Opékané hovězí s nudlemi
Vůně a chutě VietnamuUyen Luuová bydlí v Londýně, pracuje jako food stylistka, vede kurzy vaření, bytovou restauraci a ještě k tomu píše foodblog. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Jídla jsou inspirovaná tím, co vařily její maminka a babička, a předvedou vám bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů. |
Suroviny pro 2 osoby:
- 2 lžíce oleje
- 200 g steakového hovězího masa (svíčková, nízký roštěnec, kýta) nakrájeného na tenké plátky
- 120 g cukrového hrášku (nebo nakrájené cukety či listové zeleniny)
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 4 lžíce sojové omáčky
- troška bílého vína, nebo vody
- špetka mletého pepře
- 1 stroužek česneku na plátky
- 1/2 nakrájené cibule
- 400 g nudlí na pho (ho fun)
- 80 g výhonků mungo (nemusí být)
Omáčka k namáčení (nemusí být):
- 1 chilli paprička ptačí očko na kolečka
- 3 lžíce sojové omáčky
Postup:
- Ve větší hluboké pánvi, nebo ve woku rozehřejeme trošku oleje na vysokou teplotu, pak několik minut opékáme/dusíme nakrájený steak, cukrový hrášek, lžíci ústřicové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, trošku vína, nebo vody, pepř a česnek a propečte steak podle vašich představ. Obsah pánve pak přesuneme na talíř a necháme odpočívat.
- V pánvi rozehřejeme ještě trošku oleje a pár sekund opékáme cibuli. Přidáme nudle a zbývající ústřicovou a sojovou omáčku. Několik minut opékáme za stálého obracení. Přidáme výhonky munga a podle chuti trochu vína, nebo vody. Za stálého obracení minutu prohříváme.
Omáčka k namáčení:
V misce podrtíme spodní stranou lžíce chilli papričku zalitou sojovou omáčkou.
Odpočatou hovězí směs podáváme s opečenými nudlemi a omáčkou.
Banánové smaženky
Pro 6-10 osob:
- 6 právě dozrálých banánů
- 200 g rýžové mouky
- 400 ml kokosového mléka
- 100 g krupicového cukru
- pár kapek vanilkového extraktu, nebo dřeň z lusku
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- moučkový cukr na posypání
Kokosový krém:
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
Postup:
- Banány podélně rozpůlíme a nakrájíme na 7 cm dlouhé kousky. V míse smícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, cukr, vanilku na hladké těstíčko bez hrudek. Vložíme banány a promícháme, aby se těstíčkem obalily.
- Olej rozehřejeme v pánvi na středním ohni a po dávkách na něm opékáme banány, z každé strany 2-3 minuty do zlatohněda. Smaženky odkládáme na papírové utěrky.
- Do rendlíku nalijeme kokosové mléko, osolíme a osladíme. Kokosový krém prohřejeme na mírném ohni.
- Smaženky poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé, nebo při pokojové teplotě s kokosovým krémem.
Nudlová polévka z hovězího a vepřového masa
Pro 6-8 osob
Vývar a vařené maso:
- 2 lžíce soli
- 1 kg hovězích žeber
- 500 g hovězí kližky, nebo pupku
- 600 g vykostěné hovězí oháňky, nakrájené
- 2 vepřové nožičky (nemusí být)
- 3 litry vody
- 2 litry kuřecího vývaru
- 1 velká cibule s odkrojeným vrškem a spodkem, oloupaná
- 6 podrcených stébel citronely
- 40 g cukru kandys
- 1 ředkev daikon, oloupaná
- 1 lžíce krevetové pasty
- 1 lžíce vepřového bujonu
- 4 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce oleje
- 1/2 paličky česneku, oloupaného a nakrájeného na drobno
- 2 stébla citronely na drobno
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/2 lžíce mletého annatta
Dokončení:
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
- 1/2 červené cibule na tenká kolečka
- 8 snítek čerstvého koriandru včetně stonků nakrájených nahrubo
- 450 g tlustých rýžových nudlí
- vietnamská šunka (nemusí být)
- 8 snítek vietnamského koriandru (nemusí být)
K podávání:
- klínky limety
- chilli papričky ptačí očko
- výhonky mungo
- thajská bazalka
Vývar:
- Maso povaříme 10 minut v osolené vodě, dokud se na jejím povrchu nevytvoří povlak. Vodu vylijeme a maso opláchneme a necháme odpočinout. Umyjeme hrnec, nalijeme do něj 3 litry vody a přivedeme k varu. Lžící sbíráme z hladiny veškeré sraženiny, pěnu a tuk. Přidáme kuřecí vývar. Nyní nasucho rozpálíme grilovací pánev. Cibuli a citronelu opečeme z obou stran skoro do černa. Přidáme k vývaru spolu s cukrem, ředkví daikon a solí. Zvolna vaříme přiklopené nejméně 2 hodiny. Občas zkontrolujeme a sebereme sraženiny a tuk.
- Po dvou hodinách vyjmeme z hrnce hovězí maso, necháme ho chvilku stát, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do uzavíratelné nádoby do chvíle podávání.
- Do scezeného vývaru pak přidáme krevetovou pastu, vepřový bujón, bujónovou kostku (bun bo hue - nemusí být) a rybí omáčku. V rendlíku rozehřejeme olej a opečeme česnek, citronelu nakrájenou nadrobno a mleté chilli. Spolu s mletým annattem přidáme do vývaru a povaříme.
Dokončení:
- Připravte si rýžové nudle. Zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 20 minut, nebo podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte horkou vodou a rozdělte.
- Oba druhy cibule smícháme s koriandrem. Do velké hluboké polévkové misky dáme porci nudlí. Na ně dáme vařené hovězí maso a šunku, posypeme cibulovo koriandrovou směsí a vietnamským koriandrem podle chuti. Vývar přivedeme k bodu varu a zalijeme jím nudle tak, aby se ponořily.
K podávání:
Na závěr můžeme do polévky přidat limetovou šťávu a podle chuti nakrájené thajské chilli papričky a výhonky munga.