POLOVINĚ NEMOCÍ SRDCE A CÉV SE DÁ PŘEDEJÍT
ČESKÉ DĚTI MAJÍ MOC CHOLESTEROLU
Vyšší cholesterol samozřejmě není jedinou příčinou potíží se srdcem a oběhem, mezi ně patří také kouření a nedostatek pohybu.
Kdo jí zdravěji, žije déle
V posledních letech proběhly tiskem i informace, že riziko cholesterolu je poněkud přeceňováno a že například vajíčka, známý zdroj cholesterolu, nejsou tak nebezpečná, jak se soudilo.
Přesto lékaři trvají na tom, že jídlo bohaté na cholesterol ve větším množství zdraví škodí. A zkracuje život. Bojovat s cholesterolem se proto vyplatí - už snížení jeho zvýšených hodnot zhruba o deset procent snižuje riziko chorob srdce a cév o polovinu.
"Dodržováním jednoduchých pravidel lze hladinu cholesterolu v krvi skutečně podstatně zredukovat," tvrdí nutriční terapeutka Věra Králová.
Největší nebezpečí zůstávají stejná - hlavním zdrojem cholesterolu jsou živočišné tuky, kam patří nejen tučné maso a uzeniny, ale také máslo či třeba tavené sýry. Dále vnitřnosti a také výrobky s množstvím mléčného tuku.
"Mnoho mužů a žen si myslí, že pokrmy připravované tak, aby obsahovaly minimum cholesterolu, nebudou k jídlu, ale opak je pravda," tvrdí terapeutka Králová.
Chraňte si srdce, není to těžké
Víte, kolik máte v těle cholesterolu? Pokud je vaše odpověď kladná, vězte, že patříte k menšině lidí a zasloužíte si rozhodně pochvalu. Přestože zjištění hladiny cholesterolu patří k jednoduchým vyšetřením, které navíc hradí zdravotní pojišťovna, většina lidí se o ně nezajímá.
Právě cholesterol, potažmo jeho zvýšené množství mohou včas ukázat na zvýšené riziko onemocnění srdce a cév.
Pravda je, že zdaleka ne všichni lékaři toto vyšetření lidem nabízejí. Týká se to přitom i dětí - podstoupit by je měly pětileté děti, v jejichž rodině se vyskytlo onemocnění srdce a cév v mladším věku nebo v závažné formě.
Hladinu cholesterolu lze ze všeho nejvíce ovlivnit stravováním. Na jedné straně je třeba z jídelníčku vypustit nebo podstatně omezit zdroje živočišných tuků a na straně druhé stojí za to zvýšit spotřebu potravin, které naopak mají moc hladinu cholesterolu ovlivnit správným směrem.
Řeč je například o mořských rybách nebo olivovém oleji. "Lidé by se měli naučit jíst zdravě zejména doma, protože většina restaurací a fast foodů na snižování hladiny cholesterolu nedbá," soudí nutriční terapeutka Věra Králová.
Co a jak jíte?
O to, jak se lidé stravují, se před časem zajímala i webová stránka www.flora.cz, která lidem mimo jiné umožňovala zjistit, jak velké mají riziko, že je postihne nemoc srdce nebo cév.
Za tři měsíce dotazník vyplnilo téměř 6000 lidí, naprostá většina - 83 procent - žen. Nejvíce jich bylo z věkové skupiny 18 až 25 let a ze skupiny 26 až 35 let. Je pravděpodobné, že na dotazník odpovídali zejména lidé, kteří se už o své zdraví zajímají, a proto neodrážejí stav v celé populaci - ten bude nejspíše ještě o něco horší.
Navíc šlo o lidi s přístupem k internetu, kteří většinou patří mezi vyšší příjmové skupiny. Tito lidé bývají většinou zdravější, protože se zajímají o nové informace a mohou také do svého zdraví více investovat.
Rizikové rodiny
Přesto zhruba třetina lidí přiznala, že bojuje s nadváhou a 14 procent respondentů se přiznalo k obezitě. Téměř 12 procent lidí naopak mělo podváhu. Skoro polovina dotázaných navíc uvedla, že se u nich v rodině vyskytly nemoci srdce a cév a cukrovka, což pro ně znamená dědičné zatížení a vyšší riziko těchto nemocí.
Toto riziko stoupá zejména tehdy, pokud rodiče nebo prarodiče zemřeli na infarkt či jiné srdeční onemocnění v době, kdy jim ještě nebylo ani 50 let.
Roli v prevenci hraje i pohyb, zhruba třetina dotázaných uvedla, že se hýbe jednou až dvakrát týdně, minimálně 150 minut - průměr v populaci je mnohem nižší. Výzkum, který před časem provedl Ústav zdravotnických informací a statistiky, v roce 2002 ukázal, že sportuje zhruba třetina lidí, ale jen jednou týdně a po dobu pouhých 65 minut.
Jak často dotazovaní lidé jedli? Čtyřikrát až pětkrát denně, což odpovídá doporučením lékařů. "Lidé by měli jíst každý den zhruba půl kila syrové zeleniny a ovoce," uvedla terapeutka Věra Králová.
Dotazník však ukázal, že zrovna tohle doporučení si lidé k srdci moc neberou, protože něco málo přes polovinu respondentů sice uvedlo, že jedí zeleninu téměř denně, ale většina z nich si ji dopřeje třikrát týdně a méně častěji.
Co je to cholesterol? • cholesterol je tuk, který si tělo vyrábí v játrech a zároveň ho čerpá ze stravy A kolik ho máte? Hodnota cholesterolu je jedním z ukazatelů zdravotního stavu, o který by se člověk měl zajímat. Změnou životních návyků ji může sám ovlivnit. • Choďte na kontrolu. Každý člověk by měl jít alespoň jednou za dva roky na komplexní preventivní prohlídku ke svému praktikovi. Lékař vás k ní vyzývat nemusí, je ve vašem zájmu se sami objednat. Prohlídku platí pojišťovna. |