(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Zhoršuje mléko pleť? Jen někomu, ale zkuste ho vysadit, radí odborníci

  • 77
Mléka je plný internet – zejména to kravské a výrobky z něj mají v poslední době špatnou reputaci. Výživoví poradci, dermatologové, někteří odborníci a mnoho laiků mu přisuzují nejrůznější zdravotní obtíže včetně zhoršeného akné. Skutečně nám jeho vyřazení z jídelníčku může pomoci k lepší pleti?

„Je trendem čas od času některou potravinu démonizovat. Právě mléko má na jedné straně velké zastánce a velké odpůrce na straně druhé,“ potvrzuje výživový specialista Radek Pajič z fitness studia Bomton Power Concept. Na otázku, jestli mléko zhoršuje stav pleti, nebo ne, podle něj neexistuje univerzální odpověď.

Měsíc bez mléka i sýra

Akné? Ne vždy

Existuje mnoho kožních problémů, které vzhledem připomínají akné, ale mají jiný průběh i příčiny.

Přečtěte si o sedmi nejčastějších.

(Ilustrační foto)

Nelze dát ani obecné doporučení, kolik mléka můžeme nebo bychom měli denně vypít, protože každé tělo reaguje na různé potraviny jinak, myslí si Pajič. „Chcete-li zjistit, jak na mléko reaguje vaše pleť, zkuste ho alespoň na čtrnáct dní vysadit, pak uvidíte výsledky,“ doporučuje.

Právě to udělala Maria Del Russo, kosmetická redaktorka amerického webu Refinery29. Bez mléka a mléčných výrobků „vydržela“ dokonce celý měsíc, aby zjistila, jak se změna jídelníčku projeví na její mírně problematické pleti. Milovnice sýra začala experimentovat s veganskými alternativami, místo parmezánu si na těstoviny sypala lahůdkové droždí – a nadšená nebyla. „Chutnalo to a páchlo úplně jako nohy,“ stěžuje si ve svém článku.

Změnu však pocítila doslova na vlastní kůži. „Po dvou dnech jsem už měla na mléčné výrobky menší chuť, byla jsem méně nafouklá, nebolelo mě břicho a po jídle jsem se necítila tak přecpaná,“ popisuje. „A i když mi zbývalo jen pár dní do začátku periody, moje pleť vypadala docela dobře. Dokonce trochu zářivěji.“

Během dalších týdnů si prý změny začalo všímat i okolí. „Pupínky se zmenšily, pleť jsem měla viditelně méně zanícenou, na dotek hladší a na pohled rozjasněnou. Úplně dokonalá nebyla, ale zlepšení bylo nepřehlédnutelné,“ píše Del Russo. K mléčným výrobkům se vrátila, ale omezila je a snaží se volit jen ty organické – podle některých (nepotvrzených) teorií totiž za zhoršení pokožky můžou hormony, které se do nich přidávají

Nejde jen o mléko

Půjdete-li ve stopách redaktorky, nepočítejte se zázrakem a nezapomínejte na to, že mléko a produkty z něj pleti většinou neškodí samy o sobě. „Je to jen jeden dílek skládačky. Mnoho lidí reaguje podobně například na cukr,“ popisuje svou zkušenost newyorská dermatoložka Jeannette Grafová.

Radek Pajič do skládačky přidává i další vlivy. „Kromě jiných potravin nebo způsobu jejich zpracování to může být třeba stres, únava, nečistoty v ovzduší nebo také hormonální antikoncepce,“ shrnuje ty nejčastější.