Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velká jarní kuchařka: saláty k večeři

  0:12aktualizováno  0:12
Úplně nejlehčí a nejzdravější formou večeře jsou saláty. Při přípravě dresinku se nebojte experimentu a pracujte vždy s čerstvými surovinami.

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi | foto: In Images

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 250 g listů baby špenátu, čerstvého
* 2 papriky
* 4 větší rajčata
* 1 menší salátová okurka
* 250 g konzervovaného tuňáka, slitého
* 450 g konzervovaných bílých fazolí, slitých
* 4 řezy sardelek
* hrst usekané zelené petrželky nebo jarní cibulky k podávání

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 1–2 lžičky dijonské hořčice
* 3–4 lžíce vinného octa
* sůl
* čerstvě mletý nebo drcený pepř
* 2 stroužky česneku, utřeného
* 1 lžička medu, nemusí být

1. Špenát omyjeme a listy necháme okapat. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na proužky. Z omytých rajčat vykrojíme zelený střed v místě stopky a nakrájíme je na tenké dílky. Okurku oloupeme, nakrájíme na proužky a všechnu zeleninu vložíme do mísy. Přidáme slité, propláchnuté a okapané fazole, kousky tuňáka bez nálevu a usekané řezy sardelek zbavené kostiček.

2. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme osušené špenátové listy. V misce prošleháme ocet, sůl, pepř, popřípadě med a utřený česnek a postupně zašleháme olej, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou emulzi.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Podáváme posypaný usekanou zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou.

TIP
Do salátu přidejte vejce natvrdo, vařené zelené fazolky, ředkvičky, vařené brambory apod. Podávejte pro změnu s vaším oblíbeným majonézovým dresinkem nebo s majonézou s citronovou šťávou, jarní cibulkou a kečupem.

 

 

 

Hlávkový salát s pečenými bramborami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení brambor + doba na jejich zchladnutí

* 20 malých nových brambor
* 1 lžíce oleje
* 2 hlávkové saláty
* 1 svazek ředkviček
* 4 plátky čerstvého kozího sýra, asi 100 g
* hrst naklíčené řeřichy
* nať z jarní cibulky, pokrájená

Na zálivku:
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice
* 2 uvařené žloutky
* sůl a mletý pepř
* špetka sušených chilli papriček, není nutné
* šťáva z poloviny citronu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory i se slupkou důkladně umyjeme, propícháme vidličkou, rozložíme na plech a potřeme je olejem. Pečeme asi 20–30 minut podle velikosti brambor a během pečení je otočíme.

2. V misce rozmícháme metličkou olej, hořčici, prolisované vychladlé žloutky, sůl, pepř, špetku chilli a citronovou šťávu a prošleháme. Salát překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, opláchneme a odstraníme vnější tmavé a poškozené listy. Necháme okapat nebo usušíme v odstředivce na salát. Ředkvičky opláchneme, seřízneme kořínek i listy a nakrájíme na plátky.

3. Salát rozdělíme na talíře, posypeme plátky ředkviček a obložíme upečenými, ještě teplými bramborami. Na salát položíme plátek sýra, zakapeme připraveným dresinkem a ozdobíme řeřichou a mladou cibulkovou natí.

TIP
Brambory nechte částečně vychladnout, podávat je můžete i studené. Před pečením je zkuste zabalit do alobalu.

 

 


Ostrý zeleninový salát s kuřecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + hodina na odležení

* 200 g uvařeného nebo upečeného kuřecího masa, prsíček
* 1 pekingské zelí * 2 mrkve
* 1 velká salátová okurka, nebo 2 menší
* 2 hrsti arašídů, i solených * hrst lístků koriandru

Na dresink:
* šťáva ze 3 limetek
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 chilli paprička, zbavená semínek a najemno usekaná
* 2 lžíce vietnamské rybí omáčky
* 1 lžíce lístků koriandru, jemně usekané
* 1 lžička lístků máty, usekané
* 1 lžička limetkové kůry, jemně nastrouhané
* kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný, asi 2 cm
* 2 lžíce oleje, nejlépe arašídového

1. Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Zelí omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Mrkev a okurku oloupeme, okurku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké podélné plátky, ze kterých krájíme úzké dlouhé nudličky. Plátky mrkve a okurek můžeme nakrájet na nářezovém stroji, nudličky pak budou stejnoměrné.

2. V misce smícháme všechny suroviny na zálivku a promícháme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme polovinou dresinku a lehce promícháme.
Necháme v chladu přikryté asi hodinu odležet.

3. Podáváme posypané lístky koriandru, máty, nasucho opraženými arašídy a přelité zbylým dresinkem.

TIP
Nemáte-li zbylé uvařené nebo upečené kuřecí maso, povařte 2 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí ve vodě ochucené vietnamskou rybí omáčkou nebo je chvíli marinujte v části dresinku a pak opečte v pánvi na lžíci oleje a nechte vychladnout. Do salátu můžete přidat i kedlubnu, bílou ředkev či jarní cibulku.

 

 


 

Teplý fazolkovo-bramborový salát s liškami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 500 g nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje nebo másla
* 1 cibule nebo šalotka, nakrájená na proužky
* 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
* 100 g lišek nakládaných v octě nebo čerstvých
* 500 g čerstvých zelených fazolek nebo 400 g mražených
* sůl
* svazek čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele

Na dresink:
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce dijonské hořčice
* sůl a mletý bílý pepř
* 1–2 lžičky cukru krupice

1. Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to přibližně 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Než se uvaří brambory, připravíme houbovou směs a fazolky. Nakládané houbičky slijeme a necháme okapat, čerstvé očistíme. V pánvi na rozpáleném oleji, másle nebo směsi másla a oleje necháme zesklovatět cibulku a česnek, přidáme houby a zprudka osmahneme. Stáhneme z ohně a osolíme. Zmírníme plamen a čerstvé houby ještě přikryjeme a podusíme doměkka.

3. Čerstvé fazolové lusky omyjeme, odřízneme konce a odstraníme vlákno ve hřbetu fazolek. Svážeme je do svazečků, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3–4 minuty.

4. V míse zlehka promícháme plátky brambor, uvařené fazolkové lusky a opečené houby, posypeme lístky koriandru nebo petržele a podáváme přelité dresinkem.
Salát podáváme teplý s francouzskou bagetou nebo jen tak.

Pestrý zeleninový salát s pomerančovým dresinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 350 g čerstvých mladých lístků špenátu
* 4 papriky, červené a žluté
* 2 svazky ředkviček
* 2 pomeranče
* 1 lžička červeného (růžového) pepře

Na zálivku:
* 2 lžíce majonézy
* 150 ml jogurtu, hustého
* šťáva z 1/2 pomeranče
* 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
* 1 lžička worcestrové omáčky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička cukru, nejlépe třtinového
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Listy špenátu opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na kostičky. Omyté ředkvičky okrájíme a nakrájíme na tenké plátky. Pomeranče oloupeme, odkrojíme i bílou dužinu a nakrájíme na kousky.

2. V misce prošleháme všechny ingredience na zálivku a dochutíme solí, pepřem, popřípadě cukrem a citronovou šťávou. Pokrájenou zeleninu a pomeranče vložíme do mísy, lehce promícháme s 2/3 špenátových lístků a naaranžujeme se zbylým špenátem na talíře.

3. Podáváme přelité pomerančovým dresinkem a ozdobené drceným červeným pepřem.

TIP
Špenátové listy nahraďte polníčkem nebo jinými salátovými lístky či jejich směsí. Saláty připravujte ideálně těsně před podáváním, pokud se nejedná o salát, který potřebuje určitý čas na odležení a vychlazení. Zeleninu krájejte až před přípravou, nesvědčí jí dlouhé stání. Zálivkou salát přelévejte až při podávání, musí být však dobře ochucena, pozdější dochucování salátu škodí na vzhledu i chuti.

 

 

 


 


Dresinky

Můžete je koupit už hotové v samoobsluze, ale když věnujete přípravě trochu času a invence, pochutnáte si ještě lépe.

Jako knedlíky nedokáží existovat bez omáčky, tak saláty se neobejdou bez lahodného dresinku, který potěší vaše smysly a spolu se zeleninou vytvoří harmonické spojení chutí, vůní a barev.

BYLINKOVÝ S HOŘČICÍ
Svazek bylin či natí (petržel, koriandr, rukola, špenát, mangold, bazalka) umixujte se střídkou bílého chleba, hořčicí a olivovým olejem. Přidejte vinný ocet, citron. šťávu, med (nebo cukr), sůl a pepř.

MANGOVÝ S KARI
Rozmixujte mango, přidejte limetkovou šťávu a kůru, strouhaný zázvor, sekanou chilli papričku, kari pastu, bílý jogurt a smetanu, osolte a opepřete. Vmíchejte usekanou pažitku. Můžete použít také jako dip k namáčení kousků zeleniny.

SMETANOVÝ S KOPREM
Bílý jogurt nebo kysanou smetanu smíchejte v misce s prolisovanou vařenou bramborou, usekaným koprem, utřeným česnekem, hořčicí a olivovým olejem. Můžete dochutit solí a pepřem.

POMERANČOVÝ
Majonézu smíchejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zamíchejte a nakonec přidejte kečup (sladký nebo ostrý), cukr, sůl a pomerančovou šťávu.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.