Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vše o víně radí Marek Špalek

Poradna ukončena

Na otázky odpovídá

Marek Špalek

Poradna je uzavřena, dotazy neposílejte. Jaké odrůdy a značky jsou dobré, proč je víno zdravé a které se k jakému jídlu hodí? Poraďte se o víně s odborníkem. Odpoví do 10 dnů od zadání otázky.Více zde

Nejvíce se ptáte

tuzemská vína
Vážený a milý Marku, neb se v současné době počítám do řad těhotných, zajímalo by mě, zda má Nové Vinařství v portfoliu také něco dobrého (třebas s nižším obsahem alkoholu) pro nastávající či kojící mamky atp. Jinak za normálních okolností se pokládám za vinaře (v rámci preference nápojů) a dosud si zarytě myslím, že Frankovka rosé 2006 od F. Mádla je mezi růžovkami se svou lesně-jahodovou chutí nepřekonaná, i když někteří Vaši kolegové se mi to snaží vymluvit. Blíží se léto a grilovačky, takže by mě dále zajímalo, co máte nového a dobrého v kategorii rosé...? Jinak bych ještě ráda podotkla, že bílá vína vyrábíte přesně podle mého gusta a nový Sauvignon je lahůdka :-) Pravda, pro červená sahám raději do zahraniční konkurence (snad jen s výjimkou Alibernetu od zmiňovaného FM) - nebo doporučíte něco dalšího z domácí produkce? Přeji hodně úspěchů a předem díky za odpovědi..
rv
Marek Špalek
Vážená a milá rv, plodu Vaší lásky si vážím natolik, že nejsem schopen Vám nalhávat, že náš Léger by byl vhodným nápojem ve Vašem těhotenství. Má přece jenom pět procent alkoholu, což je ještě o něco více, než má pivo. Léger bych Vám doporučil až v době, kdy budete kojící matkou a to ještě jen v malých množstvích. Víte, my v Novém Vinařství občas trochu přeháníme...:-) Úžasné růžové od Franty Mádla z roku 2006 jsem bohužel nepil, takže se těžko vyjádřím, ale vinař je to vyníkající a nejspíš zatím nepřekonaný... přinejmenším svým charismatem a životním postojem! Jak již jste z mých předchozích řádků mohla vytušit, k letošnímu letnímu grilování Vám doporučím skvělou minerální vodu z našich luhů a hájů! Na víno si nechte zajít chuť! :-) S pozdravem, Marek.
tuzemská vína
Dobrý den, o víno se zajímám několik let, kupuji, ochutnávám, a věnuji mu "co to jde" zájmu na cestách do zahraničí. Mám k vínu a vinařům velkou pokoru a vážím si toho, že mě naučilo nedělat si o něm předsudky, protože byly vždy překonány. Snažím se praxí a rozhovory s našimi vinaři hledat "mikroregiony", kde se "nejlépe" daří vyrábět vína jednotlivých odrůd. Spojení Pálavy a Tramínu s hřebenem Pálavou považuji za obecně přijímané. Testuji spojení Dunajovického kopce s Vlašákem - potvrdíte mi ho jako preferovanou lokalitu. Kvalitní Veltlíny a Šeďáky ze Znovína napovídají, že jejich region je jim nakloněn (i když toho Veltlínu mají nasázeno asi moc...) ... Budu rád za každý podobný tip a hlavně ho osobně protestuji. Moje cenová hladina pro nákup na místě je 80-130 Kč a měly by se do toho vejít i pozdní sběry. Děkuji a přeji hodně zdaru. PN
Pavel Novák
Marek Špalek
Pane Nováku, vidím, že jste znalec. Vlašáky z Pálavy a z Dunajovických kopců jsou opravdu excelentní. A tak by se dalo pokračovat: Frankovka z Velkopavlovicka, Neuburské či Tramín z Valticka, Ryzlink rýnský z Bzenecka, Rulandské bílé z Blatnice, atd. V tom je krása těch našich mikroregionů, na jejichž základě by měl vzniknout náš apelační systém V.O.C. Snad... S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, prosím o radu ohledně vína Rulandské bílé, vninařská oblast Morava, 2004. Ráda bych věděla, jak dlouho ho mohu skladovat a kde. Obecně nevím, která vína se mohou archivovat a která se musí spotřebovat rychle. Děkuji moc za radu. Lenka
Lenka
Marek Špalek
Vážená Lenko, ročník 2004 nepatřil na Moravě k nejlepším. Trofám si říct, že spíše k těm horším. Byl to ročník s minimem slunce a tudíž lze předpokládat, že Vaše Rulandské bílé 2004 má dostatek kyselin. Jestliže ho vyrobil zkušený vinař, tak by mohlo mít i dostatek alkoholu. Nedoporučuji však skladovat déle, než do roku 2010! Jinak archivaci bílých vín jsem se podrobně věnoval v jedné ze svých předchozích odpovědí. Tuším, že to bylo adresováno Jiřímu. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, jsem ve vínech naprostý začátečník. Co byste mi doporučil, abych vyzkoušela za bílé víno? Většinou, když jsem si někde dala vyjímečně skleničku vína, tak mi přišla vína kyselá, trpká. Chtěla bych zkusit nějaké, které bude lehce lasládlé, ale nebude po něm bolet hlava. Asi nejlépe nějaké naše moravské. děkuji
Pavlína
Marek Špalek
Milá Pavlíno, děkuji! Nahrála jste mi na smeč... To, co hledáte jsou vína z Nového Vinařství! :-) Kupte si v nejbližší vinotéce či na nějakém e-shopu naše Cuvée LARUS 2007. Směs Tramínu červeného, Chardonnay a Sauvignonu. Svěží kyselina, příjemný zbytek cukru. Nízký alkohol. Cena přiměřená. To bude ten nejlepší partner při Vašem vstupu do Velkého světa vín! S úctou, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, jak poznám u zahraničních vín, o jaký druh vína jde (suché,polosuché...), většinou to totiž na láhvi nebývá uvedeno. Dále které evropské víno je podle Vás nejlepší a nejkvalitnější? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den!
Jana
Marek Špalek
Vážená Jano, neznám všechny druhy značení u zahraničních vín, ale domnívám se, že na některých by snad tento údaj (suché či sladké) měl být. Tady zbývá jediná rada: kupujte tuzemská vína, tam je to napsané vždy a navíc k tomu nepotřebujete slovník! A které evropské víno je nejlepší? No samozřejmě to naše! Ale nyní vážně. Pojmy nejlepší či nejkvalitnější jsou velmi ošidné. Ale budu to brát podle sebe. Bílá bych si nakupoval v těchto regionech: Čechy, Morava, Alsasko, Pfalz, Porýní, Mosela, Wachau, Weinviertel, Steiermark, Slovinsko, Burgundsko. Červená: Toscana, Piemonte, Bordeaux, Burgenland, Vyllányi. Pro sladká bych si zajel do Tokaje či do Sauternes. Pro likérové do Porta či ke Špalkům do Šaldorfa..:-) A šumivá vína? Buď klasické Champagne anebo svěží sekty z Německa nebo z Rakouska. Ale je to jako se vším - výjimky potvrzují pravidlo. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den. Zajímalo by mě jaká bílé vína jsou vhodné k dlouhodobému skladování (5-10 let). Děkuji za odpověď
Jiří
Marek Špalek
Vážený Jiří, jestliže si budete chtít uložit na pět až deset let bílé víno, je nezbytné se zaměřit na obsah alkoholu (min.12,5%) a na obsah kyselin (min. 6,5 g/l). Obsah alkoholu je na etiketě vždy uveden, avšak obsah kyselin uvádí jen nejpokrokovější vinaři. Důležitý je i obsah bezcukerného extraktu - ten by měl být vyšší, jak 20 g/l! Též občas bývá na etiketě. A odrůdy? Samozřejmě oba Ryzlinky (rýnský i vlašský), burgundská rodina (Burgundské bílé, šedé, Chardonnay) a třeba také Tramín červený. Zkontrolujte si, zda je zátka kvalitní. Doporučuji buď šroubový uzávěr či kvalitní (dlouhý, z jednoho kusu) korkový uzávěr. Nedoporučuji skleněný ani syntetický uzávěr. Přeji dostatek trpělivosti (myslím při skladování - aby jste to tak dlouho vydržel..:-)! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, nedávno mi v restauraci přinesli červené víno, které na hadině perličkovalo.Obsluha mi odpověděla, že je to zapříčiněno tím , že víno mají sudové a rozléváním vzniknou perličky. Ráda bych se zeptala zda víno může v tomto případě perličkovat? Moc děkuji Klára M.
Klára Morávková
Marek Špalek
Dobrý den, Kláro, jestliže jsou perličky na hladině, tak z toho bych ještě nic nevyvozoval. Avšak velmi důležité je, aby víno neperličkovalo (jak to hezky nazýváte..:-) na jazyku. To by bylo zlé a znamenalo by to jistý mikrobiologický proces. To by byl i důvod k odmítnutí takového vína v restauraci. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ,proč je odrůda Tramín červený a je to víno bílé.Děkuji
kopka
Marek Špalek
Dobrý den, Kopko, za takové lehké otázky jsem rád. V názvech vín na etiketách se objevují různé barvy, ale ty se neodvozují od barev hotových vín, ale od barev hroznů révy vinné, z kterých byly vyrobeny. Takže Tramín červený má červené hrozny, ale protože je barvivo jen ve slupce, tak víno je bílé. Pravda někdy až zlatavé. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Jaký názor máte na vína míchaná? Dříve byla spíše podřadné kvality (myšleno tedy tuzemská), jak je tomu dnes? Děkuji
Frenk
Marek Špalek
Dobrý den, pane Frenku, to už dnes opravdu neplatí. Vína směsná, tzv. cuvée jsou dnes vyhledávanými víny. Vinaři při jejich výrobě využívají synergického efektu, kdy při smíchání několika dobrých vín vzniká jedno výborné. Prostě každé víno oplývá jinými kvalitami. To je jako, kdyby jste žil s více ženami. Každá taky umí něco lépe a něco hůře. A když to dají dohromady, tak je z toho skvělá souhra...:-) Cuvée prostě doporučuji! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, koupil jsem několik láhví vína od firmy Znovín , Rulandské modré . Všechny láhve jsou cítit sírou, i chuť vína je tím dotčená. Dá se stím něco dělat nebo raději vylít ?
Michal
Marek Špalek
Vážený Michale, to se mi zdá podivné. Do Znovínu bych to neřekl. A už vůbec ne u červeného vína. Vína však určitě nevylívejte. Doporučuji dvě hodiny před konzumací dekantovat do karafy. A jestli ani to nepomůže, tak svařit. Ale pozor - tím nemyslím nic špatného. Já osobně svařuji velmi dobrá vína. Jinak ten svařák nestojí za nic! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den pane Špalku, Vaše vinařství nevyrábí červená vína, ale zato produkuje moc hezká vína růžová. Co říkáte na zprávy o tom, že Evropská Komise rozhodla o legalizaci výroby rosé mícháním červeného s bílým, jak dnes přinesl informační portál o rosé ROSEPORTAL.CZ ? Děkuji Beneš
Karel Beneš
Marek Špalek
tuzemská vína
dobrý den, reaguji na první otázku paní Novákové, respektive na odpověď pana Špačka - co bylo myšleno těmi šroubovými uzávěry, to nějak souvisí s vínem? děkuji předem za odpověď.
Tavec Stanislav
Marek Špalek
Dobrý den, pane Tavče, ano, je to tak. U vín, kde není třeba kyslíku k jejich dalšímu vývoji (ten potřebují především velká červená vína), tak je šroubový uzávěr to nejlepší, čím můžete víno v láhvi obšťastnit. Opravdu! Věřte mi! S pozdravem, Marek Špalek. P.S. Jinak se jmenuji Špalek, ale ten Špaček je taky dobrá vinařská asociace...:-)
tuzemská vína
Kde mohu na ceskem trhu najit vina vhodna pro vegetariany? Nejak mi tato informace na etiketach chybi.
Lenka Simonova
Marek Špalek
Vážená Lenko, všechna vína jsou pro vegetariány. Vždyť se vyrábí pouze z plodů rostliny zvané "réva vinná". Takže hurá na ně!!! S pozdravem, Marek.
tuzemská vína
Dobrý den, mohl byste mi poradit nějakou zdařilou publikaci o českých a moravských vínech? Děkuji.
Barbora M.
Marek Špalek
Vážená Barboro, doporučím Vám to stejné, co před chvílí panu Michalovi Petrovi. Viz předchozí odpověď. S pozdravem, Marek.
tuzemská vína
Dobrý den, jen jsem vám touto cestou chtěla "říct", že vaše vína jsou dokonale dobrá!
LaFinta
Marek Špalek
LaFinto, nevím, zda je to jen finta, anebo vážně míněný kopmliment. Jestliže platí to druhé (vidíte, že jsem jako správný chlap pěkně domýšlivý...), tak to jste mě pohladila po duši. Ocenění dobře míněného úsilí vždy potěší! S úctou, Marek.
tuzemská vína
Chtěl bych se lépe vyznat v moravských vínech, jakou knihu by jste mi doporučil?
Michal Petr
Marek Špalek
Dobrý den, Michale Petře, napadla mě jedna kniha, kterou lze snadno objednat přes e-shop na: www.vinarskyobzor.cz. Jmenuje se: "Víno - pomocník při poznávání českého a moravského vína" a stojí pouhopouhých a neuvěřitelných 42,- Kč!!! Jsou tam i jiné tituly, které by Vás mohli zajímat. Mnoho štěstí! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Vážený pane Špalku, jaká vína se hodí k sýrům? Myslím vína v cenové hladině cca 300-400kč za lahev.
Jindřiška
Marek Špalek
Vážená Jindřiško, to jste mi dala lehkou otázku - k sýrům se totiž hodí všechna vína. Jak říká gurmet Milan Magni: "sýr je bratr vína". Opravdu všechna vína se hodí k sýrům, jen je potřeba vědět jaké ke kterým. A to není vůbec jednoduché. Jsou dva směry snoubení vín a sýrů: 1)souhra - fádní, nevýrazný sýr k nevýraznému, neutrálnímu vínu, 2) kontrast - k velmi výrazným až ostrým sýrům (s modrou či jinou plísní) se hodí velmi sladká, jemná vína. Víc nedokáže. Jsem jen vinař, nikoliv sommeliér. Dobrou chuť! Marek.
tuzemská vína
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké víno byste doporučil k steakům z bílého masa (které jsou třeba dochuceny ovocem) a k čemu se hodí červené víno Zweigeltrebe.
Zuzka
Marek Špalek
Vážená Zuzko, k steakům z bílého masa doplněných ovocem bych doporučil odrůdy Pálava či Tramín s menším či větším zbytkem cukru (podle množství a sladkosti ovoce). A Zweigeltrebe bych dopručil ke steakům tmavým. Pěkně krvavým, vysokým a křehkým. Tak to zas´ můžu já!!! S pozdravem, Marek.
tuzemská vína
Upřesnění mého dotazu. Jde mi konkrétně o lahvičky s nejčastějšími vadami vína, ke kterým se dá na požádání přivonět ke koncentrovanému zápachu. Děkuji
Petra
Marek Špalek
tuzemská vína
Dobrý den, chci se zeptat zda-li v Praze existuje vinotéka, ve které by měli vzorky k přivonění např. "zkaženého vína"???Tak abych si v budoucnu mohla sama zhodnotit kvalitu vína? Děkuji
Petra
Marek Špalek
Dobrý den, Petro, nevím o tom, že by měl někdo něco takového v Praze. Avšak v Národním vinařském centru ve Valticích mají velký kufr se všemi možnými vůněmi. Tam byste se vyřádila! Doporučuji kontaktovat a navštívit: www.vinarskecentrum.cz Přeji pěkné počuchání! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den pane Špalku, nemám dotaz, jenom Vás chci pozdravit a popřát dobré zdraví Vám i Vaší rodině a ať se daří i nadále výroba vína, máte ho moc dobré!
Milada Matiovská
Marek Špalek
Dobrý den, paní Milado, tak to jste mě potěšila. Děkuji za pozdravy! Pozdravuji do Vyškova! Mohli bychom se zase někdy vidět, že? S úctou, Marek.
tuzemská vína
Jak je možné, že i přesto, že je víno uzavřené po čase vyprchává z lahve. Dostali jsme k příležitosti svatby lahev s vínem kterou uchováváme pro slavnostní příležitost, ale nedávno jsem si všimla, že hladina v hrdle o několik centimetrů klesla.
MARIE HEYROVSKÁ
Marek Špalek
Vážená paní Heyrovská, tak to je mrzuté. Ale možné. V případě, že je víno uzavřeno korkovou zátkou a navíc je skladováno v suchém (a nedej Bože, ještě ne v úplně chladném) prostředí, tak se víno může ztrácet tak dlouho, až Vám v láhvi nezůstane skoro nic. Doporučoval bych hrdlo (vrchní část korkové zátky) zakapat pořádně voskem a pak uložit na chladné a vlhké místo. Anebo co nejdřív vypít a uložit láhev se šroubovým uzávěrem...:-) S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobry den, chutna mi Rulandske sede...muzete mi poradit oblast u nas, kde je "nejlahodnejsi":)? A vubec oblast, ktera produkuje dobra vina obecne? Jde-li to takto popsat...Dekuju
Bob
Marek Špalek
Dobrý den, Bobe, to je velmi těžká otázka. Nedá se říct, že by Rulandské šedé bylo z některé oblasti Moravy či Čech bylo lepší, než z druhé. Jediné, čím bych se řídil by měla být vysoká zralost hroznů. Velmi dobrý pozdní sběr či výběr z hroznů. Vyšší obsah alkoholu a malý zbytek cukru této odrůdě velmi sluší. A taky renomovaný výrobce. Samozřejmě. Napadá mě třeba takový Ruland šedý ze Znovínu ze slavné vinice Šobes. Ročník 2005. To by mohlo být jedno z těch míněných! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobré odpoledne,rád bych věděl Váš názor na vína z templářských sklepů.
Luděk Horák
Marek Špalek
Dobrý den, k vínům z Teplářských sklepů chovám velký obdiv! Jsou to marketingově nejúspěšnější vína na našem trhu. A to díky jejich ambaláži. Perfektně využili odkaz Teplářů a úžasně to zabralo (Pan Lukáš Lukáš je prostě lepší marketér, než Marek Špalek!). Mě osobně to ale neoslovuje. Když se podíváte na styl Nového Vinařství, jehož jsem duchovním otcem, tak pochopíte proč. Mám prostě jiný vkus. K vínům nejsem schopen říct jediné slovo, poněvadž jsem nikdy žádné víno z Templářských sklepů nepil. Bohužel. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Hezký den pane Špalku... Je možné v cenové relaci do 200 Kč sehnat dobré - či pro vás, jako znalce, alespoň poživatelné - víno? Jinak řečeno - existují mezi levnými víny výraznější kvalitativní rozdíly? Pokud ano, podle čeho vybírat? Děkuji za odpověď!
Ondřej Kadlec
Marek Špalek
Vážený pane Kadleci, ano i mezi víny levnějšími jde najít vína dobrá, ale musíte se pečlivě vybírat. Ale mezi úplně levnými nic pořádného nenajdete. Je to jako se vším. Kvalita něco stojí. Nižší cena je vždy na úkor něčeho, co ta dražší vína mají. Třeba ušlechtilý původ! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
jaké víno se hodí k marinovanému lososu a tataráku z lososa? obojí bude podáváno v rámci jedné večeře. Děkuji za odpověď
štěpán peroutka
Marek Špalek
Vážený pane Peroutko, obávám se, že je již po večeři... Nejsem sommeliér a nedokážu doporučovat vína k jídlům. Bohužel. Ale i přesto se pokusím. K lososovi bych si dokázal představit nějaké dobré bílé víno zrající na sudu s nízkým obsahem kyselin. Můj tip: Cuvée Velké dobré bílé z Dobré Vinice. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Mám nejraději Muller Thurgau. Poradíte mi,které značky kupovat, resp. který ročník?
MonikaK.
Marek Špalek
Vážená Moniko, když Muller Thurgau tak z Polabí! A když z Polabí, tak z Velkých Žernosek od pana Kupsy! Já bych po ničem jiném v případě této odrůdy nesáhl. Existuje spousty dalších dobrých Mullerek, ale Polabí je jistota a pan Kupsa je nejlepší. S úctou, Marek Špalek.
tuzemská vína
Nejsem odbornik,ale nejradeji mam Chardonnay, mohla bych se zeptat jake ceske Chardonnay byste doporucil prosim?dekuji
Sarka
Marek Špalek
Vážená Šárko, doporučil bych všechna tuzemská Chardonnay, která za to stojí. Ale když bych si měl vybrat, tak bych si počkal, až přijde do prodeje vysoce kvalitní Chardonnay 2008 z vinařství Reisten z Pavlova. Měl jsem tu možnost chutnat jej přímo z tanku a vzhledem ke svému původu (spousty vápna z Pálavy) se mi jevilo jako úžasné! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
loni jsem ochutnala Vaši značku bílého vína Muškát Otonel 2007a naprosto mě nadchlo. O to větší zklamání bylo letos z ročníku 2008. Co má vliv na tak rozdílnou chuť u této odrůdy?? Je možno ještě koupit ročník 2007??
Ivana
Marek Špalek
Vážená Ivano, tak už to v životě chodí. "Jednou jsi dole, jednou nahoře..." zpívá se ve známé písni. Tak je to i s víny. Bohužel nebo spíš bohudík! Ročník 2008 byl na Moravě dost vlhký a mokrý, takže se nám do vína dostalo přes kořeny a přes slupky dost vody. Vína to nejsou špatná, avšak občas až příliš "lehká"... Ve víře v dobrý ročník 2009 Vás zdraví, Marek Špalek.
tuzemská vína
Jsem úplný laik-je zelená plíseň na korkové zátce 12 let starého červeného vína důvodem k jeho likvidaci?Díky
Mirek
Marek Špalek
Vážený Mirku, jestli je plíseň na korku z vnitřní strany, tak bych ho nekonzumoval. Z vnější strany to však není vůbec na závadu! Na zdraví! Marek Špalek.
tuzemská vína
Byl jsem u Vás v Novém vinařství s kamarády na degustaci loni v pátek, v den Znojemského vinobraní (seděli jsem spolu s Vašimi přáteli z Německa) a ohromně nám chutnalo a to i posléze doma u vás zakoupené víno. Výborný zážitek. A jak se Vám daří letos? A jaké bude víno z loňské úrody v Novém vinařství?
Richard Vlk
Marek Špalek
Vážený pane Vlku, jsem rád, že Vám utkvěla návštěva Nového Vinařství, kde působím, v paměti jako pozitivní zážitek. Nového je stále něco. Máme to i v názvu, tak se stále snažíme...:-) Novinkou ročníku 2008 jsou dvě jemně perlivá vína typu Frizzante. Jedno z Muškátu Ottonelu (Mosecco) a jedno Rosé z Vavřince (Rosecco). Letošní léto bude u nás ve znamení bublinek! S pozdravem, Marek Špalek
tuzemská vína
dobrý den, máme s manželkou rádi výrazná vína, např. Souvinon, Muškát apod. Dá se sdělit, která tato vína, kterých ročníků a ze kterých oblastí jsou kvalitní? Jaké znaky tato vína by měla vykazovat, neboť v rámci ochutnávky se jedná o výrazná vína.Děkuji
právník
Marek Špalek
Vážený pane právníku, tak to je tak všeobjímající otázka, že se obávám, že nedokážu odpovědět. Dvě odrůdy, které zmiňujete patří opravdu k těm nezvýraznějším. Obě dvě milují chladnější klima a tím pádem i počasí. A to proto, že si při chladnějším počasí při dozrávání udrží vyšší obsah kyselin a vyšší obsah aromatických látek (to jsou přesně ta kritéria, která z nich činí obdivuhodná vína). Vybíral bych si proto vína těchto odrůd z oblastí chladnějších (ČR, Slovensko, Německo, Rakousko či Nový Zéland). Co se týče ročníků, tak tady jsem schopen sloužit jen v případě tuzemských vín a zde bych se přimlouval za ročníky 2008, 2007, 2005. 2003 a 2006 byly ročníky příliš teplé a 2004 byl ročník dost nešťastný (chladný až moc). Snad alespoň trochu jsem Vám ukázal směr...:-) S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s vínem Sauvignon a kopřivovým aroma - slyšela jsem 2 verze. Jedna říká, že to je druhem hroznů (speciální šlechtění) a jiná říká, že je to pouze kamufláž vinařů za nezralé hrozny, které tuto vůni a chuť způsobují. Děkuji
Jarmila Hošková
Marek Špalek
Vážená paní Hošková, tak to je slovo do pranice! S tím aróma odrůdy Sauvignon je to opravdu složité: existují totiž i vína z velmi zralých hroznů a přitom tak nějak zeleně voní. Je totiž třeba rozlišovat mezi vyloženě nezralým travnatým tónem (to jsou asi ty kopřivy, které jste měla na mysli) a mezi tónem, který připomíná nakládané zelené papriky, kiwi a angrešt. Ten druhý je spíš velmi výrazný projev vynikajícího Sauvignonu z dobrého ročníku a z dobrých hroznů a z dobré polohy. S pozdravem, Marek Špalek. P.S. Všem ostatním, kterým jsem dosud neodpověděl, se omlouvám, ale odjíždím na vinařský veletrh ProWein do Německa, takže v odpovědích budu pokračovat až 2.4. Slibuji však, že to doženu!
tuzemská vína
Kdy se na trhu opět objeví Ostravský kahan? To bylo víno podle mého gustu.
Dežo
Marek Špalek
Dobrý den, Dežo, jestli na trhu ještě není, tak zcela jistě brzy bude. Tyto marketingové tahy se starými značkami (nostalgicky připomínající reálný socialismus) již v mnoha případech v České republice vyšly. Vzpomeňme třeba slavnou Kofolu! Takže se můžete těšit! S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Trochu jednoduchá otázka, a určitě se Vám bude zdát přihlouplá, ale jakožto pouhý rekreační konzument vína bych rád věděl CO mám vlastně ve víně hledat, a jak se pozná že je kvalitní?
Martin Libich
Marek Špalek
Vážený pane Libichu, jednoduchá otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Při výběru bych se řídil objemem láhve (skleněné)- čím menší, tím lepší víno; dále cenou - čím dražší, tím lepší víno; dále medaile - zde bych více oceňoval medaile ze zahraničí, i když i tuzemské většinou o něčem svědčí. No a dále bych se zajímal, zda víno je ze zralých hroznů - buď s přívlastkem a nebo jakostní, kde však výrobce jasně garantuje, že je to víno bez přídavku cukru (např. Nové Vinařství, Kraus - Mělník). U červených bych si cenil spíš vín s vysokým alkoholem. U bílých a růžových spíš naopak. Ale pozor! Je to jako se vším - výjimky potvrzují pravidlo... S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dorbý den. Zajímá mě Váš názor na česká, respektive moravská vína. Pořád k českým vínům bez přívlastku nemám velkou důvěru, nicméně pozdní sběry mi velice chutnají (zejména rulandské, muškát). Jak je to tedy dnes s kvalitou českých vín v porovnání se zahraničními?
Vincent Vega
Marek Špalek
Vážený pane Vego, zdaleka už neplatí to, co těsně po revoluci, tzn. že by tuzemská byla vesměs nevalné úrovně. Situace se tak zlepšila, že tuzemští vinaři vozí v hojné míře medaile ze zahraničí, kde jsou naše vína anonymně konfrontována s těmi nejlepšími víny světa. Neplatí to sice o všech tuzemských vínech, ale existuje spousty opravdu špičkových vinařů v České republice. Pro Vaši lepší orientaci bych se třeba poohlédl po těch, co jsou sdruženi ve volném sdružení Aliance vinařů V8. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
dobry den, posuzuji vno jenom podel jednoho kriteria - chutná mi -. nechutná mi....co Vy na to ? anbo si nechávám poradit ve vinotékách, ale tam mají obvykle nejdražší váína přeslazená....V posl.,letech bohužel mívam velice často po víně bolení hlavy, i když vypiju jen cca 3-4 dcl, můžete mi poradit po kterém víně hlava nebolí? jak to poznám? díky
pigi
Marek Špalek
Dobrý den, pigi, řídit se vždy vlastní chutí a vlastním vkusem je vždy nejlepší a nejpřirozenější. Naprosto Vám to schvaluji. přeslazená vína též nemusím. Tedy až speciální chvíle a ke speciálním jídlům. Tam jsou nenahraditelná. Třeba husí játra...:-) Dávejte si však pozor, jestliže ve víně ucítíte zvláštní štiplavou vůni - ty by mohla být vyšší hladina volné síry a ta pak způsobuje bolení hlavy, i když vypijete pouze několik skleniček. S pozdravem, Marek Špalek.
tuzemská vína
Dobrý den, miloval jsem se s tramínem a zůstal mi tam zašprclej, co mám dělat?
Jan Řehořek
Marek Špalek
Pane Řehořku, tak ho vyndejte! A zkuste Ryzlink vlašský - ten bývá tenčí... S pozdravem, Marek Špalek.



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.