Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vica Kerekes se sice v kuchyni tváří jako trdlo, ale vaří skvěle

  12:00aktualizováno  12:00
Když jsem na konci minulého roku dostala pozvání k natáčení nového pořadu TV Paprika a zároveň mi byla nabídnuta role jednoho z porotců, kteří budou koštovat a hodnotit jídla připravená známými herečkami a herci, zpěváky i moderátory z Česka i Slovenska, nemohla jsem říci ne. Copak vy byste nechtěli, aby pro vás vařili třeba Vica Kerekes nebo Roman Luknár?

Krize nekrize, lidi prostě dobré jídlo baví. Důkazem je i to, že se s rozličnými pořady o vaření poslední dobou doslova roztrhl pytel. Snad žádná televizní stanice si nemůže představit svou existenci bez nějaké té vlastní nebo převzaté "cooking show", kde své kuchařské dovednosti předvádějí hvězdy kulinárního světa, amatéři i modelky, herečky nebo sportovní moderátoři.

A přiznám se, že i já patřím mezi vděčné diváky těchto pořadů, které mě přitahují stejně jako fanoušky fotbalu přenosy ligových zápasů nebo milovníky vojenské historie dokumenty o druhé světové válce...

Slavní v maléru - herci Petr Vaněk a Maťo Nahálka s kuchařem a moderátorem

Herci Petr Vaněk a Maťo Nahálka (vpravo) s kuchařem a moderátorem pořadu Slavní v maléru Laci Hornáčkem a oběma porotci

Slavní v maléru - zpěváci Thomas Puskailer a David Bísek s kuchařem a

Zpěváci Thomas Puskailer a David Bísek pózují s kuchařem a moderátorem pořadu Laci Hornáčkem

Být tedy u toho, když takový pořad vzniká, byla veliká výzva. Natáčelo se v Budapešti, kde v jedné části rozlehlé, tmavé a studené haly zářil malý útulný prostor, kde bylo vybudováno kruhové kuchyňské studio se dvěma pracovními deskami, sporáky a troubami.

Slavní v maléru

Jestli chcete vědět, jak si v kuchyni vedou třeba herci Petr Vaněk a Maťo Nahálka z Tobruku, zpěváci Thomas Puskailer a David Bísek, moderátorka slovenské Pošty pro tebe Katarína Brychtová, herečka Slovenského národného divadla Maria Breinerová nebo moderátoři Markízy Janka Hospodárová a Peter Varinský, pusťte si stanici TV Paprika, která uvádí deset epizod pořadu Slavní maléru od 28. ledna každý všední večer od 21:20.

Všude kolem světla, kamery, na zemi svazky drátů a hned naproti malé hlediště pro diváky, kteří mají za úkol podporovat své favority a trochu rozehřát atmosféru soutěže. Jak chladno bylo v hale, tak horko bylo v průběhu klání, když reflektory zářily naplno...

Mezi diváky zasedla i porota, ve které se mnou seděl bodrý milovník dobrého jídla a majitel restaurace Ako doma v Bratislavě Petr Danailov. Úkolem porotců bylo v deseti natáčených epizodách, ve kterých se u sporáku utkaly vždy dvě osobnosti ze showbyznysu, ochutnat připravené jídlo a vyslovit náš tip na vítěze.

Ne vždy jsme se shodli, ale nutno dodat, že kuchař a moderátor pořadu Laci Hornáček měl stejně vždycky poslední slovo a v podstatě tu víc než o vavříny šlo o zábavu a vtipné průpovídky.

Kuchař, který umí bavit

A na ty je Laci Hornáček, bývalý elektrotechnik a už přes dvacet let profesionální kuchař, doslova expert. Stejně jako na speciality jeho oblíbené slovenské, rakouskouherské i středomořské kuchyně. Jako vítěz slovenské televizní soutěže Absolute Chef před pár lety získal možnost natočit vlastní pořad a od té doby je před kamerou jako doma.

Očima autorky:

Krájet, vařit, péct, hníst nebo obalovat před zraky diváků a kamer a v epicentru záře reflektorů není nic snadného, takže smekám před všemi účastnicemi a účastníky soutěže. Zejména pánové často překvapili - ať už novátorským přístupem (jako komik Jožo Pročko, který místo švestkových knedlíků vyrobil něco jako dělovou kouli), nebo nečekaným talentem (sportovnímu moderátorovi Peterovi Varinskému se losos fakt povedl, výborná byla i kachní prsa na jablkách herce Petra Vaňka). Z přítomných dam to pak u mne vyhrála Vica Kerekes, která slovenskou kuchyni nejen miluje, ale také umí.

Znají ho jak diváci Telerána nebo pořadu Bez servítky na Markíze, tak česko-slovenského pořadu Mlýnek na recepty, který moderuje s Ivetou Fabešovou a vysílá jej také TV Paprika.

Charizmatický moderátor v kuchařském rondonu se v záři reflektorů pohybuje přirozeně a nenuceně, vtipné poznámky i trefné otázky na své hosty tahá z rukávu se stejnou lehkostí, jako korzuje po improvizované kuchyni a občas pomůže tomu z hostů, kdo se ve svém úkolu ztrácí a neví si rady.

Slavní v zástěře

Nelze si nevšimnout, že zatímco s dámami jako Janka Hospodárová, Adriana Poláková, Katarína Brychtová nebo Vica Kerekes jedná víceméně galantně a v rukavičkách, některé hosty mužského pohlaví si docela vychutnává. Například na otázku Thomase Puskailera, čím má jídlo zamíchat, odvětí s kamennou tváří: "Já nevím, čím chceš, třeba nohou..."

Tím, kdo nakonec odboural nejen moderátora, ale také diváky a vlastně i natáčecí štáb, byl však známý slovenský bavič Jožo Pročko, který nejenže přišel na natáčení se svým hereckým kolegou Gézou Benkő s obarvenými vlasy, ale také svými kousky rozesmál snad i varnou desku...

Vica má ráda maso

Ačkoliv některé ze slovenských hvězd pozvaných do pořadu Slavní v maléru nejsou pro českého diváka tak úplně povědomé, třeba takovou Vicu Kerekes znají nejen diváci snímků Muži v naději nebo 7 dní hříchu. Droboučká okatá zrzka už před natáčením přiznala, že má radost z "přiděleného" receptu, kde se vyskytuje vepřová panenka, slanina a zelí, protože je nejen velkou milovnicí masa, ale také tradiční slovenské kuchyně, kam zmíněné ingredience nesporně patří.

Podívejte se, jak slavní vaří

Během soutěžního klání, ve kterém se utkala se svým hereckým kolegou Romanem Luknárem, se pak Vica sice u sporáku i pracovní desky tvářila jako roztomilá nešika, ale porotu ani diváky stejně nepřechytračila. S nožem i obracečkou si vedla jako zkušená hospodyňka a také její panenka v těstíčku se zelím a slaninou byla minimálně stejně tak dobrá, jakou by připravil sám moderátor a autor receptu Laci Hornáček.

Pokud se vám při vyslovení lahodné trojice zelí, vepřové maso a slanina také sbíhají sliny jako slovenské herečce, zkuste si zmíněný pokrm připravit podle následujícího receptu:

Vepřová panenka v těstíčku se slaninou a zelím

Množství: pro 1 osobu

  • 100 g vepřové panenky
  • 80 g čerstvého bílého zelí
  • 1 vejce
  • 50 g oravské slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 25 ml mléka
  • 20 g uzeného sýra
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej na smažení
  • 60 g majonézy
  • 40 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce pažitky
  • sůl

1. V míse smícháme jemně nakrájené a osolené bílé zelí, vejce, mléko, hladkou mouku, prolisovaný česnek, majoránku a nadrobno nakrájenou slaninu, dochutíme kořením a podle potřeby dosolíme.

2. Vepřovou panenku zlehka naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce a těstíčku se zelím a slaninou.

3. Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran do zlatova.

4. Smícháme majonézu, jogurt, dva stroužky prolisovaného česneku, pažitku a sůl. Uzený sýr nastrouháme.

5. Panenku podáváme přelitou česnekovou majonézou a posypanou uzeným sýrem.







Hlavní zprávy

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.