Praha: Mezinárodní den kuchařů
Oslavte Mezinárodní den kuchařů ve společnosti skvělého jídla a pití. V sobotu 13. října se na pražském Václavském náměstí kromě turistů sejdou i příznivci gastronomie, aby společně vzdali hold kuchařskému řemeslu. Během dne si budete moci pochutnávat na nabídce kulinářských dobrot od gastronomických společností a restaurací, chystá se také pestrý doprovodný program. Od 13 hodin bude probíhat divácky atraktivní soutěž profesionálů – MAKRO mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. Součástí akce je i soutěž Ochutnejte Českou republiku, do níž se mohl se svými cukrářskými výrobky přihlásit kdokoliv dostatečně odvážný. Výtěžek z akce bude i letos věnován na charitativní účely. Více ZDE.
Moravskoslezský kraj: Hradní hodokvas se středověkou kuchyní
Dvoudenní kulturní akci pro všechny fanoušky jídla, pití a dobré zábavy přichystal Slezskoostravský hrad na víkend 13. až 14. října. Středověký hodokvas nabídne nepřeberné množství pochoutek, ke kterým budete moci ochutnávat hradní vína nebo točená piva mnoha značek, včetně nefiltrovaných zámeckých piv. Hodování zpříjemní bohatý program s lidovou hudbou a tancem, přichystány budou rovněž zábavné soutěže pro velké i malé. Více ZDE.
Jihočeský kraj: Výlov rybníka Rožmberk 2012
Výlov největšího českého rybníka, to je velká rybářská událost, u které byste neměli rozhodně chybět. Už od časných ranních hodin budete moci obdivovat rybářské řemeslo a zároveň si užívat podzimní atmosféru výlovu. Právě vylovené ryby bude možné na místě zakoupit, a tak si raději přichystejte v lednici dost místa. Těšit se můžete také na nabídku rybích specialit a na doprovodný program. Výlov Rožmberka se provádí jednou za dva roky a letos připadá na 12. až 14. října. Více ZDE.
Středočeský kraj: Máslovické dýňování
Tradiční akce věnovaná dýňovým pokrmům a dýňovým strašidlům se bude konat v sobotu 20. října v obci s líbezným názvem Máslovice. Zdejší náves bude zaplavena dýněmi nejrůznějších tvarů a barev, ze kterých se budou na místě vyřezávat všelijaká strašidýlka. Pokud máte chuť se připojit, tak si nezapomeňte vzít sebou ostrý nůž a prkénko. Dýně se budou také konzumovat, připraveny budou všelijaké dobroty, z nichž některé se budou chystat přímo v průběhu akce. V Máslovicích máte také možnost navštívit unikátní Muzeum másla nebo se projít po Máslovické naučné stezce. Více ZDE.
Jihomoravský kraj: Pálavský gulášfest s ochutnávkou Moravského Božolé
V atraktivních prostorách mikulovského Hotelu Zámeček propukne v sobotu 20. října gulášová přehlídka v podobě Mezinárodní soutěže o nejlepší kotlíkový guláš. Každý z přihlášených týmů bude mít za úkol uvařit 30 litrů guláše, porota bude následně hodnotit vzhled, konzistenci šťávy, křehkost masa, dekoraci při expedici a design stánku. Návštěvníci pak budou mít jedinečnou šanci ochutnat nejrůznější variace tohoto jídla – nabízen bude například jelení, dančí, kozí, vinařský, prezidentův nebo mexický guláš. Během dne vás také mimo jiné čeká ochutnávka špičkových mladých vín z raných odrůd (Moravské Božolé) a košt vín z vinné kašny pod vinnou pergolou. Více ZDE.