Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle živého receptu

  2:39aktualizováno  2:39
Křupavá konzistence slaného korpusu, krémová náplň a sladkokyselé třešně přesvědčí vás i vaše blízké o chutnosti živé stravy. Jedná se o pokrmy, které nebyly zahřáty na více než 42 stupňů a zachovaly si díky tomu více výživných látek.

Třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle vitariánského receptu Judity Wignallové | foto: www.synergiepublishing.com

Třešňový cheesecake z bílé čokolády

Máčení: 2 hodiny, příprava: 45 minut, chlazení: 2 hodiny
Na 12 porcí
Korpus:

Živá kuchyně

Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých potravin rostlinného původu vyšla nyní i v češtině. Kuchařka je plná receptů a tipů, jak z těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat. Nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitaminy a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí.

Kuchařka Živá kuchyně vysvětluje základy tzv. živé stravy a chutné vitariánské...
  • 225 g vlašských ořechů, máčených 6 až 8 hodin, znovu usušených
  • 48 g datlí Medjool
  • 30 g palmového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 44 g kousků kakaových bobů
  • 1/8 lžičky mořské soli

Náplň:

  • 360 g kešú ořechů, máčených 2 hodiny
  • 235 g základního ořechového mléka (31 g ořechů dle volby a 200 ml vody)
  • 255 g agávového sirupu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 30 ml vanilkového extraktu
  • 30 ml lecitinového prášku
  • 164 g rozpuštěného kakaového másla

Posyp:

  • 310 g vypeckovaných čerstvých nebo rozmrazených třešní

Příprava korpusu:

Postup přípravy vitariánského třešňového cheesecaku

1. V kuchyňském robotu rozemeleme vlašské ořechy na mouku (a).
2. Přidáme datle a palmový cukr a mixujeme, až se směs promísí.
3. Přidáme kakaový prášek, kousky kakaových bobů a mořskou sůl a mixujeme tak dlouho, až se směs začne lepit (b).
4. Stranou si dáme 60 g směsi na posyp.
5. Směs rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno dortové vyklápěcí formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem (c).
6. Směrem od středu směs pevně upěchujeme až k okrajům (d).
7. Povrch korpusu včetně okrajů zarovnáme a uhladíme (e, f).

Příprava náplně (živé bílé čokolády):

1. Nejprve si připravíme ořechové mléko rozmixováním 31 g (vážených za sucha) máčených ořechů ve 200 ml vody a následným scezením přes jemné sítko. Mandle namáčejte 8 - 12 h, vlašské ořechy 6 - 8 h a kešú, para a lískové ořechy 2 hodiny.
2. Do vysokovýkonného mixéru dáme kešu ořechy a nalijeme ořechové mléko, agávový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme na velmi hladkou směs. Přidáme lecitinový prášek a kakaové máslo a znovu rozmixujeme.
3. Náplň nalijeme na korpus (g).
4. Povrch uhladíme roztírací lopatkou (h).
5. Na náplň rozmístíme třešně (155 g). Mezi jednotlivými třešněmi ponecháme stejně velké mezery (i).

Postup přípravy třešňového cheesecaku s bílou čokoládou

6. Třešně opatrně ponoříme do náplně pomocí párátka (j), aby vznikl puntíkatý vzor. Můžeme je také naskládat na korpus a zalít náplní.
7. Zbývající třešně rozmístíme do mezer na povrchu a opatrně vtlačíme do náplně prstem tak, aby byly do poloviny ponořené v náplni (k).
8. Povrch posypeme uschovanou směsí, kterou jsme použili na korpus (l).
9. Hotový dort dáme do mrazáku a necháme tuhnout 2 hodiny. Před podáváním ho rozmrazíme.

Cheesecake lze skladovat v mrazáku 1 měsíc, v chladničce vydrží 3 dny.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.