Doporučujeme

Lilek jako lahůdka

Lilek jako lahůdka | foto: Vydavatelství Zapálená kuchařka

Vydejte se na lilková dobrodružství zapálené kuchařky

  • 3
Autorka monotematických kuchařek "Což takhle dát si..." Lenka Požárová se rozhodla, že uzrál čas na lilek. Útlá fialová knížečka obsahuje padesát rychlých 'lilkových' receptů, které uspokojí i ty nejzmlsanější královské jazýčky.

Autorka a vedoucí vydavatelství Zapálená kuchařka si pokrmy vymýšlí sama, a tak si můžete pochutnat třeba na originálním Grilku, Sladkokyselém úsměvu italské krásky, Tofu lilkouši (původně prý Sagvanovo tofu), Kapiovém striptýzu (vhodném i pro mladistvé) nebo Lilkových faldičkách.

Přestože je většina receptů spíše zeleninová, milovníci masa se nemusejí ničeho bát. Stačí totiž ochutnat třeba Masové pirožky z říše byzantské a z vegetariána se může snadno stát konvertita.

Knížka "Což takhle dát si...lilek" je sestavená stejně jako šest předchozích dílů, které ve své sbírce už jistě vlastní každý milovník dýní, špenátu nebo třeba švestek.

Požárová, která kvůli kuchařkám dala vale slibné kariéře v poradenské firmě,  pod každým (vlastnoručně 'načančaným') obrázkem vždy jednoduše vysvětlí přípravu receptu a zároveň se podělí s jeho 'story'. Obvykle v ní figuruje její manžel Michal, který již druhým rokem zdatně plní roli hlavního 'ochutnavače'.

Ovšem vzhledem k tomu, že kromě rozinek nesnášel i lilky, byl tento díl Lenčiny kuchařkové série ohrožen. Jeho vydání je tak asi nejlepším důkazem, že recepty fungují, jsou nápadité a mimořádně chutné.

Jak sama autorka varuje, lilek nemusí překvapit pouze jako výjimečná pochoutka - může vám totiž klidně vybouchnout pod rukama. Podobná katastrofa se prý ale přihodila jen jednou a Požárová (a s ní i její čtenářky a čtenáři) od té doby ví, že před pečením je tu 'fialovou potvoru' třeba řádně propíchat vidličkou.

Pokud se chcete dozvědět něco o tom, jak se lilek potí, čím nám prospívá - a hlavně jak se z něho vaří, je pro vás "Což takhle dát si ... lilek" ta pravá.


  • Vybrali jsme pro Vás