Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Víkend v Indii

aktualizováno 
S dalším dílem našeho kulinářského seriálu se vydáme daleko na Východ, kde podmanivě voní zázvor, skořice a koriandr.

Čočkový sambár s dýní a lilkem - Doba přípravy: 30 minut | foto: MF DNES

Jaké kuchyni dáváte přednost? Hlasujte v anketě ZDE

Čočkový sambár s dýní a lilkem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:
Čočkový sambár s dýní a lilkem250 g čočky
1/2 lžičky pískavice, čili řeckého sena
250 g dýně a lilku
1/2 lžičky turmeriku nebo
kari koření
trochu citronové šťávy
2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny
1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené
1 lžička mletého chilli
2 lžičky mletého kmínu
1-2 lžičky mletého pepře
1 lžička skořice
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
2-3 lžíce oleje
1/2 lžičky hořčičných semen
1 lžička kurkumy
1 stroužek česneku
sůl

1. Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka.
Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.

2. Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme

TIP
Sambár je ostrá a chuťově velmi výrazná příloha, nesmí chybět chilli papričky, různá výrazná koření, zelenina a kokosové mléko nebo krém.

kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.

3. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.

4. Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.

Samosa

PRO 4 OSOBY
Potřebujete
:
Na těsto:
Samosa400 g hladké mouky
100 g přepuštěného másla
150 ml vody nebo mléka
sůl

Na náplň:
400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených
400 g zeleného hrášku
1 1/2 lžičky hořčičného semínka
2 cibule nakrájené nadrobno
2 zelené chilli papričky
1 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy
1 1/2 lžičky garam-masaly (směs koření)
2 lžíce usekaného zeleného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
sůl
olej

1. Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.

2. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.

3. Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.

4. Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda.

Kuřecí kari

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Kuřecí kari600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky
3 lžíce oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička chilli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička turmeriku nebo kari koření
4 lžíce kokosového mléka nebo krému
voda na podlití, přibližně 500 ml
sůl
hrst lístků koriandru nebo petržele

1. Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran.

2. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.

3. Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.

Kuřecí tikka masala

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
Kuřecí tikka masala4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže, asi 600 g
1 kelímek jogurtu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého chilli
1 lžička garam-masaly
1 lžička mletého koriandru
špetka kurkumy
šťáva z 1 citronu
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky
2 cibule, nakrájené na jemno
3 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička, zbavená semen a usekaná
1 lžíce mleté papriky
sůl
250 ml smetany na šlehání
2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.

2. Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete.

3. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

4. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.

Mangové lassi

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
Mangové lassi2 kelímky jogurtu
500 ml plnotučného mléka
2 větší zralá manga
2-3 lžíce cukru, nejlépe přírodního, nebo med, dle chuti
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice

TIP
Použít můžete libovolné ovoce a místo mléka jogurt prošlehat s vodou, nebo použít kefír a kyselé mléko. Nápoj můžete obohatit strouhaným kokosem, oříšky, různým kořením. Jogurtové nápoje se v Indii připravují i na slano, s ostrým kořením nebo bylinkami, oblíbený je jogurt s hořčičným semínkem, kari, česnekem, koriandrem, zázvorem a solí.


špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody.

2. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga. 

Jak se pozná: INDICKÁ KUCHYNĚ?
Co rodina, to jiný recept, jsou však ingredience, bez kterých to není ono:
GHÍ
Přepuštěné máslo si můžete vyrobit i doma, když máslo povaříte, necháte sednout bílkovinu a pak slijete.
ČATNÍ
Tradiční lahůdka k masu připravená z ovoce nebo zeleniny.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.