Vyberte si svůj polévkový hit

  0:19
Polévka je uvařená za chvíli a je výživná. Nemusíte ale zůstat u klasických vývarů. Zkuste třeba naše exotické polévky...
Thajská kuřecí s houbami

Thajská kuřecí s houbami | foto: Isifa

Exotické

Ostrá čočková polévka s rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30-60 minut na namočení čočky

* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 100 g mrkve, nastrouhané
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 l zeleninového vývaru
* 200 g drobnozrnné čočky
* 1-2 lžičky harisy
* 100 g mangoldu
* 4 lžíce sušených rajčat
* hrst listů koriandru
* 4 lžíce kysané smetany

1. Čočku zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek, nastrouhanou mrkev, zázvor, koriandr, kmín a na mírnějším plameni osmahneme, trvá to asi 5 minut.

2. Mezitím si připravíme zeleninový vývar, přilijeme ho k mrkvi a uvedeme do varu. Přidáme čočku, harisu a vaříme 15-20 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Polévku osolíme, přidáme omyté listy mangoldu a sušená rajčata a ještě asi 2 minuty vaříme.

3. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou, popřípadě dotáhneme chuť špetkou cukru. Porce polévky podáváme s usekanými lístky koriandru a s kysanou smetanou.

Asijská kuřecí polévka s limetkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400 g kuřecích prsíček
* 800 ml vody nebo vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 4 chilli papričky
* 4 lžíce rybí omáčky
* 1/4 lžičky mleté kurkumy
* 2 stroužky česneku
* 2 cm zázvoru
* 1 mrkev, 2 limety
* 150 g rýžových nudlí

1. Vodu nebo vývar promícháme s kokosovým mlékem, přivedeme do varu a přidáme pokrájené chilli papričky, plátky česneku, na tenké plátky nakrájený zázvor, rybí omáčku, kurkumu a lžičku cukru. Do vařící polévky přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa a nudličky mrkve a vaříme ještě asi 15 minut.

2. Potom do polévky zavaříme rýžové nudle a nakonec přidáme tenká kolečka limetek. Podle chuti můžeme přisolit, případně opepřit. Podáváme posypané lístky koriandru.

Thajská kuřecí s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 800 ml kuřecího vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 2 stonky citronové trávy
* 3cm kousek zázvoru
* 400 g kuřecích prsou
* 200 g žampionů
* 2 rajčata
* 2 lžíce rybí omáčky
*2 lžíce citronové šťávy
* 4 snítky thajské bazalky

1. Vodu nebo vývar uvedeme do varu, přidáme na centimetrová kolečka nakrájenou citronovou trávu, na jemné plátky nakrájený a oloupaný kořen zázvoru. Povaříme 2 minuty, přidáme na plátky nakrájená kuřecí prsíčka, očištěné a pokrájené žampiony a rajčata a zalijeme kokosovým mlékem. Ochutíme rybí omáčkou a chilli pastou a vaříme 10 minut.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, případně ještě rybí omáčkou. Podáváme ozdobené snítkou bazalky.

Miso polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 pórek
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 1 cibule
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 lžíce sezamového oleje
* kousek řasy wakame
* 4 lžičky žluté pasty miso
* pažitka nebo jiná zelená nať k podávání

1. Řasu namočíme do vody a necháme změknout a nakrájíme ji na nudličky. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu a cibuli a vše osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme nakrájenou řasu a vaříme asi 5 minut.

2. V trošce vývaru rozmícháme pastu miso a přidáme do polévky. Zamícháme a vaříme na mírném ohni asi 3 minuty.


TIP
Polévku můžete podle potřeby dochutit rybí omáčkou nebo šťávou ze zázvoru. Můžete přidat houby, nejlépe shi-take.

Pro děti

Fazolová polévka s ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 2 balení konzervovaných červených fazolí v rajčatové omáčce
* 250 ml vody
* 1 cibule *2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 2 lžíce rozinek, propláchnutých
* sůl
* 1-2 lžičky citronové šťávy
* 10-20 g hořké čokolády, nemusí být
* 1 mango nebo půlka ananasu apod. k podávání
* 4 lžíce kysané smetany

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme rajčatový protlak a osmahneme. Obsah hrnce zalijeme fazolemi i s omáčkou, přilijeme vodu, osolíme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut.

2. Polévku stáhneme z ohně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Přidáme opláchnuté rozinky a společně krátce povaříme.
Nakonec v polévce rozpustíme kousek čokolády a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené kysanou nebo sladkou smetanou a kousky nakrájeného ananasu.

Sladká bramborová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 60 g másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 40 g hladké mouky
* 1,25 l vody
* 500 g brambor
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 2 mrkve
* 1 kedlubna
* 1 bulva sladkého fenyklu

1. Na polovině másla osmahneme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přisypeme mouku a uděláme růžovou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Brambory na kostičky přidáme do polévky s kmínem a vaříme doměkka.

2. Zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na zbytku másla.

3. Ke konci varu přidáme do polévky osmahnutou zeleninu a necháme společně ještě chvíli povařit.

Zeleninový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 500 g brokolice
* 1 malá cuketa
* 2 brambory
* 1 l vývaru
* 200 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce másla

1. Zeleninu nakrájíme na plátky, brokolici na růžičky, brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a kmínem a vaříme doměkka.

2. Polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme přejít varem. Nakonec zjemníme máslem.

Dýňová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 1 kg dužiny z dýně
* 2 jablka
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* muškátový oříšek
* 1/2 lžíce kari koření
* 1 l vývaru
* 150-200 ml smetany 33%
* citronová šťáva na dochucení

1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a vláken a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme na kostičky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, muškátový oříšek, kari koření a osmahneme. Přisypeme nakrájenou dýni a jablka a znovu krátce opečeme. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to asi 20 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu.

2. Polévku necháme přejít varem a dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě cukrem. Podáváme sypanou petrželovou natí a poprášenou trochou mleté skořice.

Hráškový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g mraženého hrášku
* sůl
* špetka muškátového květu
* 200 ml smetany 33%

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým květem a metlou rozšleháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut, občas zamícháme.
Přidáme hrášek a povaříme ještě 10 minut.

2. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme smetanu (asi 4 lžíce odložíme na ozdobu), necháme přejít varem a dochutíme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.


TIP
Polévku můžete zahustit také škrobovou moučkou, nejlépe kukuřičnou, kterou rozmícháte v části smetany, vlijete do polévky a povaříte asi 2 minuty. Můžete ji připravit i bez zahuštění a pouze zjemnit smetanou nebo mascarpone.

Rajčatová polévka s bazalkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 10 rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* 1 stroužek česneku
* sůl
* špetka cukru na dochucení
* 4 snítky bazalky
* 150 ml smetany 33% nebo 40%

1. Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem a dusíme asi 5 minut. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, cukr, pár lístků bazalky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme dalších asi 10 minut.

2. Smetanu ušleháme do polotuha a polévku stáhneme z ohně. Porce polévky podáváme ozdobené smetanou a zbylou bazalkou.


TIP
Místo smetany na šlehání podávejte polévku s mascarpone nebo se zakysanou lahůdkovou smetanou či našlehanou lučinou.


Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...