Doporučujeme

Jablečno-mrkvová šťáva

Jablečno-mrkvová šťáva | foto: Isifa

Vitaminové bomby, které zaženou únavu

  • 12
Cítíte se unavení a vyčerpaní? Zkuste svoje tělo nastartovat pomocí čerstvých ovocno-zeleninových koktejlů.

Zeleninový nápoj s rajčaty a pažitkouZeleninový nápoj s rajčaty a pažitkou

Pro 1 osobu; na sklenici, asi 250 ml

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

* 1/4 salátové okurky
* 2 rajčata
* 1 stroužek česneku
* 1 lahůdková cibulka
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžička vinného octa
* 100 ml rajčatové šťávy
* špetka chilli
* 1 lžíce usekané pažitky

1. Okurku oloupeme a najemno nasekáme nebo velmi jemně nastrouháme. Omytá rajčata, oloupaný česnek a cibulku rozmixujeme nebo velmi jemně nasekáme a promícháme s okurkou, olejem, rajčatovou šťávou a ochutíme citronovou šťávou, octem, chilli, solí a pepřem.

2. Zeleninový nápoj dáme chladit a uležet nejméně na hodinu do lednice, přelijeme do sklenice a podáváme ozdobené pažitkou.

Tip
Do nápoje můžete přidat zelenou papriku a čerstvou bazalku a vynechat chilli.

Co je dobré vědět

* Pokud chcete mít fresh juice čirý, přefiltrujte ho přes husté sítko nebo plátýnko.
* Na čerstvé šťávy je nejlepší ovoce a zelenina v biokvalitě.
Pokud je nemáte, vše před použitím důkladně omyjte a očistěte kartáčkem.
* Hotové ovocno-zeleninové koktejly a šťávy dostanete v obchodech se zdravou výživou i supermarketech. Zkuste značku Biotta nebo Voelkel.
* Připravený vitaminový koktejl vypijte hned a nenechávejte jej dlouho stát. Připravujte si vždy porci, kterou najednou zkonzumujete.

Jablečno-mrkvová šťávaJablečno-mrkvová šťáva

Příprava: 10 minut

Na 200 ml:

* 2 jablka
* 4 mrkve
* snítka meduňky
* citronová šťáva na potření jablka

Mrkev i jablka omyjeme, mrkev oloupeme a z jablek vykrojíme jádřince. Z jablka odkrojíme dva tenčí plátky a potřeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Zbylé jablko a mrkev nakrájíme na malé kousky, vložíme do odšťavovače a odstředíme šťávu. Vlijeme do sklenice a ozdobíme plátky jablek a podáváme. 

Další varianta 
Vyzkoušejte samotnou mrkvovou či karotkovou šťávu ochucenou jen trochou limetky a s kapkou oleje, aby se lépe vstřebávaly vitaminy.
Mrkvová šťáva s podmáslím a rajčatovým džusem dobře zasytí a hodí se jako zdravá svačina.

Tip
K mrkvi a jablku přidejte navíc ještě kousek oloupaného čerstvého zázvoru. Místo mrkve můžete pro změnu použít jeden velký pomeranč.

Nápoj z kiwi a banánuNápoj z kiwi a banánu

Příprava: 5 minut

Na 200 ml:

* 1 banán
* 1 kiwi + 1 plátek na ozdobu
* 100 ml ananasové šťávy
* led

Banán a kiwi zbavíme škrabkou na brambory slupky, nakrájíme na kousky a dokonale rozmixujeme s ananasovou šťávou. Nápoj přelijeme do sklenice, doplníme kostkami ledu a podáváme ozdobené plátkem kiwi. 

Další varianty
Velmi chutný je exotický koktejl z kiwi, šťávy ze sladkého melounu galia a citronu. Rozmixované kiwi můžete zkombinovat také s hruškovým stoprocentním džusem nebo čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů a podle chuti osladit třtinovým cukrem nebo lžičkou medu.

Tip
Protože je kiwi velmi kyselé, nemíchejte jej s mlékem, které se snadno srazí, ale se zakysanými mléčnými nápoji, jako je podmáslí nebo kefír.

Zeleninový nápoj s řepouZeleninový nápoj s řepou

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

Na 200 ml:

* 2 červené řepy, asi 400 g
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1/2-1 lžička třtinového cukru
* 1-2 lžíce bílého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* snítka celerové natě
* led

Řepu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do odšťavovače. Šťávu z řepy promícháme s cukrem, citronovou šťávou a jogurtem, ochutíme zázvorem a dáme vychladit. Potom přelijeme do sklenice, doplníme ledem a podáváme se snítkou celerové natě nebo tyčinkou řapíkatého celeru.

Další varianty
Zkuste zeleninovou vitaminovou bombu s mrkví, celerem a červenou řepou. Přidat můžete také šťávu z bílého zelí, buď čerstvou, nebo slitou z kysaného zelí v sáčku. Červená řepa si také velmi dobře rozumí s jablečnou šťávou - vyzkoušejte poměr půl na půl.

Tip
Nápoj můžete dochutit také malou špetkou soli. Při loupání a přípravě řepy použijte gumové rukavice.

Pomerančovo-avokádový shakePomerančovo-avokádový shake

Příprava: 10 minut

Na 400 ml:

* 1 avokádo
* 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
* 200 ml podmáslí
* pomerančová kůra a plátek pomeranče na ozdobu, nejlépe bio

Avokádo nařízneme kolem pecky, rozpůlíme a pecku vyjmeme. Lžičkou vydlabeme dužinu a rozmixujeme s pomerančovou šťávou a podmáslím. Přelijeme do sklenic, na povrch nastrouháme trochu dobře omyté pomerančové kůry a podáváme ozdobené plátkem pomeranče. 

Další varianty
Výborně chutná avokádo rozmixované s rajčatovým džusem s kapkou tabaska. Čerstvou pomerančovou šťávu lze dobře kombinovat s ovocem i zeleninou. Zkuste pomeranč a mrkev, pomeranč a karotku nebo pomeranč, jablko a grapefruit.

Tip
Je-li nápoj příliš hustý, přidejte pomerančovou šťávu nebo jej nařeďte jemně perlivou minerálkou.


  • Vybrali jsme pro Vás