O jejích výsledcích informovali v New Orleansu na konferenci o srdečních onemocněních.
Vědecký tým pod vedením Edgara Millera z univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru se ve výzkumu opíral o 19 studií věnovaných vitaminu E a zdraví, provedených v letech 1993-2004.
Do studie bylo zapojeno 136 000 většinou starších pacientů ze Severní Ameriky, Evropy a Číny, kteří brali "éčko" buď samotné, nebo v kombinaci s dalšími vitaminy.
Ti, kdo brali denně 270 miligramů a více tohoto vitaminu, měli o deset procent větší pravděpodobnost úmrtí než ti, kdo ho nebrali. Používání menšího množství nepřináší podle studie zvýšené riziko.
Vitaminové tablety E většinou obsahují 200 až 400 miligramů, v Británii bylo přitom dosud za bezpečný limit považováno 540 mg denně. V USA je dokonce za bezpečnou dávku označováno 1000 mg.
"Myslíme si, že lidé nepotřebují brát vitamin E, že ho mají dost v jídle. Je například v ořeších, v oleji, v celých zrnech a v celozrnných výrobcích nebo i v listové zelenině. Přirozená strava je nejlepší zdroj vitaminů," řekl Miller.