Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velmi „žhavé“ recepty pro milovníky feferonek

  3:01aktualizováno  3:01
Pikantní jídla patří do nejvyšších pater gastronomie. Dojdou tam totiž jen odvážní konzumenti. Otestujte, jak moc pálivá jídla vám (ne)ochromí jazyk a pusu.

Pálivé kuřecí špízy. | foto: Isifa

Hovězí s mangovou salsou

Hovězí s mangovou salsou.

Příprava: 20 minut + chlazení 12 hodin + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 2 manga
* 2 jarní cibulky
* 4 chilli papričky
* 3 lžičky limetkové šťávy
* 4 steaky ze svíčkové
* pepř
* olivový olej
* sůl
* čerstvá petržel

1. Manga oloupeme, pokrájíme na menší kousky. Očištěné cibulky nakrájíme na tenká kolečka, chilli papričky rozpůlíme, vyškrábneme semena a nasekáme.
2. Polovinu nasekaných papriček dáme stranou. Mango promícháme s cibulí, chilli, limetkou a odložíme do chladu.
3. Očištěné a osušené steaky posypeme zbylou polovinou papriček, zakápneme olejem, dáme do lednice odležet na 12 hodin. Půl hodiny před přípravou maso vyjmeme a necháme ho rozležet při pokojové teplotě, osolíme. Troubu předehřejeme na 120 °C.
4. Steaky opékáme nasucho na rozehřáté pánvi asi 4-5 minut po každé straně, ve vyhřáté troubě je pak pět minut necháme odpočinout a dojít.
5. Maso podáváme rozkrájené na proužky s vychlazenou mangovou salsou ozdobenou čerstvou petrželí.

Spaghetti aglio olio s chilli

Spaghetti aglio olio s chilli.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 stroužky česneku
* 2 malé chilli papričky nebo feferonky
* 400 g špaget
* sůl
* olivový olej
* čerstvá petrželka

1. Stroužky česneku oloupeme, česnek i chilli papričky nakrájíme na tenké plátky.
2. Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě.
3. Na pánev nalijeme olivový olej, vsypeme nakrájený česnek a papričky a společně krátce osmahneme.
4. Slité špagety promícháme s obsahem pánve, rozdělíme na jednotlivé porce a posypeme nasekanou petrželkou.

Pálivé kuřecí špízy

Pálivé kuřecí špízy.

Příprava s chlazením 12 hodin + grilování 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsa
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá chilli paprička
* 1 lžička mletého chilli
* 100 ml oleje
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 2 limety nebo citrony
* 1 menší okurka
* 200 ml bílého jogurtu
* 50 ml smetany
* čerstvá máta
* sůl, pepř

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme podélně na dlouhé proužky. Cibuli a česnek oloupeme, pokrájíme. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a nasekáme.
2. Cibuli a česnek promícháme společně s papričkou, kořením, olejem, octem a šťávou z jedné limetky.
3. Kousky kuřete vložíme do sáčku nebo do mísy a přelijeme marinádou, dobře promícháme a necháme odležet v chladničce.
4. Hodinu před grilováním namočíme dřevěné špejle do vody, aby se nepálily. Okurku oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Promícháme s jogurtem, naředíme smetanou, vmícháme několik nasekaných lístků máty a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí, necháme vychladit.
5. Proužky naloženého kuřete napícháme na špejle a grilujeme asi 10 až 15 minut. Podáváme s na měsíčky nakrájenou limetou nebo citronem.

Naložené chilli papričky

Naložené chilli papričky.

Příprava: 30 minut

* 500 g chilli papriček nebo feferonek
* 1/4 l vody
* 1/4 l bílého octa
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru
* 1/2 lžičky koriandrových semínek
* 1/2 lžičky zeleného pepře
* 1 bobkový list

1. Papričky omyjeme, osušíme a na 3-4 místech propíchneme.
2. V hrnci zahřejeme vodu, ocet, sůl, cukr a koření, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Nevaříme, jen zahříváme.
3. Omyté a propíchnuté papričky naskládáme do vymytých sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.
4. Po týdnu sklenice zkontrolujeme, dolijeme octem, tak aby všechny papričky byly potopené v nálevu. V chladničce vydrží 6-8 týdnů.

Čokoládový muffin s chilli

Čokoládový muffin s chilli.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

Na 12 muffinů

* 80 g másla
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 300 g hořké čokolády
* 250 g celozrnné mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* 4 lžíce kakaa
* 150 g přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 velká vejce
* 200 g bílého jogurtu
* 200 ml smetany na vaření
* 1 chilli paprička

1. Máslo rozehřejeme v hrnečku s chilli vločkami a necháme ho zchladnout. Třetinu čokolády nasekáme na malé kousky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosijeme do mísy s práškem do pečiva a sodou, přidáme kakao, cukr, vanilkový cukr a promícháme. V menší misce prošleháme vejce, přimícháme jogurt a máslo s chilli.
3. Tekuté přísady vlijeme do mísy se sypkými, lehce promícháme lžící a vmícháme nasekanou čokoládu.
4. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme asi 25 minut.
5. Smetanu přivedeme k varu, nalámeme do ní zbylou čokoládu a dobře rozmícháme. Chilli papričku rozpůlíme, vybereme jádřinec, propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Vychladlé muffiny ozdobíme čokoládovou polevou a proužky papričky.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.