Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Višňový dort s čokoládovým zdobením

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
12 - 16

Korpus na kulatou formu průměru 26 cm:
3 vejce
100g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
20g holandského kakaa
1/3 prášku do pečiva
50 ml oleje
dle potřeby mléko
špetka soli

pikantní marmeláda

kapučínová hmota:
400 ml mléka
1 vanilkový puding prášek
2 žloutky
2 lžíce cukru moučka
1 bal. instantní kapučíno (cca 12g)

jogurtová hmota:
250 ml 33% smetany ke šlehání
300 g višňového jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena

želé:
1 višňový kompot
1 extra silné dortové želé (na 500 ml tekutiny)

Zdobení:
100g hořké čokolády, pár lžiček oleje

Příprava korpusu:
Z bílků a soli ušleháme sníh, do něj vmícháme cukr, žloutky, olej, nakonec mouku, kakao a kypřící práček. Je li hmota příliš hustá, lze ji naředit mlékem. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme cca 10 - 15 minut na 150°C. Po vystydnutí potřeme pikantní marmeládou (brusinky, rybíz,...)

Příprava kapučínové hmoty:
Polovinu mléka dáme vařit, ve zbytku smícháme cukr, pudinkový prášek a žloutky. Po uvaření necháme vystydnout. Máslo smícháme s kapučínem a vychladlou hmotou. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Naneseme na korpus

Příprava jogurtové hmoty:
Ušleháme smtenu a smícháme s jogurtem. Želatinový ztužovač smícháme s vodou dle návodu, obě hmoty spojíme a naneseme na předešlý krém. Dáme vyschladit.

Želé:
Na jogurtovou hmotu poklademe vypeckované višně. Šťávu z kompotu doplníme vodou na 500 ml, dle chuti dosladíme a vmícháme želé. Krátce zahřejeme dle návodu. Chvíli necháme chladnout za občasného míchání a nalijeme na dort.

Čokoládové lemování:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme několik lžiček oleje,aby byla řidší a lesklá. Mezitím si připravíme pruh pečícího papíru (výška dle požadované výšky ozdob). Vlažnou čokoládovou polevu nalijeme na peč. papír a rozetřeme do obdélníku. Na pár minut uložíme do mrazničky. Po ztuhnutí ostrým nožem vykrajujeme „věžičky“ či jiné tvary. Vrátíme ztuhnout do chladu, poté rychle umístíme na obvod dortu. Je potřeba 15"věžíček“ o spodní hraně 5 cm.

Poznámka
Hodí se pro všechny oslavence, kteří v létě neholdují těžkým máslovým krémům

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Další z rubriky

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.