Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Opékané hovězí po vietnamsku i banánové smaženky máte na stole v mžiku

  0:50aktualizováno  0:50
Vietnamská kuchyně si díky skvělým polévkám a závitkům získala příznivce i u nás. Určitě vás nadchnou i extra silný vývar z hueské oblasti, opékané hovězí s nudlemi (kterému se také přezdívá obrácené pho bo) a banánové smaženky.

Opékané hovězí s nudlemi a cukrovým hráškem | foto: z knihy Pravá vietnamská kuchyně

Opékané hovězí s nudlemi

Vůně a chutě Vietnamu

Uyen Luuová bydlí v Londýně, pracuje jako food stylistka, vede kurzy vaření, bytovou restauraci a ještě k tomu píše foodblog.

Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Jídla jsou inspirovaná tím, co vařily její maminka a babička, a předvedou vám bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů.

Pravá vietnamská kuchyně Uyen Luuové

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 lžíce oleje
  • 200 g steakového hovězího masa (svíčková, nízký roštěnec, kýta) nakrájeného na tenké plátky
  • 120 g cukrového hrášku (nebo nakrájené cukety či listové zeleniny)
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • troška bílého vína, nebo vody
  • špetka mletého pepře
  • 1 stroužek česneku na plátky
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 400 g nudlí na pho (ho fun)
  • 80 g výhonků mungo (nemusí být)

Omáčka k namáčení (nemusí být):

  • 1 chilli paprička ptačí očko na kolečka
  • 3 lžíce sojové omáčky

Postup:

  1. Ve větší hluboké pánvi, nebo ve woku rozehřejeme trošku oleje na vysokou teplotu, pak několik minut opékáme/dusíme nakrájený steak, cukrový hrášek, lžíci ústřicové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, trošku vína, nebo vody, pepř a česnek a propečte steak podle vašich představ. Obsah pánve pak přesuneme na talíř a necháme odpočívat.
  2. V pánvi rozehřejeme ještě trošku oleje a pár sekund opékáme cibuli. Přidáme nudle a zbývající ústřicovou a sojovou omáčku. Několik minut opékáme za stálého obracení. Přidáme výhonky munga a podle chuti trochu vína, nebo vody. Za stálého obracení minutu prohříváme.

Omáčka k namáčení:

V misce podrtíme spodní stranou lžíce chilli papričku zalitou sojovou omáčkou.

Odpočatou hovězí směs podáváme s opečenými nudlemi a omáčkou.

Banánové smaženky

Pro 6-10 osob:

Banánové smaženky
  • 6 právě dozrálých banánů
  • 200 g rýžové mouky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu, nebo dřeň z lusku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • moučkový cukr na posypání

Kokosový krém:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Banány podélně rozpůlíme a nakrájíme na 7 cm dlouhé kousky. V míse smícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, cukr, vanilku na hladké těstíčko bez hrudek. Vložíme banány a promícháme, aby se těstíčkem obalily. 
  2. Olej rozehřejeme v pánvi na středním ohni a po dávkách na něm opékáme banány, z každé strany 2-3 minuty do zlatohněda. Smaženky odkládáme na papírové utěrky.
  3. Do rendlíku nalijeme kokosové mléko, osolíme a osladíme. Kokosový krém prohřejeme na mírném ohni.
  4. Smaženky poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé, nebo při pokojové teplotě s kokosovým krémem.

Nudlová polévka z hovězího a vepřového masa

Pro 6-8 osob
Vývar a vařené maso:

Nudlová polévka s vepřovým a hovězím masem
  • 2 lžíce soli
  • 1 kg hovězích žeber
  • 500 g hovězí kližky, nebo pupku
  • 600 g vykostěné hovězí oháňky, nakrájené
  • 2 vepřové nožičky (nemusí být)
  • 3 litry vody
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • 1 velká cibule s odkrojeným vrškem a spodkem, oloupaná
  • 6 podrcených stébel citronely
  • 40 g cukru kandys
  • 1 ředkev daikon, oloupaná
  • 1 lžíce krevetové pasty
  • 1 lžíce vepřového bujonu
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 paličky česneku, oloupaného a nakrájeného na drobno
  • 2 stébla citronely na drobno
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžíce mletého annatta

Dokončení:

  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1/2 červené cibule na tenká kolečka
  • 8 snítek čerstvého koriandru včetně stonků nakrájených nahrubo
  • 450 g tlustých rýžových nudlí
  • vietnamská šunka (nemusí být)
  • 8 snítek vietnamského koriandru (nemusí být)

K podávání:

  • klínky limety
  • chilli papričky ptačí očko
  • výhonky mungo
  • thajská bazalka

Vývar:

  1. Maso povaříme 10 minut v osolené vodě, dokud se na jejím povrchu nevytvoří povlak. Vodu vylijeme a maso opláchneme a necháme odpočinout. Umyjeme hrnec, nalijeme do něj 3 litry vody a přivedeme k varu. Lžící sbíráme z hladiny veškeré sraženiny, pěnu a tuk. Přidáme kuřecí vývar. Nyní nasucho rozpálíme grilovací pánev. Cibuli a citronelu opečeme z obou stran skoro do černa. Přidáme k vývaru spolu s cukrem, ředkví daikon a solí. Zvolna vaříme přiklopené nejméně 2 hodiny. Občas zkontrolujeme a sebereme sraženiny a tuk.
  2. Po dvou hodinách vyjmeme z hrnce hovězí maso, necháme ho chvilku stát, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do uzavíratelné nádoby do chvíle podávání.
  3. Do scezeného vývaru pak přidáme krevetovou pastu, vepřový bujón, bujónovou kostku (bun bo hue - nemusí být) a rybí omáčku. V rendlíku rozehřejeme olej a opečeme česnek, citronelu nakrájenou nadrobno a mleté chilli. Spolu s mletým annattem přidáme do vývaru a povaříme.

Dokončení:

  1. Připravte si rýžové nudle. Zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 20 minut, nebo podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte horkou vodou a rozdělte.
  2. Oba druhy cibule smícháme s koriandrem. Do velké hluboké polévkové misky dáme porci nudlí. Na ně dáme vařené hovězí maso a šunku, posypeme cibulovo koriandrovou směsí a vietnamským koriandrem podle chuti. Vývar přivedeme k bodu varu a zalijeme jím nudle tak, aby se ponořily.

K podávání:

Na závěr můžeme do polévky přidat limetovou šťávu a podle chuti nakrájené thajské chilli papričky a výhonky munga.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.