Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pět tipů Petra Havlíčka, jak nastartovat zdravý životní styl

aktualizováno 
Pokud chcete zhubnout natrvalo, musíte změnit svůj životní styl. „Nedržte diety, ale upravte si jídelníček na míru,“ zní jedna z rad výživového specialisty Petra Havlíčka. Přečtěte si jeho další tipy, jak nastartovat své tělo na zdravou proměnu.

Výživový specialista Petr Havlíček a dietoložka Karolína Hlavatá vám v průběhu šesti týdnů v projektu „Vím, co jím“ poradí, nejen s výživově vyváženým stravováním v průběhu celého dne, ale prozradí i tipy, jak začít se zdravějším životním stylem.

1.Nedržte diety, stravování si připravte na míru

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

„Různých rad na zdravé stravování je celá řada, a můj jednoduchý návod zní - uzpůsobte svoje stravování tomu, kdo jste, co jste a co v životě děláte. Zohledněte své genetické dispozice i to, jak jste či nejste zdraví. Důležité je pochopit, jak funguje vaše tělo a tomu uzpůsobit stravování, pohyb a odpočinek. Jiný má těžce manuálně pracující horník a jiný vystresovaný manažer. Každý jsme unikát a každý někam jdeme a něco chceme. Tomu je třeba přizpůsobit i svůj životní styl,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Mnoho lidí drží různé diety a výsledkem je pouze jo-jo efekt. Jediný způsob, jak mu předejít, je nedržet diety. 

„To znamená nedržet ´blbé´ diety. Ale těch je všude kolem plno. Lepší je nebýt lakomá Barka a navštívit odborníky v oblasti jídla, pohybu a psychiky. Jo-jo efekt je minimální škodou, kterou můžete spáchat na svém těle, protože nevhodnými změnami lze svému organismu i zdravotně ublížit. Mnoho lidí řeší svoje zdraví, váhu a kondici svépomocí, anebo podle rčení: ´jedna paní povídala´,“ dodává výživový specialista. 

2.Vraťte do kuchyně čerstvé potraviny

Stravování Čechů se za poslední roky změnilo spíše k horšímu. Došlo k ústupu od přípravy domácích jídel a začalo se víc chodit do fastfoodu a vařit z polotovarů a průmyslově vysoce zpracovaných pokrmů. V českých jídelníčcích neustále klesá podíl čerstvých potravin. Zároveň narůstá podíl pochutin, které se u mnoha lidí stávají běžnou součástí jídelníčku.

„I při domácím vaření bychom měli něco ze své stravy obětovat všichni – nadbytek smažených, moučných a sladkých jídel, slaných a příliš tučných pokrmů a sladkého pití. Naopak přidat čerstvé ryby, ovoce a zeleninu a pít hlavně čistou vodu,“ radí Havlíček.

3.Bez motivace to nejde

Na začátku každé změny musí stát vaše osobní rozhodnutí. Rozhodnutí, že opravdu chcete změnu, která bude trvalá a která vás bude bavit. Nesmíte myslet jen na změnu jídelníčku, ale měli byste se podívat na svůj život komplexně a s nadhledem. 

„Měli byste vnitřně vědět, že změny chcete udělat, ale ne proto, že jde o diktát doby či módní trend. Náš život a tedy i naše stravování má vycházet ze zdravého rozumu a ne módních trendů. Člověk má poslouchat sám sebe a porozumět svým potřebám. A to je někdy složité a pro mnohé z nás se jedná o celoživotní tápání a nespokojenost. To vede i k neustálému držení diet bez uspokojivého výsledku,“ uvádí Petr Havlíček.

4.Udělejte si na jídlo čas

Většina Čechů konzumuje svoje jídla ve spěchu a stresu. Neřeší, kdy a kde jídlo snědí, neřeší jeho složení a kvalitu odsouvají na vedlejší kolej. Mnoho jich vůbec neřeší, co na svém talíři mají. Hlavně že je toho kopec a nestojí to moc peněz.

„Velkým prohřeškem je i to, že hlavním jídlům není věnován dostatek času, a to jak na jejich přípravu, tak i na jejich konzumaci. Naše stravování ovládá diktát stresu a uspěchané doby. Což se samozřejmě projevuje na zdraví i postupném přibírání na váze,“ varuje odborník na výživu.

5.Nezkoušejte všechny nové trendy

V poslední době začíná narůstat podíl lidí, kteří preferují tzv. rawfood, jsou vegany nebo vegetariány, případně patří k vyznavačům paleostravy. 

„Nemyslím, si že tyto trendy jsou úplně šťastnou volbou, nicméně jejich popularita je značná a propagátoři těchto trendů jsou mnohdy až fanatickými propagátory tohoto typu stravování,“ dodává Petr Havlíček. 

Podívejte se na video, jak nastartovat svůj den zdravou snídaní.

Autor:




Nejčtenější

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Další z rubriky

Ivan Fales, vedoucí oddělení buněčné terapie ÚHKT.
Ředitel banky: Boom s využitím transplantace pupečníkové krve je pryč

Když chtěla jedna maminka kvůli uložení pupečníkové krve pro své dítě zrušit stavební spoření, rozmluvil jí to. Pupečníková krev ztrácí na významu. „Zbytečné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plíseň začíná nejčastěji u palce. Zbavit se jí bývá těžké

Přemýšlíte, proč se vám neustále vrací plíseň nehtů? Příčin může být mnoho. Od pocení přes nákazu kvůli chození bos až po diabetes. Jak s ní úspěšně bojovat?  celý článek

Ilustrační fotografie
Chutě zrají s věkem. Jestli jsme na sladké, je dáno i geneticky

Jak se mění naše chutě? Tak především stárnou – víte sami, že v pěti letech chuťovým pohárkům lahodilo něco jiného než v pětadvaceti nebo pětačtyřiceti. Pak...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné
Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné

Ač se to možná nezdá, nanést rtěnku tak, aby vypadala opravdu dokonale a vydržela na rtech v perfektním stavu po celý den, je menší věda. Nepodceňujte kvalitu p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.