Vyhněte se otravě. Umíte skladovat jídlo?

  6:00
Většina potravin obsahuje bakterie. Pokud jídlo neskladujeme ve vhodných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. V letním období dochází k otravám z jídla nejčastěji.
Většina lidí neví, jak správně skladovat jídlo, aby předešli množení bakterií.

Většina lidí neví, jak správně skladovat jídlo, aby předešli množení bakterií. | foto: Profimedia.cz

Jídlo kontaminované bakterií nemusíte na první pohled vůbec poznat. Může totiž hezky vypadat, příjemně vonět a dokonce i chutnat normálně. V tom se však skrývá zákeřná moc otravy jídlem, vůbec ji nečekáte a najednou zaútočí plnou silou. A není to nic příjemného.

Různé bakterie mohou způsobit břišní křeče a zvracení, bolesti hlavy, celkovou nevolnost a průjem trvající i několik dní, který dokáže člověka zcela vysílit. Proces zvracení při otravě je zcela přirozený, tělo se tak zbavuje škodlivého jídla, a proto bychom se zvracení neměli bránit. Ve vážnějších případech je pak nutná i hospitalizace.

Samozřejmě je ale mnohem příjemnější se otravě vyhnout. Podle magazínu Betterhealth stačí dodržovat pár následujících rad:

Bezpečná teplotní zóna
Bakterie v jídle rostou a živí se při teplotách mezi 5 °C a 60 °C. Je proto důležité udržovat rizikové potraviny v takzvané bezpečné teplotní zóně, tedy buď pod 5 °C nebo nad 60 °C. Některá jídla jsou náchylnější na napadení bakteriemi, a tak je řadíme mezi vysoce rizikové potraviny. Jsou to především: maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny, hotové saláty (majonézové, těstovinové, rýžové, ovocné, zeleninové).

Balené jídlo v konzervách a sklenicích se stává vysoce rizikovým hned po otevření. Proto bychom jídlo nikdy neměli skladovat v otevřených konzervách. Pokud nedojíme rovnou celou konzervu, je důležité přendat jídlo do jiné, čisté nádoby a uzavřít ji víkem.

Mražení potravin
Teplota v lednici by měla vždy být pod 5 °C, v mrazáku pak pod -15 °C. Vyplatí se koupě speciálního teploměru, pokud již není v ledničce zabudován termostat. Bezpečné mražení potravin má svá pravidla.

Je důležité kupovat mražené a chlazené potraviny až na samém konci nákupu a následně je vzít co nejrychleji domů. V horkých dnech nebo při nákupech delších než třicet minut se hodí izolovaná mrazící taška nebo box, aby se jídlo cestou domů nerozmrazilo.

Horké jídlo, které není určeno k okamžité konzumaci, přendáme do mělké nádoby nebo rozdělíme na menší porce, aby rychle vychladlo. Velmi teplé jídlo do lednice nepatří. Za bezpečné se považuje přendat jídlo do lednice, až z něj přestane vycházet pára.


Zapamatujte si:

Rizikové potraviny udržujte v bezpečné teplotní zóně.
Syrové jídlo uskladňujte pod vařeným jídlem.
Vyhněte se znovuzmrazování.
Kontrolujte a dodržujte datum spotřeby.
Podezřelé potraviny vyhazujte.
Dbejte na hygienu, před stykem i po styku s jídlem si vždy umyjte ruce.
Vařené jídlo ohřívejte jen jednou a důkladně.
Uvařené potraviny neudržujte dlouho teplé, v teple se bakterie rychleji množí.

Pozor na znovuzmrazování
Základním pravidlem je, že jednou rozmrazené jídlo už znovu nezmrazujeme. Bakterie v jídle, které je podruhé zmražené, nezemřou a a zvyšuje se tak riziko rozmnožení nebezpečných bakterií. Rozmrazování by mělo probíhat v ledničce, kde je udržována bezpečná teplotní zóna.

Rozmrazování na kuchyňské lince či ve dřezu, jak je bohužel zvykem ve spoustě domácností, jen nahrává zákeřným bakteriím při jejich množení. Rozmrazené jídlo proto udržujeme v lednici až do samotné přípravy vaření. Mikrovlnná trouba je sice dobrým a rychlým pomocníkem při rozmrazování, ale jen pokud se chystáme rozmrazované jídlo hned uvařit.

Správné skladování potravin
Syrové potraviny by při uskladňování nikdy neměly přijít do styku s vařeným jídlem. Bakterie ze syrového jídla mohou totiž nakazit studené vařené jídlo. Proto platí zásada, že syrové jídlo patří až na samé dno lednice, uzavřené v čisté nádobě. Pak nehrozí, že by tekutiny jako šťáva z masa kapaly dolů a kontaminovaly tak jiné potraviny.

Pro uskladnění jídla v lednici jsou velmi vhodné silné netoxické potravinové nádoby. Vždy musí být čisté a v dobrém stavu a neměly by se používat na nic jiného než na potraviny. Měly by mít těsné přiléhavé víčko, nebo alespoň fólii, aby se předešlo vysušení jídla a také aby do něj něco nespadlo.

Při jakékoli pochybnosti je lepší jídlo prostě vyhodit, nežli riskovat otravu. Samozřejmostí by mělo být vyhození všech rizikových potravin, které se nacházely mimo bezpečnou teplotní zónu déle než 4 hodiny. Nepomůže, když je po takové době dáte znovu do lednice. Datum spotřeby na obalu potravin je dobrým vodítkem, kdy se jídla zbavit.

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Prodej bytu 3+1 v Kojetíně
Prodej bytu 3+1 v Kojetíně

Nová, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 690 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...