Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vše o víně radí Marek Špalek

Poradna ukončena

Na otázky odpovídá

Marek Špalek

Poradna je uzavřena, dotazy neposílejte. Jaké odrůdy a značky jsou dobré, proč je víno zdravé a které se k jakému jídlu hodí? Poraďte se o víně s odborníkem. Odpoví do 10 dnů od zadání otázky.Více zde

Nejvíce se ptáte

Zahraniční vína
Dobrý den.Mám jeden dotaz.Jaký máte názor na Veltlínské zelené z oblasti KREMS v Rakousku?Děkuji Sekan Zdeněk
SEKAN ZDENĚK
Marek Špalek
Vážený pane Sekane, nevím, jaký Veltlín zelený přesně máte na mysli, ale všeobecně Kremstal, Wachau a Kamptal se řadí mezi země této odrůdě zaslíbené. Myslím, že by se tam dali najít opravdové skvosty z místní spraší...Už se mi sbíhají sliny! S úctou, Marek Špalek.
Zahraniční vína
Dobrý den, děkuji Vám za všechny Vaše odpovědi a tipy na dobrá vína. Chtěla bych se zeptat, často při popisech vín zmiňujete vyšší/nižší obsah cukru, kyselin, síry. Mohl byste být prosím konkrétnější? Kolik je u kterých vín málo a kolik už moc? Děkuji, s pozdravem Eva Čechová
Eva Čechová
Marek Špalek
Vážená Evo, to vše záleží na Vašem vkusu a chuti. Jsou lidé, kterým se zdá víno sladké již při 5 g/l zbytkového cukru. A jsou lidé, kteří milují, když má víno přes 100 g cukru/l. A jsou lidé, které pálí žáha, když má víno kyselin více jak 6 g/l. A jsou lidé, kteří mulují rakouský Schilcher (růžové víno z místní odrůdy Blauer Wildbacher, která se vyznačuje vysokým obsahem kyselin)s obsahem kyselin kolem 11 g/l! To jsou Ti, co milují ústřice, na které se nejdřív vymačká půlka velkého citrónu... To jsem například já...:-) S pozdravem, Marek Špalek.
Zahraniční vína
Dobrý den pane Špalku, Vaše vinařství nevyrábí červená vína, ale zato produkuje moc hezká vína růžová. Co říkáte na zprávy o tom, že Evropská Komise rozhodla o legalizaci výroby rosé mícháním červeného s bílým, jak dnes přinesl informační portál o rosé ROSEPORTAL.CZ ? Děkuji Beneš
Karel Beneš
Marek Špalek
Vážený pane Beneši, z toho se mi chce... Účel světí prostředky. Červeného jsou mraky, růžové je v kursu, tak hurá na ně..! Na hloupé zákazníky. Vážení zákazníci, držte se, prosím, zavedených výrobců růžových vín. A vždy si dávejte pozor na barvu. Smícháním bílého s růžovým vždy vzniká velmi prapodivná barva. Tímto způsobem nelze ani barevně a už vůbec ne aromaticky a chuťově docílit klasického ROSÉ. To mi věřte, prosím! "Svět se zblánil, držte se" dostal jsem chuť použít tato slova, která jsem si teď dovolil ukrást panu Stanislavu Bernardovi..:-) Marek Špalek.
Zahraniční vína
dobrý den, zajímalo by mě, jaký máte názor na to, že i některé levné vína, např. kolem 50-60 Kč, jsou dobré a lahodné. Je to u každého levného vína tak, že není kvalitní, že je to "druhák" nebo "šťopky", jak říká můj manžel? Nebo se může stát, že i levné víno může být kvalitní?? cena asi nerozhoduje, máte stejný názor? děkuji a přeji hezký den
Veronika
Marek Špalek
Vážená Moniko, jsou oblasti světa, kde réva roste velmi snadno a kde jsou buď vinaři tak dotováni, že si mohou dovolit exportovat vína velmi levně (mám na mysli především bývalou patnáctku EU) anebo vinaří v oblastech, kde kromě toho, že tam réva roste skoro jako "plevel", mají velmi levnou pracovní sílu (zde mluvím především o zámořských oblastech). A tak se stává, že se pak dá opravdu koupit velmi zajímavé víno za malé peníze. Jestliže však takto levně někdo prodává česká či moravská vína, tak to buď není tuzemské víno anebo si musel vinař pomoci jiným způsobem. U nás vyrobit láhev lahodného kvalitního opravdu stojí mnoho úsilí. Pozdravujte manžela, který asi ví, o čem mluvím...:-) S pozdravem, Marek Špalek.
Zahraniční vína
jaky je rozdil chutovy rozdil mezi California Savignon Blanc a California Chardonnay? Ja osobne preferuji sucha nesladka vina s 13% alkoholu. Hanka
Hana
Marek Špalek
Dobrý den, Hanko, kalifornská vína neznám. Pil jsem jich pramálo a bohužel tam nikdy nebyl. Avšak vím, že kalifornská Chardonnay bývají v drtivé většině vinifikovány na dubových sudech a tudíž se vyznačují výrazným aroma po vanilce či kouři. Sauvignon by mohl být spíše ovocný, bez dřeva. Nevím, co tedy preferujete. Mají tam však tolik slunce, že vína mají často více, než 13% alkoholu. V případě Sauvignonu bych se určitě podíval po chladnějším klimatu. S pozdravem, Marek Špalek.
Zahraniční vína
Vazeny pane Spalku, chapu, ze vam asi budou vlasy vstavat hruzou, ale mam velice specificky dotaz. Ziji v zemi Arabskeho zalivu, kde je alkohol zcela zakazan. Nicmene, clovek se uci improvizovat a tak si i to vino nakonec vyrabime doma. Vy byste tomu zrejme ani nerikal vino, ponevadz do vina to ma veru daleko. I ja jsem se zpocatku velmi zdrahala, jenze nouze cloveka nauci. Proste, jedna se o cca 3 tydny kvaseni a komponenty jsou vinny dzus, kvasnice, cukr. Ve finale dostanete jakysi zkvaseny mok s obsahem alkoholu, ktery pri trosce fantazie chutna jako Busek z Vilhartic. Zajimalo by me, jestli byste mel nejake zlepsovaky ci napady, jak se priblizit opravdovemu vinu v takovychto tvrdych podminkach domaci malovyroby. Jake suroviny a procesy je treba dodrzet?
Pavla
Marek Špalek
Vážená Pavlo, naprosto chápu a vzdávám hold! Všechno je pomíjivé, jen žízeň je věčná... Vzpomínám si, jak jsme kdysi loupili (jako nezbední studenti vinařské školy) s kamarády hrozny, pak je na internátě lisovali do kýblu (velmi čistého) a ve skříni na pokoji si vyráběli burčák. To bylo taky zajímavé...:-) S pozdravem do Arábie, Marek Špalek.
Zahraniční vína
Dobrý den,mám takový exotický dotaz.Kdysi jsem byl v Rumunsku, v Apusenkách, kde v pár vesnicích žijou Slováci.Je to bohem i turisty zapomenutý kraj a tam jsem pil víno z místí révy.Zvláštní,růžové a mělo chuť i vůni po jahodách! Prý je toto víno dělané ještě z původní vinné révy, kterou tam přivezli Římané. Co si o tom myslíte vy?
Jindra
Marek Špalek
Vážený Jindro, myslím si, že je to nesmysl. Chutí a vůní po jahodách se vyznačují vína vyrobená z hroznů hybridů. Hybridy jsou odrůdy (například Charvát, Isabella, Othelo,...), které vznikly na přelomu devatenáctého a dvacátého století křížením evropských a amerických odrůd jako snaha bránit se Révokazu - americkému škůdci. Tyto odrůdy se kromě těchto exotických vůní vyznačují i velkým množstvím pektinů, ze kterých vzniká při kvašení dost velké množství metanolu. Existují vesnice, kde se po desetiletí tato vína konzumují a je to na místních obyvatelích znát... Nevšiml jste si na domorodcích něčeho zvláštního..? Každopádně to tam od starých Římanů nemají! To bratři Slováci věšeli bulíky na nos... S pozdravem, Marek Špalek.
Zahraniční vína
Dobrý den, jen se chci zeptat, jaké zkušenosti máte se švýcarskými víny? Na trhu v Čechách bohužel nejsou k sehnání. My jsme si je velice oblíbili.
Tereza Nováková
Marek Špalek
Vážená paní Nováková, se švýcarskými víny mám, bohužel, pramalou zkušenost. Co však vím, je fakt, že Švýcaři patří k nejaktivnějším propagátorům šroubových uzávěrů na "starém" kontinentě.





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.