Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Višňový dort s čokoládovým zdobením

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
12 - 16

Korpus na kulatou formu průměru 26 cm:
3 vejce
100g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
20g holandského kakaa
1/3 prášku do pečiva
50 ml oleje
dle potřeby mléko
špetka soli

pikantní marmeláda

kapučínová hmota:
400 ml mléka
1 vanilkový puding prášek
2 žloutky
2 lžíce cukru moučka
1 bal. instantní kapučíno (cca 12g)

jogurtová hmota:
250 ml 33% smetany ke šlehání
300 g višňového jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena

želé:
1 višňový kompot
1 extra silné dortové želé (na 500 ml tekutiny)

Zdobení:
100g hořké čokolády, pár lžiček oleje

Příprava korpusu:
Z bílků a soli ušleháme sníh, do něj vmícháme cukr, žloutky, olej, nakonec mouku, kakao a kypřící práček. Je li hmota příliš hustá, lze ji naředit mlékem. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme cca 10 - 15 minut na 150°C. Po vystydnutí potřeme pikantní marmeládou (brusinky, rybíz,...)

Příprava kapučínové hmoty:
Polovinu mléka dáme vařit, ve zbytku smícháme cukr, pudinkový prášek a žloutky. Po uvaření necháme vystydnout. Máslo smícháme s kapučínem a vychladlou hmotou. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Naneseme na korpus

Příprava jogurtové hmoty:
Ušleháme smtenu a smícháme s jogurtem. Želatinový ztužovač smícháme s vodou dle návodu, obě hmoty spojíme a naneseme na předešlý krém. Dáme vyschladit.

Želé:
Na jogurtovou hmotu poklademe vypeckované višně. Šťávu z kompotu doplníme vodou na 500 ml, dle chuti dosladíme a vmícháme želé. Krátce zahřejeme dle návodu. Chvíli necháme chladnout za občasného míchání a nalijeme na dort.

Čokoládové lemování:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme několik lžiček oleje,aby byla řidší a lesklá. Mezitím si připravíme pruh pečícího papíru (výška dle požadované výšky ozdob). Vlažnou čokoládovou polevu nalijeme na peč. papír a rozetřeme do obdélníku. Na pár minut uložíme do mrazničky. Po ztuhnutí ostrým nožem vykrajujeme „věžičky“ či jiné tvary. Vrátíme ztuhnout do chladu, poté rychle umístíme na obvod dortu. Je potřeba 15"věžíček“ o spodní hraně 5 cm.

Poznámka
Hodí se pro všechny oslavence, kteří v létě neholdují těžkým máslovým krémům

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

ilustrační snímek
Virtuální sex změní i ten reálný, předpovídají odborníci

Virtuální realita nabízí zcela nový rozměr pornografie. Zákazníci se z role pozorovatele dostávají do role aktivního účastníka sexuálních hrátek podle svých...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Další z rubriky

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Plněná vejce se sušenými rajčaty
Vejce, to není jen pomazánka. Poradíme vám, jak naložit s koledou

Až se v pondělí vaši kluci vrátí z koledy, najdete mezi čokoládovými dobrotami určitě také spoustu vajíček natvrdo, nad kterými budou koledníci ohrnovat nos....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.