Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Přebytečná kila si nosíme už z obchodu. Naučte se správně nakupovat

  3:27aktualizováno  3:27
Problémem lidí s nadváhou často bývá už samotný nákup. Z obchodu si totiž mnohdy přinesou nezdravé potraviny. Jak si v supermarketu správně vybrat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak změnit jídelníček a vybrat zdravé potraviny.

Mnozí lidé se vydají do obchodu a ani nevědí, co chtějí nakupovat a co z pořízených potravin vařit. Pak nakonec přinesou tašky jídla, co vůbec nechtěli, a ještě se najedí cestou v autě. Takovýto životní styl je cestou do záhuby. Přebytečná kila na sebe totiž nenechají dlouho čekat. 

"Pokud se chystáte na nákup, je dobré přemýšlet nad tím, co budete vařit a jíst, sepsat si seznam. Tak se vyhnete pořízení zbytečných a mnohdy nezdravých potravin," radí výživový specialista Petr Havlíček. 

Dalším důležitým krokem je číst etikety. Podle nich zjistíte o potravině vše potřebné.

"Jako první si přečtěte tabulku s nutričními hodnotami výrobku, už podle toho se můžete rozhodnout, zda budete číst dál, nebo ho vrátíte zpátky do regálu, protože je nevhodný," říká Havlíček. 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Podle doktorky Karolíny Hlavaté z tabulky výživového složení zjistíme informace, které jsou důležité pro zdravé stravování, a to, jaké je zastoupení jednotlivých živin. Najdete tam údaje o energetické hodnotě, množství tuků, sacharidů a bílkovin. Někdy najdete i údaje o množství cukrů, mastných kyselinách, soli a vláknině.

Kontroverzní transmastné kyseliny

U tuků bychom měli sledovat hlavně obsah nasycených mastných kyselin a trans nenasycených mastných kyselin. "Ty totiž zvyšují hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů a také alergií," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. 

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu (více o tématu čtěte zde). 

"V ideálním případě by jejich obsah  transmastných kyselin měl být pod půl procentem," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Výrobce ovšem nemusí povinně na obale obsah uvádět, i proto je lepší kupovat výrobky, které tuto položku uvedenou mají.

Hlídejte obsah cukru

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, ale také jedna z příčin obezity a následně dalších zdravotních potíží. Podle doporučení pro vyváženou stravu mají sacharidy ve výživě člověka tvořit 50 až 55 procent z celkového energetického příjmu (více o tématu čtěte zde). 

"V případě nákupu potravin s vysokým obsahem sacharidů hlídejte především obsah cukru. Ten by nikdy neměl být vyšší než jedna třetina z celkového množství sacharidů. A když máte možnost volby, volte raději variantu s nižším obsahem cukru," upozorňuje Petr Havlíček.

Vlákniny jíme nedostatek

Kromě obsahu tuků a sacharidů sledujte i obsah bílkovin, vlákniny a soli. Většina lidí v Česku jí málo vlákniny, a to i přesto, že je pro člověka velmi důležitá. Dobře sytí, pomáhá při hubnutí a je nezbytná pro správné zažívání. 

"Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být v našich podmínkách asi 30 gramů. Průměrný příjem v Česku je ale pouze 12 až 15 gramů, tedy poloviční," upozorňuje Havlíček. I proto je důležité si při nákupu potravin všímat množství, které obsahuje. 

Pokud uvidíte nápis na obalech výrobků "zdroj vlákniny", má výrobek alespoň 3 gramy vlákniny na 100 gramů výrobku nebo 1,5 gramu vlákniny na 100 kcal výrobku. 

Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem "s vysokým obsahem vlákniny". Toto množství je pro zdravé stravování ideální (více o vláknině čtěte zde).

Se solí opatrně

Velkým problémem dnešní doby je nadměrné užívání soli, které je spojováno s mnoha civilizačními chorobami. A to hlavě s vysokým krevním tlakem.

Každý dospělý člověk by měl konzumovat maximálně pět gramů soli denně. Čtyři gramy však člověk dostane do těla pouze ze surovin, které koupí v obchodě, a to hlavně z pečiva, uzenin, sýrů a polotovarů. Češi podle průzkumu solí až třikrát víc. 

"Všimněte si, že lidé, kteří si dosolují jídlo, aniž by ho ochutnali, bývají často obézní nebo mají nadváhu. Je to dáno i tím, že příliš vysoký objem soli zvyšuje chuť k jídlu," dodává výživový specialista Petr Havlíček. 

Podívejte se ve videu, jak v supermarketu najít ty zdravé potraviny a jak poznat kvalitní nebalené uzeniny, maso a pečivo. 

Autor:






Nejčtenější

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Emilia Clarke na cenách Emmy (Los Angeles, 18. září 2016)
Clarke: Chování v Hollywoodu je rasistické. Jsem nula, protože jsem žena

Herečka Emilia Clarke (30) si postěžovala na poměry, které panují v Hollywoodu. Problémy, o kterých se ví, ale příliš se o nich nemluví, vynesla na světlo...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Vysvědčení už dostaly i děti na pražské Základní škole Eden (30. června 2016).
Vysvědčení: jak ho prožívali úspěšní Češi a čím letos školáky odměnit?

Na konec školního roku čekají děti často se směsí nedočkavosti na prázdniny a obav z vysvědčení. Jaké známky se na něm objeví a jak na ně budou reagovat...  celý článek

Další z rubriky

Silvie Sher, trenérka z Online Fitness
Štíhlá do plavek: cviky a rady, díky kterým vám zmizí pneumatika v pase

Pneumatika kolem pasu trápí většinu lidí. A podle odborníků na cvičení bývá shazování tuku v oblasti břicha o trochu složitější, než u jiných partií. Jak si...  celý článek

VIPARÍTA ŠAVÁSANA Lehneme si na zem čelem ke zdi a zdvihneme nohy kolmo k zemi...
Jóga a meditace chrání naše geny. I proti rakovině, dokázali vědci

Jóga je čím dál oblíbenějším a rozšířenějším způsobem kompenzace stresu v našem uspěchaném životě. Nyní vědci přišli se zjištěním, že cvičení jógy a meditace...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto
4 vody, které vám zachrání pleť a zpříjemní léto

Vody ve spreji dokáže zachránit pleť hlavně v létě, a proto mám většinou alespoň jednu z nich s sebou na cestách nebo v kabelce.

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.