Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Výborný ovocný chlebíček

  15:28aktualizováno  15:28

Výborný ovocný chlebíček | foto: Ilona Coufalová

  • 28 dkg hladké mouky
  • 24 dkg mletého cukru
  • 8 dkg tuku (nejlépe máslo)
  • 2 lžíce medu
  • 35 dkg dobrot (sekané ořechy, nasekaná hořká čokoláda, kandované ovoce, hrozinky, fíky, datle, sušené meruňky a švestky - zkrátka co kdo má rád)
  • 1 celé vejce (popř. dle velikosti vajec 2 kusy)

1. Nasekané a nakrájené dobroty dáme do mísy, přidáme mouku a cukr, promícháme. Dále přidáme změklý tuk, med a vejce a vše zpracujeme. Vyndáme na pomoučený vál a lehce znovu propracujeme, poté vytvoříme válec.

2. Válec nakrájíme na přibližně pět stejných dílů, z kterých vyválíme válečky na délku pečícího plechu. Tyto vložíme na pečícím papírem vyložený plech s odstupy nejméně v šíři válečku. Nyní válečky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby, pečeme při 150 stupních Celsia dozlatova. Válečky se při pečení mírně roztečou, je dobré je dlouhým nožem poupravit zpět do tvaru.

3. Po vyndání z trouby necháme zchladnout (budou tvrdé). Dáme do chladné místnosti a cca druhého dne nakrájíme na kousky např. dle obrázku.

Poznámka: Tento recept se v naší rodině dědí z generace na generaci a je velice oblíbený. Každá vánoční návstěva, která ochutná "náš" chlebíček zatouží i po receptu. A jeden tip na závěr. Krájení surovin i hotového chlebíčku je možné i u vašeho oblíbeného televizního seriálu.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.