Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vydejte se na lilková dobrodružství zapálené kuchařky

  12:40aktualizováno  12:40
Autorka monotematických kuchařek "Což takhle dát si..." Lenka Požárová se rozhodla, že uzrál čas na lilek. Útlá fialová knížečka obsahuje padesát rychlých 'lilkových' receptů, které uspokojí i ty nejzmlsanější královské jazýčky.

Lilek jako lahůdka | foto: Vydavatelství Zapálená kuchařka

Autorka a vedoucí vydavatelství Zapálená kuchařka si pokrmy vymýšlí sama, a tak si můžete pochutnat třeba na originálním Grilku, Sladkokyselém úsměvu italské krásky, Tofu lilkouši (původně prý Sagvanovo tofu), Kapiovém striptýzu (vhodném i pro mladistvé) nebo Lilkových faldičkách.

Přestože je většina receptů spíše zeleninová, milovníci masa se nemusejí ničeho bát. Stačí totiž ochutnat třeba Masové pirožky z říše byzantské a z vegetariána se může snadno stát konvertita.

Knížka "Což takhle dát si...lilek" je sestavená stejně jako šest předchozích dílů, které ve své sbírce už jistě vlastní každý milovník dýní, špenátu nebo třeba švestek.

Požárová, která kvůli kuchařkám dala vale slibné kariéře v poradenské firmě,  pod každým (vlastnoručně 'načančaným') obrázkem vždy jednoduše vysvětlí přípravu receptu a zároveň se podělí s jeho 'story'. Obvykle v ní figuruje její manžel Michal, který již druhým rokem zdatně plní roli hlavního 'ochutnavače'.

Ovšem vzhledem k tomu, že kromě rozinek nesnášel i lilky, byl tento díl Lenčiny kuchařkové série ohrožen. Jeho vydání je tak asi nejlepším důkazem, že recepty fungují, jsou nápadité a mimořádně chutné.

Jak sama autorka varuje, lilek nemusí překvapit pouze jako výjimečná pochoutka - může vám totiž klidně vybouchnout pod rukama. Podobná katastrofa se prý ale přihodila jen jednou a Požárová (a s ní i její čtenářky a čtenáři) od té doby ví, že před pečením je tu 'fialovou potvoru' třeba řádně propíchat vidličkou.

Pokud se chcete dozvědět něco o tom, jak se lilek potí, čím nám prospívá - a hlavně jak se z něho vaří, je pro vás "Což takhle dát si ... lilek" ta pravá.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.