Resveratrol patří do skupiny polyfenolů a bioflavonoidů. Vyskytuje se hojně ve slupkách nedozrálých hroznů červeného vína, v kořenech některých exotických bylin a v určitém množství i v červeném víně.
Dosud není známa žádná účinná látka proti chřipce. Virus, který nemoc způsobuje, totiž rychle mutuje. Z tohoto hlediska jsou výsledky výzkumu italských vědců významné.
"Zjistili jsme, že resveratrol při kontaktu s infikovanými buňkami blokuje tvorbu enzymu, který odpovídá za šíření a další vývoj viru v těle," shrnul vedoucí týmu Enrico Garaci.
Při laboratorních pokusech poklesla úmrtnosti infikovaných myší o 60 procent, když dostaly resveratrol. Jeho účinnost pro možné nasazení u lidí je podle italských vědců třeba pečlivě ověřit, aby se mohlo začít s vývojem léků.
■ Chřipka je velmi zrádná. Jak se jí bránit? - ZDE■ Jak virus zabíjí buňku? - INFOGRAFIKA ZDE |