Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle živého receptu

  2:39aktualizováno  2:39
Křupavá konzistence slaného korpusu, krémová náplň a sladkokyselé třešně přesvědčí vás i vaše blízké o chutnosti živé stravy. Jedná se o pokrmy, které nebyly zahřáty na více než 42 stupňů a zachovaly si díky tomu více výživných látek.

Třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle vitariánského receptu Judity Wignallové | foto: www.synergiepublishing.com

Třešňový cheesecake z bílé čokolády

Máčení: 2 hodiny, příprava: 45 minut, chlazení: 2 hodiny
Na 12 porcí
Korpus:

Živá kuchyně

Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých potravin rostlinného původu vyšla nyní i v češtině. Kuchařka je plná receptů a tipů, jak z těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat. Nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitaminy a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí.

Kuchařka Živá kuchyně vysvětluje základy tzv. živé stravy a chutné vitariánské...
  • 225 g vlašských ořechů, máčených 6 až 8 hodin, znovu usušených
  • 48 g datlí Medjool
  • 30 g palmového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 44 g kousků kakaových bobů
  • 1/8 lžičky mořské soli

Náplň:

  • 360 g kešú ořechů, máčených 2 hodiny
  • 235 g základního ořechového mléka (31 g ořechů dle volby a 200 ml vody)
  • 255 g agávového sirupu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 30 ml vanilkového extraktu
  • 30 ml lecitinového prášku
  • 164 g rozpuštěného kakaového másla

Posyp:

  • 310 g vypeckovaných čerstvých nebo rozmrazených třešní

Příprava korpusu:

Postup přípravy vitariánského třešňového cheesecaku

1. V kuchyňském robotu rozemeleme vlašské ořechy na mouku (a).
2. Přidáme datle a palmový cukr a mixujeme, až se směs promísí.
3. Přidáme kakaový prášek, kousky kakaových bobů a mořskou sůl a mixujeme tak dlouho, až se směs začne lepit (b).
4. Stranou si dáme 60 g směsi na posyp.
5. Směs rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno dortové vyklápěcí formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem (c).
6. Směrem od středu směs pevně upěchujeme až k okrajům (d).
7. Povrch korpusu včetně okrajů zarovnáme a uhladíme (e, f).

Příprava náplně (živé bílé čokolády):

1. Nejprve si připravíme ořechové mléko rozmixováním 31 g (vážených za sucha) máčených ořechů ve 200 ml vody a následným scezením přes jemné sítko. Mandle namáčejte 8 - 12 h, vlašské ořechy 6 - 8 h a kešú, para a lískové ořechy 2 hodiny.
2. Do vysokovýkonného mixéru dáme kešu ořechy a nalijeme ořechové mléko, agávový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme na velmi hladkou směs. Přidáme lecitinový prášek a kakaové máslo a znovu rozmixujeme.
3. Náplň nalijeme na korpus (g).
4. Povrch uhladíme roztírací lopatkou (h).
5. Na náplň rozmístíme třešně (155 g). Mezi jednotlivými třešněmi ponecháme stejně velké mezery (i).

Postup přípravy třešňového cheesecaku s bílou čokoládou

6. Třešně opatrně ponoříme do náplně pomocí párátka (j), aby vznikl puntíkatý vzor. Můžeme je také naskládat na korpus a zalít náplní.
7. Zbývající třešně rozmístíme do mezer na povrchu a opatrně vtlačíme do náplně prstem tak, aby byly do poloviny ponořené v náplni (k).
8. Povrch posypeme uschovanou směsí, kterou jsme použili na korpus (l).
9. Hotový dort dáme do mrazáku a necháme tuhnout 2 hodiny. Před podáváním ho rozmrazíme.

Cheesecake lze skladovat v mrazáku 1 měsíc, v chladničce vydrží 3 dny.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Masáže ajurvéda
Léčivá bylinná masáž s čerstvým kokosem je prevencí proti stresu

Jen málokdo odolá vůni a chuti kokosu, která neodmyslitelně patří k létu, sluníčku a relaxaci. Palmové plody se však mohou pochlubit i dalšími vlastnostmi,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec umělé masce: Jak vybrat make-up
Konec umělé masce: Jak vybrat make-up

Už nemusíte bojovat s nekonečnou nabídkou odstínů a hromadou upatlaných ubrousků. Stačí pár jednoduchých triků, díky kterým vyberete make-up na první dobrou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.