Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jíte málo ryb? Jednoduchý oběd či večeři z nich vykouzlíte za pár minut

  1:04aktualizováno  1:04
Podle výživových specialistů bychom měli rybu jíst alespoň dvakrát týdně. S následujícími recepty uděláte něco pro své zdraví a zároveň ušetříte čas v kuchyni.

Club sandwich s uzeným lososem | foto: Nikola Pospíšil Šiklová

Club sandwich s uzeným lososem

Rodinné bistro

Recepty pocházejí z kuchyně rodinného bistra Sweet & Pepper Days na pražských Vinohradech.

rodinné bistro Sweet & Pepper Days
  • 3 plátky toastového chleba
  • 2 plátky rajčat
  • ledový salát
  • 30 g uzeného lososa
  • 1 lžička kapar
  • ½  velké zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kopru
  • 1 lžíce dijonské hořčice

1. Připravíme si koprový dip smícháním zakysané smetany, citronové šťávy, kopru a hořčice
2. Opečeme nasucho všechny plátky toastového chleba.
3. Na první plátek chleba namažeme koprový dip a položíme polovinu lososa a ledový salát. Přiklopíme druhým plátkem chleba namazaným dipem, na který poklademe kapary, zbytek lososa a rajčata. Přiklopíme třetím plátkem chleba a propíchneme špejlí.

Vinná polévka s bílou treskou

 Na 6 porcí:

Vinná polévka s bílou treskou
  • 150 g slaniny na kostičky
  • 1 cibule na kostičky
  • 1 pórek na kolečka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 šálek bílého suchého vína
  • 700 g brambor na kostky
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek 33% smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • 6 šálků rybího vývaru
  • 700 g bílé tresky
  • snítka hladkolisté petržele
  • olivový olej extra virgin na smažení tresky

 1. V hrnci osmahneme slaninu a přidáme cibuli, pórek. Restujeme 4 až 6 minut.
2. Přidáme česnek nasekaný na plátky, mouku a tymián. Restujeme, dokud mouka nezezlátne.
3. Přidáme víno, vývar bobkový list a brambory. Přivedeme k varu a zmírníme oheň, vaříme 20 až 30 minut. Poté přidáme smetanu a mléko vaříme dalších 10 minut. 
4. Dochutíme solí a bílým pepřem dle naši chuti.
5. Tresku si nakrájíme na kostky a restujeme pár minut na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
6. Polévku zdobíme orestovanou treskou, nasekanou petrželí a malým kouskem másla. 

Máte víc času? Zkuste pošírovaného candáta podle Zdeňka Pohlreicha.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.