"Pro udržení normální hmotnosti je nejdůležitější zachovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie. Bohužel v životě člověka je řada rizikových období, kdy hrozí, že přibereme. Jedná se hlavně o dospívání, těhotenství, kojení, menopauzu, změnu zaměstnání, apod. Pokud se zrovna nacházíme v podobném životním období, je důležité na sebe více myslet, chystat si jídlo dopředu a celkově se nezanedbávat," říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Vím, co jímProgram vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin. |
Nejčastější chybu lidé dělají v tom, že když chtějí shodit pár přebytečných kilogramů, začnou dodržovat příliš přísnou dietu, mají hlad a v důsledku toho režim brzy poruší. Dostanou se tak do bludného kruhu věčného držení diet bez dlouhodobého účinku.
"Chybou bývá také nedostatek bílkovin, vyřazování některých potravin (typicky pečivo, přílohy) a vyhledávání extrémních doporučení. Důsledkem vyjmenovaného bývá zmíněný pocit hladu, touha po sladkém, slaném či tučném. Dále pak poruchy spánku, únava, v delším horizontu vyšší náchylnost k infekcím, úbytek svalové hmoty, zpomalení metabolismu a následný jo-jo efekt. Pokud se uchýlíme k jednostranným dietám, hrozí i nedostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny," varuje Hlavatá.
K hubnutí přispívá i psychická pohoda
I proto je důležité, pokud chtějí lidé zhubnout a udržet si ideální hmotnost celý život, změnit svůj životní styl. Podle slov výživového poradce Petra Havlíčka se úspěch skrývá v dodržování těchto základních faktorů: vyvážené stravy, pohybu, odpočinku a dobré psychické pohody.
„Správná strava má být především pestrá, protože každá potravina je něčím výjimečná a pouze v případě, že budeme jíst pestře, dostaneme vše, co tělo potřebuje. Nikdy není dobré zcela vyřazovat určitou skupinu potravin ze své stravy,“ vysvětluje dietoložka.
Jezte pravidelněZkonzultujte své stravovací návyky s odborníky a nechte si sestavit jídelníček na míru. |
Základ stravy mají tvořit komplexní sacharidy, které tělu dodávají potřebnou energii a v průměru mají hradit 50 až 55 procent z celkového energetického příjmu. Asi 30 procent by měly tvořit tuky, důležité například pro vstřebávání některých vitaminů a zbytek bílkoviny. Ty podporují růst svalů a zajišťují životní funkce.
Součástí vyváženého a zdravého stravování je také zelenina a ovoce. S ovocem ale šetřete, denní množství by nemělo být vyšší než 200 až 300 gramů. Zeleninu si klidně dopřejte neomezeně.
„Čím nižší energetický příjem, tím by měl být nižší podíl sacharidů, ale měl by stoupat podíl bílkovin,“ dodává k dodržování dietního režimu Karolína Hlavatá.
Rady, jak vybírat vhodné potraviny najdete ve videu.
Ukázkový jídelníček zdravé vyvážené stravyPro ženy Snídaně: 1 krajíc tmavého pečiva, slabě pomazaný rostlinným tukem, 3 plátky tvrdého sýra, 1 velké rajče, pomerančový džus Svačina: 150 ml polotučný jogurt, 200 g jahody Oběd: 200 g rybí filé, 250 g bramborová kaše, 200 g dušená zelenina, zeleninová polévka Svačina: dalamánek, 1/2 balení cottage sýr, paprika Večeře: čočková polévka, tmavý rohlík, zeleninový salát se lžičkou olivového oleje Pro muže Snídaně: 2 krajíce tmavého pečiva, slabě pomazané rostlinným tukem, 3 plátky tvrdého sýra, 2 plátky šunky, 1 velké rajče, pomerančový džus Svačina: 150 ml polotučný jogurt, 200 g jahody, 50 g musli Oběd: 200 g rybí filé, 250 g bramborová kaše, 200 g dušená zelenina, zeleninová polévka Svačina: dalamánek, balení cottage sýr, paprika Večeře: čočková polévka, 2 ks tmavého rohlíku, zeleninový salát s 2 lžičkami olivového oleje |