Velká kuchařka: grilujeme ryby, zeleninu a krůtí maso

  0:56
Z grilování se stal skoro národní sport. Není divu – je to společenská, zábavná, zdravá a jednoduchá příprava jídla. A zvládnou ji i kuchaři-amatéři. Máme pro vás tipy na tři různé hostiny.

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa | foto: Archiv MF DNES

Grilovací sezona je tady! Příprava jídel na grilu má spoustu výhod a jen málo rizik. Když je ohlídáte,můžete se progrilovat jarem, létem i částí podzimu.

Hlavní nebezpečí jsou dvě: zaprvé skapávání tuku z potravin do ohně, protože pak vznikají karcinogenní zplodiny, které mohou ulpět na mase. Tomu se vyhnete používáním alobalu či tácků a misek ze stejného materiálu. Zadruhé nedostatečné propečení masa, což může vést k různým onemocněním (salmonelóza).

A co všechno můžete na grilu upravit?
Skoro všechny druhy masa (nevhodné je jen přední a zadní hovězí), různé druhy zeleniny (skvělým netradičním tipem jsou třeba žampiony), brambory, pečivo, ale i ovoce (ananas, banán, citron).

Pokud máte chuť vyzkoušet něco víc než jen ‚flákotu na roštu‘, nechte se inspirovat našimi recepty na poněkud netradiční grilovaná jídla a chuťovky. Dobrou chuť!

Klasická hostina

Paprikový salát pikantní

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na odležení

* 4 barevné papriky * 8 beraních rohů (feferonky) * sůl a mletý pepř * 2 jarní cibulky * hrst usekané petrželky * hrst natě koriandru * 150 ml rajčatové šťávy nebo pyré * 1 lžíce worcesteru * 2 lžíce červeného vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * 1 lžíce třtinového cukru, dle chuti * pár kapek tabaska

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky rozkrojíme, zbavíme semeníku, nakrájíme na proužky a vložíme do mísy. Přidáme pokrájené beraní rohy, jemně nakrájenou cibulku, usekanou petrželku a usekanou nať koriandru.

2. Rajčatovou šťávu, worcester, vinný ocet, olej, sůl, mletý pepř a cukr prošleháme na zálivku. Přelijeme jí zeleninu v míse, promícháme a podle chuti doladíme solí, pepřem nebo cukrem a tabaskem. Promícháme a necháme v chladu odležet.

Tip
Salát můžete připravit také z předem grilovaných a oloupaných paprik.

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Pro 4 osoby

Příprava: 30-40 minut

* 4 větší rajčata * 2 červené papriky * 1 hlavička česneku * 1 lžička oleje * zelená cibulová nať, asi z poloviny svazku cibule * hrst čerstvého koriandru * 2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku * 2-4 červené chilli papričky * šťáva ze 2 limetek nebo citronů * 1-2 lžíce medu nebo třtinového cukru, podle chuti * sůl a mletý pepř na dochucení

1. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme a osušíme. Česnek navrchu seřízneme a zakapeme olejem. Celá rajčata, papriky, chilli papričky a seříznutý a olejem zakapaný česnek i se slupkou vložíme na grilovací mřížku a opečeme ze všech stran, až budou rajčata a papriky načernalé a česnek měkký.

2. Papriky i papričky vložíme do plastového sáčku a zavážeme, aby se zapařily a šly dobře oloupat. Z pečených rajčat a paprik odstraníme slupku, papriky rozpůlíme a zbavíme semínek. Opečenou zeleninu překrájíme a vložíme do mixéru.

3. Přidáme česnek, překrájenou nať cibule, rajčatové pyré nebo protlak, koriandr, šťávu z limetek, med nebo cukr a vše umixujeme na hladkou směs. Podle chuti osolíme a opepříme. Salsu podáváme ihned po umixování, nejlépe však dobře vychlazenou.

Tip
Salsu můžeme po umixování ještě povařit na mírném ohni do zhoustnutí a potom podle chuti přisolit. V lednici po vychlazení vydrží až týden.

Krůtí steak na grilu

Pro 4 osoby

Příprava: 65 minut + 15-20 minut grilování

* 4 plátky z krůtích prsou po 150-200 g * 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky * 1 lžíce citronové šťávy * 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry, bio * 1 lžička sušené šalvěje * hrubě drcený barevný pepř * sůl

1. Omyté a osušené krůtí plátky potřeme olivovým olejem, zakapeme citronovou šťávou a do masa vetřeme rozemnutou šalvěj, čerstvě drcený barevný pepř a citronovou kůru. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a steaky grilujeme nejdříve z jedné a potom z druhé strany tak, aby maso bylo propečené, ale šťavnaté.

3. Během grilování maso potíráme zbylou marinádou. Trvá to přibližně 15-20 minut, podle výšky masa. Upečené steaky přendáme na teplý talíř, osolíme a necháme pár minut odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká. Bio citrony dostanete v prodejnách zdravé výživy.

* Vybírejte si méně tučné maso, případně z něj tuk ořežte. Z vepřového se nejvíc hodí krkovička, kotleta, panenka, z drůbežího křídla, prsa a stehýnka, u hovězího je to svíčková a nízký roštěnec. Na každých 0,5 cm tloušťky masa počítejte 2 minuty grilování z každé strany.
* Aby maso nebylo vysušené, ale křehké a šťavnaté, vsaďte na marinády. Stačí půlhodina, ideální je nechat maso naložené přes noc. Základem marinády by měl být olej doplněný kořením.
* Používejte jen dřevo nebo dřevěné uhlí, nechte jej rozpálit na 25 až 30 minut tak, aby se vytvořila bělavá vrstva. Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a budou jen rudě žhnout.
* Grilovací rošt potřete zastudena olejem, maso se nebude přilepovat. Dřevěné špejle na špízy namočte před grilováním asi na hodinu do studené vody.

Rybí hostina

Grilovaná makrela

Pro 4 osoby

Příprava: 75 minut + 15 minut grilování

* 4 vykuchané makrely, asi po 250-300 g * 4 lžíce olivového oleje + na potření mřížky * šťáva z 1 citronu * 1 hlavička česneku, prolisovaného * 2 snítky máty a kopru * hrst usekané pažitky * hrst usekané petrželky * mletý bílý pepř * půl lžičky mletého římského kmínu * skrojky z 1 citronu k podávání

1. Makrely omyjeme, osušíme a na hřbetě po stranách uděláme několik zářezů. Rybu vně i uvnitř osolíme.

2. V misce promícháme olej, citron. šťávu, česnek, mátu, kopr, pažitku, petrželku, mletý pepř a římský kmín na marinádu. Ryby potřeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Z makrel setřeme marinádu zpět do misky a ryby rozložíme na gril. Grilujeme po obou stranách celkem asi 15 minut. Ryby otáčíme a potíráme marinádou.

Tip
Na grilování ryb vcelku je ideální otvírací mřížka. Celé ryby se vloží mezi dva vytvarované zavírací rošty, které rybu drží a zároveň umožňují snadné otáčení. Upečenou rybu poznáte, když se při doteku vidličky začne oddělovat maso, které je bílé a křehké.

Grilovaná makrela a pikantní krevety

Pikantní krevety

Pro 4 osoby

Příprava: 70 minut + 3-6 minut grilování

* 16-20 obřích krevet * 2 chilli papričky zbavené semínek * 1cm kousek jemně nastrouhaného zázvoru * šťáva z 1 limetky * 6 lžic olivového oleje * sůl

1. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semínek a velmi jemně usekáme nebo rozdrtíme na pastu. Přilijeme olivový olej, limetkovou šťávu a přidáme jemně nastrouhaný zázvor a sůl. Do marinády naložíme celé neoloupané krevety a necháme minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, krevety vyjmeme z marinády a opékáme pár minut, dokud nezrůžoví. Během grilování je otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Doba grilování závisí na teplotě a druhu grilu.

Tip
Krevety je lepší před grilováním neloupat – krunýř chrání jemné maso před vysušením. Při loupání upečených krevet odstraňte tenké černé střívko. Při podávání nezapomeňte na misku s vodou a citronem na opláchnutí prstů. Krevety můžete grilovat také jen potřené olejem a podávat s pikantními studenými omáčkami.

Chuťovky

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami a kebaby s krevetami a cuketou

Kebaby s krevetami a cuketou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 2-4 minuty grilování

* 2 cukety * 24-36 krevet (dle velikosti) * 6 lžic olivového oleje * 250-300 ml vlažné vody * 1-2 lžíce citronové šťávy * 2 stroužky prolisovaného česneku * 2 snítky tymiánu

1. Oloupané krevety promícháme s marinádou z olivového oleje, citronové šťávy, česneku, pepře a tymiánu. Přikryjeme a necháme asi hodinu v chladu marinovat.

2. Cukety nakrájíme na tenké plátky. Plátky cuket složíme do varhánků a střídavě napícháme s krevetami na 8 předem namočených špejlí. Potřeme marinádou a přendáme na mřížku předehřátého grilu.

3. Grilujeme za občasného otáčení asi 3-4 minuty, dokud nezrůžoví.

Rybí kebab

Pro 4 osoby

Příprava: cca 80 minut

* 800 g rybích filetů bez kostí a kůže (losos, mořský ďas, mečoun nebo mix) * 8 lžic olivového oleje * 1 lžička chilli vloček * 4 bobkové listy (nejlépe čerstvé) * šťáva z 1 citronu * 1 citron, nejlépe bio * 2 červené papriky * nať ze 2 mladých cibulek * sůl a mletý pepř

1. Olej, chilli, bobkové listy a citron. šťávu smícháme na marinádu. Papriky, citron a cibul. nať omyjeme, osušíme, papriky zbavíme semeníku a vše nakrájíme.

2. Rybí filety nakrájíme na kostky, přidáme kousky paprik, citronu a natě, promícháme s marinádou a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Na grilovací jehly napíchneme kousek papriky a potom střídavě napichujeme kousky ryb a cibulové natě. Špíz zakončíme kouskem citronu. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu potřeném olejem asi 5-8 minut. Během grilování potíráme kebaby zbylou marinádou. Upečené špízy osolíme, opepříme a podáváme.

Tip
Citronová šťáva (příp. bílé víno) by měla být součástí každé marinády na ryby. Nejenom že neutralizuje rybí aroma, ale zároveň se díky ní po naložení smrští svalová vlákna a ryby se tak nerozpadávají.

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 1,5 hodiny kynutí + 15-20 minut grilování

* 500 g hladké mouky 00 * 5 lžic panenského olivového oleje + trochu na potření mřížky a těsta * 1 sáček sušeného droždí, 25 g * 250-300 ml vlažné vody * 2 lžičky soli * 1 lžíce usekané bazalky * 2 hrsti černých oliv bez pecek, přepůlených

1. Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, bazalku a přilijeme olej a vlažnou vodu. Zpracujeme hladké nelepivé těsto a na vále z něj vypracujeme bochánek. Necháme hodinu kynout. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho propracujeme, rozdělíme na 4 díly a vyválíme placky 1-1,5 cm a necháme chvíli kynout.

2. Do těsta zatlačíme olivy. Placky přendáme na olejem potřenou grilovací mřížku nebo alobal, zbytkem oleje potřeme vrchní stranu těsta a pečeme po obou stranách, celkem asi 15-20 minut, dozlatova. Necháme zchladnout a potom nakrájíme na menší kousky.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...