Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyberte si svůj polévkový hit

  0:19aktualizováno  0:19
Polévka je uvařená za chvíli a je výživná. Nemusíte ale zůstat u klasických vývarů. Zkuste třeba naše exotické polévky...

Thajská kuřecí s houbami | foto: Isifa

Exotické

Ostrá čočková polévka s rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30-60 minut na namočení čočky

* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 100 g mrkve, nastrouhané
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 l zeleninového vývaru
* 200 g drobnozrnné čočky
* 1-2 lžičky harisy
* 100 g mangoldu
* 4 lžíce sušených rajčat
* hrst listů koriandru
* 4 lžíce kysané smetany

1. Čočku zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek, nastrouhanou mrkev, zázvor, koriandr, kmín a na mírnějším plameni osmahneme, trvá to asi 5 minut.

2. Mezitím si připravíme zeleninový vývar, přilijeme ho k mrkvi a uvedeme do varu. Přidáme čočku, harisu a vaříme 15-20 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Polévku osolíme, přidáme omyté listy mangoldu a sušená rajčata a ještě asi 2 minuty vaříme.

3. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou, popřípadě dotáhneme chuť špetkou cukru. Porce polévky podáváme s usekanými lístky koriandru a s kysanou smetanou.

Asijská kuřecí polévka s limetkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400 g kuřecích prsíček
* 800 ml vody nebo vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 4 chilli papričky
* 4 lžíce rybí omáčky
* 1/4 lžičky mleté kurkumy
* 2 stroužky česneku
* 2 cm zázvoru
* 1 mrkev, 2 limety
* 150 g rýžových nudlí

1. Vodu nebo vývar promícháme s kokosovým mlékem, přivedeme do varu a přidáme pokrájené chilli papričky, plátky česneku, na tenké plátky nakrájený zázvor, rybí omáčku, kurkumu a lžičku cukru. Do vařící polévky přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa a nudličky mrkve a vaříme ještě asi 15 minut.

2. Potom do polévky zavaříme rýžové nudle a nakonec přidáme tenká kolečka limetek. Podle chuti můžeme přisolit, případně opepřit. Podáváme posypané lístky koriandru.

Thajská kuřecí s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 800 ml kuřecího vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 2 stonky citronové trávy
* 3cm kousek zázvoru
* 400 g kuřecích prsou
* 200 g žampionů
* 2 rajčata
* 2 lžíce rybí omáčky
*2 lžíce citronové šťávy
* 4 snítky thajské bazalky

1. Vodu nebo vývar uvedeme do varu, přidáme na centimetrová kolečka nakrájenou citronovou trávu, na jemné plátky nakrájený a oloupaný kořen zázvoru. Povaříme 2 minuty, přidáme na plátky nakrájená kuřecí prsíčka, očištěné a pokrájené žampiony a rajčata a zalijeme kokosovým mlékem. Ochutíme rybí omáčkou a chilli pastou a vaříme 10 minut.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, případně ještě rybí omáčkou. Podáváme ozdobené snítkou bazalky.

Miso polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 pórek
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 1 cibule
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 lžíce sezamového oleje
* kousek řasy wakame
* 4 lžičky žluté pasty miso
* pažitka nebo jiná zelená nať k podávání

1. Řasu namočíme do vody a necháme změknout a nakrájíme ji na nudličky. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu a cibuli a vše osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme nakrájenou řasu a vaříme asi 5 minut.

2. V trošce vývaru rozmícháme pastu miso a přidáme do polévky. Zamícháme a vaříme na mírném ohni asi 3 minuty.


TIP
Polévku můžete podle potřeby dochutit rybí omáčkou nebo šťávou ze zázvoru. Můžete přidat houby, nejlépe shi-take.

Pro děti

Fazolová polévka s ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 2 balení konzervovaných červených fazolí v rajčatové omáčce
* 250 ml vody
* 1 cibule *2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 2 lžíce rozinek, propláchnutých
* sůl
* 1-2 lžičky citronové šťávy
* 10-20 g hořké čokolády, nemusí být
* 1 mango nebo půlka ananasu apod. k podávání
* 4 lžíce kysané smetany

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme rajčatový protlak a osmahneme. Obsah hrnce zalijeme fazolemi i s omáčkou, přilijeme vodu, osolíme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut.

2. Polévku stáhneme z ohně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Přidáme opláchnuté rozinky a společně krátce povaříme.
Nakonec v polévce rozpustíme kousek čokolády a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené kysanou nebo sladkou smetanou a kousky nakrájeného ananasu.

Sladká bramborová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 60 g másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 40 g hladké mouky
* 1,25 l vody
* 500 g brambor
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 2 mrkve
* 1 kedlubna
* 1 bulva sladkého fenyklu

1. Na polovině másla osmahneme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přisypeme mouku a uděláme růžovou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Brambory na kostičky přidáme do polévky s kmínem a vaříme doměkka.

2. Zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na zbytku másla.

3. Ke konci varu přidáme do polévky osmahnutou zeleninu a necháme společně ještě chvíli povařit.

Zeleninový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 500 g brokolice
* 1 malá cuketa
* 2 brambory
* 1 l vývaru
* 200 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce másla

1. Zeleninu nakrájíme na plátky, brokolici na růžičky, brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a kmínem a vaříme doměkka.

2. Polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme přejít varem. Nakonec zjemníme máslem.

Dýňová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 1 kg dužiny z dýně
* 2 jablka
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* muškátový oříšek
* 1/2 lžíce kari koření
* 1 l vývaru
* 150-200 ml smetany 33%
* citronová šťáva na dochucení

1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a vláken a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme na kostičky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, muškátový oříšek, kari koření a osmahneme. Přisypeme nakrájenou dýni a jablka a znovu krátce opečeme. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to asi 20 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu.

2. Polévku necháme přejít varem a dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě cukrem. Podáváme sypanou petrželovou natí a poprášenou trochou mleté skořice.

Hráškový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g mraženého hrášku
* sůl
* špetka muškátového květu
* 200 ml smetany 33%

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým květem a metlou rozšleháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut, občas zamícháme.
Přidáme hrášek a povaříme ještě 10 minut.

2. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme smetanu (asi 4 lžíce odložíme na ozdobu), necháme přejít varem a dochutíme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.


TIP
Polévku můžete zahustit také škrobovou moučkou, nejlépe kukuřičnou, kterou rozmícháte v části smetany, vlijete do polévky a povaříte asi 2 minuty. Můžete ji připravit i bez zahuštění a pouze zjemnit smetanou nebo mascarpone.

Rajčatová polévka s bazalkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 10 rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* 1 stroužek česneku
* sůl
* špetka cukru na dochucení
* 4 snítky bazalky
* 150 ml smetany 33% nebo 40%

1. Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem a dusíme asi 5 minut. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, cukr, pár lístků bazalky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme dalších asi 10 minut.

2. Smetanu ušleháme do polotuha a polévku stáhneme z ohně. Porce polévky podáváme ozdobené smetanou a zbylou bazalkou.


TIP
Místo smetany na šlehání podávejte polévku s mascarpone nebo se zakysanou lahůdkovou smetanou či našlehanou lučinou.


Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.