meruňkami. | foto: Isifa

Brambory s hermelínem

Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 150 g šunky
* olej podle potřeby
* strouhanka podle potřeby
* 200 ml smetany
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* 1 hermelín

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a nakrájíme na plátky. Šunku pokrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pak ji vyložíme po dně i po obvodu plátky brambor, na ně klademe proužky šunky, přidáme další vrstvu brambor, šunky a dokončíme vrstvou brambor.
3. V misce rozšleháme smetanu s vejcem, ochutíme solí a pepřem, přelijeme přes brambory a pečeme 30 minut.
4. Po půlhodině pečení poklademe povrch brambor plátky nakrájeného hermelínu a ještě pět minut zapečeme.

Stifado

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 100 ml červen. vína
* 2 lžíce červ. vinného octa
* 3 kuličky pepře
* 3 hřebíčky
* 3 kuličky nového koření
* 2 bobk. listy
* 1 celá skořice
* 3 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 10 cibulek
* 3 lžíce oleje
* 1 plechovka loupaných rajčat

1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a naložíme je do marinády z červeného vína, octa, kuliček pepře, hřebíčku, nového koření, bobkového listu, skořice, plátků česneku, soli a pepře. Necháme marinovat šest hodin nebo přes noc.
2. Cibulky oloupeme, maso vyjmeme z marinády.
3. V nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulky asi pět minut, vyjmeme je a na tuku osmahneme kostky masa. Přidáme cibulky, marinádu, nasekaná rajčata z plechovky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso a cibulky zakryté. Přikryjeme víkem a pečeme asi hodinu a půl.

Černé fazole s chorizem

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g choriza
* 1 cibule
* 1 zelená paprika
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 plechovky černých fazolí
* 2 lžíce rajčat. protlaku
* 200 ml zelen. vývaru
* chilli
* oregano
* tymián
* sůl, pepř

1. Chorizo nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku rozpůlíme, odstraníme jádřinec a rozkrájíme. Stonek řapíkatého celeru oloupeme, podélně přepůlíme a pokrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vymažeme nádobu olejem, vsypeme cibuli, chorizo a papriku a necháme asi pět minut péct. Potom přidáme celer, česnek, slité fazole, rajčatový protlak, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření, nádobu zakryjeme a pečeme dalších 20–25 minut. Během nich směs občas promícháme, případně podlijeme.

Rýžový nákyp smeruňkami

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 lžíce tuku
* 4 lžíce strouhanky
* 2 vejce
* 100 g cukru krupice
* 4 lžíce rozinek
* 700 ml mléka
* špetka soli
* 120 g rýže
* 50 g másla
* vanilkový cukr
* 700 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
* čerstvá meduňka

1. Nádobu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj část cukru. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme bobtnat.
2. Mléko osolíme a přivedeme k varu, vsypeme do něj přebranou a propláchnutou rýži, část másla a vaříme za stálého míchání doměkka.
3. Do částečně vychladlé kaše přimícháme zbylé máslo a cukr, vanilkový cukr, žloutky, rozinky a sníh. Kompot slijeme, čerstvé meruňky omyjeme a rozpůlíme, část jich odložíme na ozdobu.
4. Polovinu rýžové kaše vlijeme do nádoby, poklademe ovocem a přelijeme zbylou kaší. Rýžový nákyp pečeme asi 20 minut a podáváme s lístky meduňky a zbylými meruňkami.

Pomerančovo-makový koláč

Příprava: 25 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 3 malé pomeranče
* 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce másla
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka
* 1 hrnek mletého máku
* 1 hrnek cukru
* 1/4 hrnku oleje
* sůl

1. Z poloviny citronu ostrouháme kůru. Pomeranče omyjeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme jádra.
2. Mouku prosijeme s kypřícím práškem. Nádobu vymažeme máslem.
3. Vejce ušleháme do pěny, přilijeme mléko, přidáme umletý mák, cukr, olej, citronovou kůru a mouku s práškem do pečiva.
4. Dno a boky nádoby vyložíme plátky pomeranče. Pomocí lžíce pak těsto naneseme na plátky, zarovnáme a pečeme 30 až 40 minut.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 500 g mletého masa
* 4 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* 6 lžic mléka
* 1 stroužek česneku
* majoránka
* sůl
* pepř
* 1 cibule
* 4 papriky
* 400 g rajčatové passaty
* bobkový list
* tymián
* 1 lžička cukru

1. Mleté maso promícháme se strouhankou, vejcem, mlékem, utřeným stroužkem česneku, majoránkou, solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Z omytých paprik odřízneme vršky, zbavíme je jádřince, vypláchneme a necháme okapat.
3. Nádobu vymažeme olejem. Papriky naplníme masovou směsí, přiklopíme vršky a vložíme je do nádoby. Všechny pak zasypeme cibulí, podlijeme vodou a necháme péct asi 20 minut. V průběhu je přeléváme šťávou, případně podlejeme. Po dvaceti minutách přidáme do nádoby rajčatovou passatu, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, trochu tymiánu, lžičku cukru a pečeme dalších 15 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Mercedes Třída E 3,0 350d...
Mercedes Třída E 3,0 350d...

r.v. 2016, naj. 17 430 km, diesel
1 352 624 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.