Doporučujeme

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa | foto: Archiv MF DNES

Velká kuchařka: grilujeme ryby, zeleninu a krůtí maso

  • 6
Z grilování se stal skoro národní sport. Není divu – je to společenská, zábavná, zdravá a jednoduchá příprava jídla. A zvládnou ji i kuchaři-amatéři. Máme pro vás tipy na tři různé hostiny.

Grilovací sezona je tady! Příprava jídel na grilu má spoustu výhod a jen málo rizik. Když je ohlídáte,můžete se progrilovat jarem, létem i částí podzimu.

Hlavní nebezpečí jsou dvě: zaprvé skapávání tuku z potravin do ohně, protože pak vznikají karcinogenní zplodiny, které mohou ulpět na mase. Tomu se vyhnete používáním alobalu či tácků a misek ze stejného materiálu. Zadruhé nedostatečné propečení masa, což může vést k různým onemocněním (salmonelóza).

A co všechno můžete na grilu upravit?
Skoro všechny druhy masa (nevhodné je jen přední a zadní hovězí), různé druhy zeleniny (skvělým netradičním tipem jsou třeba žampiony), brambory, pečivo, ale i ovoce (ananas, banán, citron).

Pokud máte chuť vyzkoušet něco víc než jen ‚flákotu na roštu‘, nechte se inspirovat našimi recepty na poněkud netradiční grilovaná jídla a chuťovky. Dobrou chuť!

Klasická hostina

Paprikový salát pikantní

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na odležení

* 4 barevné papriky * 8 beraních rohů (feferonky) * sůl a mletý pepř * 2 jarní cibulky * hrst usekané petrželky * hrst natě koriandru * 150 ml rajčatové šťávy nebo pyré * 1 lžíce worcesteru * 2 lžíce červeného vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * 1 lžíce třtinového cukru, dle chuti * pár kapek tabaska

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky rozkrojíme, zbavíme semeníku, nakrájíme na proužky a vložíme do mísy. Přidáme pokrájené beraní rohy, jemně nakrájenou cibulku, usekanou petrželku a usekanou nať koriandru.

2. Rajčatovou šťávu, worcester, vinný ocet, olej, sůl, mletý pepř a cukr prošleháme na zálivku. Přelijeme jí zeleninu v míse, promícháme a podle chuti doladíme solí, pepřem nebo cukrem a tabaskem. Promícháme a necháme v chladu odležet.

Tip
Salát můžete připravit také z předem grilovaných a oloupaných paprik.

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Pro 4 osoby

Příprava: 30-40 minut

* 4 větší rajčata * 2 červené papriky * 1 hlavička česneku * 1 lžička oleje * zelená cibulová nať, asi z poloviny svazku cibule * hrst čerstvého koriandru * 2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku * 2-4 červené chilli papričky * šťáva ze 2 limetek nebo citronů * 1-2 lžíce medu nebo třtinového cukru, podle chuti * sůl a mletý pepř na dochucení

1. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme a osušíme. Česnek navrchu seřízneme a zakapeme olejem. Celá rajčata, papriky, chilli papričky a seříznutý a olejem zakapaný česnek i se slupkou vložíme na grilovací mřížku a opečeme ze všech stran, až budou rajčata a papriky načernalé a česnek měkký.

2. Papriky i papričky vložíme do plastového sáčku a zavážeme, aby se zapařily a šly dobře oloupat. Z pečených rajčat a paprik odstraníme slupku, papriky rozpůlíme a zbavíme semínek. Opečenou zeleninu překrájíme a vložíme do mixéru.

3. Přidáme česnek, překrájenou nať cibule, rajčatové pyré nebo protlak, koriandr, šťávu z limetek, med nebo cukr a vše umixujeme na hladkou směs. Podle chuti osolíme a opepříme. Salsu podáváme ihned po umixování, nejlépe však dobře vychlazenou.

Tip
Salsu můžeme po umixování ještě povařit na mírném ohni do zhoustnutí a potom podle chuti přisolit. V lednici po vychlazení vydrží až týden.

Krůtí steak na grilu

Pro 4 osoby

Příprava: 65 minut + 15-20 minut grilování

* 4 plátky z krůtích prsou po 150-200 g * 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky * 1 lžíce citronové šťávy * 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry, bio * 1 lžička sušené šalvěje * hrubě drcený barevný pepř * sůl

1. Omyté a osušené krůtí plátky potřeme olivovým olejem, zakapeme citronovou šťávou a do masa vetřeme rozemnutou šalvěj, čerstvě drcený barevný pepř a citronovou kůru. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a steaky grilujeme nejdříve z jedné a potom z druhé strany tak, aby maso bylo propečené, ale šťavnaté.

3. Během grilování maso potíráme zbylou marinádou. Trvá to přibližně 15-20 minut, podle výšky masa. Upečené steaky přendáme na teplý talíř, osolíme a necháme pár minut odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká. Bio citrony dostanete v prodejnách zdravé výživy.

* Vybírejte si méně tučné maso, případně z něj tuk ořežte. Z vepřového se nejvíc hodí krkovička, kotleta, panenka, z drůbežího křídla, prsa a stehýnka, u hovězího je to svíčková a nízký roštěnec. Na každých 0,5 cm tloušťky masa počítejte 2 minuty grilování z každé strany.
* Aby maso nebylo vysušené, ale křehké a šťavnaté, vsaďte na marinády. Stačí půlhodina, ideální je nechat maso naložené přes noc. Základem marinády by měl být olej doplněný kořením.
* Používejte jen dřevo nebo dřevěné uhlí, nechte jej rozpálit na 25 až 30 minut tak, aby se vytvořila bělavá vrstva. Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a budou jen rudě žhnout.
* Grilovací rošt potřete zastudena olejem, maso se nebude přilepovat. Dřevěné špejle na špízy namočte před grilováním asi na hodinu do studené vody.

Rybí hostina

Grilovaná makrela

Pro 4 osoby

Příprava: 75 minut + 15 minut grilování

* 4 vykuchané makrely, asi po 250-300 g * 4 lžíce olivového oleje + na potření mřížky * šťáva z 1 citronu * 1 hlavička česneku, prolisovaného * 2 snítky máty a kopru * hrst usekané pažitky * hrst usekané petrželky * mletý bílý pepř * půl lžičky mletého římského kmínu * skrojky z 1 citronu k podávání

1. Makrely omyjeme, osušíme a na hřbetě po stranách uděláme několik zářezů. Rybu vně i uvnitř osolíme.

2. V misce promícháme olej, citron. šťávu, česnek, mátu, kopr, pažitku, petrželku, mletý pepř a římský kmín na marinádu. Ryby potřeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Z makrel setřeme marinádu zpět do misky a ryby rozložíme na gril. Grilujeme po obou stranách celkem asi 15 minut. Ryby otáčíme a potíráme marinádou.

Tip
Na grilování ryb vcelku je ideální otvírací mřížka. Celé ryby se vloží mezi dva vytvarované zavírací rošty, které rybu drží a zároveň umožňují snadné otáčení. Upečenou rybu poznáte, když se při doteku vidličky začne oddělovat maso, které je bílé a křehké.

Grilovaná makrela a pikantní krevety

Pikantní krevety

Pro 4 osoby

Příprava: 70 minut + 3-6 minut grilování

* 16-20 obřích krevet * 2 chilli papričky zbavené semínek * 1cm kousek jemně nastrouhaného zázvoru * šťáva z 1 limetky * 6 lžic olivového oleje * sůl

1. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semínek a velmi jemně usekáme nebo rozdrtíme na pastu. Přilijeme olivový olej, limetkovou šťávu a přidáme jemně nastrouhaný zázvor a sůl. Do marinády naložíme celé neoloupané krevety a necháme minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, krevety vyjmeme z marinády a opékáme pár minut, dokud nezrůžoví. Během grilování je otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Doba grilování závisí na teplotě a druhu grilu.

Tip
Krevety je lepší před grilováním neloupat – krunýř chrání jemné maso před vysušením. Při loupání upečených krevet odstraňte tenké černé střívko. Při podávání nezapomeňte na misku s vodou a citronem na opláchnutí prstů. Krevety můžete grilovat také jen potřené olejem a podávat s pikantními studenými omáčkami.

Chuťovky

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami a kebaby s krevetami a cuketou

Kebaby s krevetami a cuketou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 2-4 minuty grilování

* 2 cukety * 24-36 krevet (dle velikosti) * 6 lžic olivového oleje * 250-300 ml vlažné vody * 1-2 lžíce citronové šťávy * 2 stroužky prolisovaného česneku * 2 snítky tymiánu

1. Oloupané krevety promícháme s marinádou z olivového oleje, citronové šťávy, česneku, pepře a tymiánu. Přikryjeme a necháme asi hodinu v chladu marinovat.

2. Cukety nakrájíme na tenké plátky. Plátky cuket složíme do varhánků a střídavě napícháme s krevetami na 8 předem namočených špejlí. Potřeme marinádou a přendáme na mřížku předehřátého grilu.

3. Grilujeme za občasného otáčení asi 3-4 minuty, dokud nezrůžoví.

Rybí kebab

Pro 4 osoby

Příprava: cca 80 minut

* 800 g rybích filetů bez kostí a kůže (losos, mořský ďas, mečoun nebo mix) * 8 lžic olivového oleje * 1 lžička chilli vloček * 4 bobkové listy (nejlépe čerstvé) * šťáva z 1 citronu * 1 citron, nejlépe bio * 2 červené papriky * nať ze 2 mladých cibulek * sůl a mletý pepř

1. Olej, chilli, bobkové listy a citron. šťávu smícháme na marinádu. Papriky, citron a cibul. nať omyjeme, osušíme, papriky zbavíme semeníku a vše nakrájíme.

2. Rybí filety nakrájíme na kostky, přidáme kousky paprik, citronu a natě, promícháme s marinádou a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Na grilovací jehly napíchneme kousek papriky a potom střídavě napichujeme kousky ryb a cibulové natě. Špíz zakončíme kouskem citronu. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu potřeném olejem asi 5-8 minut. Během grilování potíráme kebaby zbylou marinádou. Upečené špízy osolíme, opepříme a podáváme.

Tip
Citronová šťáva (příp. bílé víno) by měla být součástí každé marinády na ryby. Nejenom že neutralizuje rybí aroma, ale zároveň se díky ní po naložení smrští svalová vlákna a ryby se tak nerozpadávají.

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 1,5 hodiny kynutí + 15-20 minut grilování

* 500 g hladké mouky 00 * 5 lžic panenského olivového oleje + trochu na potření mřížky a těsta * 1 sáček sušeného droždí, 25 g * 250-300 ml vlažné vody * 2 lžičky soli * 1 lžíce usekané bazalky * 2 hrsti černých oliv bez pecek, přepůlených

1. Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, bazalku a přilijeme olej a vlažnou vodu. Zpracujeme hladké nelepivé těsto a na vále z něj vypracujeme bochánek. Necháme hodinu kynout. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho propracujeme, rozdělíme na 4 díly a vyválíme placky 1-1,5 cm a necháme chvíli kynout.

2. Do těsta zatlačíme olivy. Placky přendáme na olejem potřenou grilovací mřížku nebo alobal, zbytkem oleje potřeme vrchní stranu těsta a pečeme po obou stranách, celkem asi 15-20 minut, dozlatova. Necháme zchladnout a potom nakrájíme na menší kousky.


Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás