Velká jarní kuchařka: saláty k večeři

  0:12
Úplně nejlehčí a nejzdravější formou večeře jsou saláty. Při přípravě dresinku se nebojte experimentu a pracujte vždy s čerstvými surovinami.

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi | foto: In Images

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 250 g listů baby špenátu, čerstvého
* 2 papriky
* 4 větší rajčata
* 1 menší salátová okurka
* 250 g konzervovaného tuňáka, slitého
* 450 g konzervovaných bílých fazolí, slitých
* 4 řezy sardelek
* hrst usekané zelené petrželky nebo jarní cibulky k podávání

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 1–2 lžičky dijonské hořčice
* 3–4 lžíce vinného octa
* sůl
* čerstvě mletý nebo drcený pepř
* 2 stroužky česneku, utřeného
* 1 lžička medu, nemusí být

1. Špenát omyjeme a listy necháme okapat. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na proužky. Z omytých rajčat vykrojíme zelený střed v místě stopky a nakrájíme je na tenké dílky. Okurku oloupeme, nakrájíme na proužky a všechnu zeleninu vložíme do mísy. Přidáme slité, propláchnuté a okapané fazole, kousky tuňáka bez nálevu a usekané řezy sardelek zbavené kostiček.

2. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme osušené špenátové listy. V misce prošleháme ocet, sůl, pepř, popřípadě med a utřený česnek a postupně zašleháme olej, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou emulzi.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Podáváme posypaný usekanou zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou.

TIP
Do salátu přidejte vejce natvrdo, vařené zelené fazolky, ředkvičky, vařené brambory apod. Podávejte pro změnu s vaším oblíbeným majonézovým dresinkem nebo s majonézou s citronovou šťávou, jarní cibulkou a kečupem.

 

 

 

Hlávkový salát s pečenými bramborami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení brambor + doba na jejich zchladnutí

* 20 malých nových brambor
* 1 lžíce oleje
* 2 hlávkové saláty
* 1 svazek ředkviček
* 4 plátky čerstvého kozího sýra, asi 100 g
* hrst naklíčené řeřichy
* nať z jarní cibulky, pokrájená

Na zálivku:
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice
* 2 uvařené žloutky
* sůl a mletý pepř
* špetka sušených chilli papriček, není nutné
* šťáva z poloviny citronu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory i se slupkou důkladně umyjeme, propícháme vidličkou, rozložíme na plech a potřeme je olejem. Pečeme asi 20–30 minut podle velikosti brambor a během pečení je otočíme.

2. V misce rozmícháme metličkou olej, hořčici, prolisované vychladlé žloutky, sůl, pepř, špetku chilli a citronovou šťávu a prošleháme. Salát překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, opláchneme a odstraníme vnější tmavé a poškozené listy. Necháme okapat nebo usušíme v odstředivce na salát. Ředkvičky opláchneme, seřízneme kořínek i listy a nakrájíme na plátky.

3. Salát rozdělíme na talíře, posypeme plátky ředkviček a obložíme upečenými, ještě teplými bramborami. Na salát položíme plátek sýra, zakapeme připraveným dresinkem a ozdobíme řeřichou a mladou cibulkovou natí.

TIP
Brambory nechte částečně vychladnout, podávat je můžete i studené. Před pečením je zkuste zabalit do alobalu.

 

 


Ostrý zeleninový salát s kuřecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + hodina na odležení

* 200 g uvařeného nebo upečeného kuřecího masa, prsíček
* 1 pekingské zelí * 2 mrkve
* 1 velká salátová okurka, nebo 2 menší
* 2 hrsti arašídů, i solených * hrst lístků koriandru

Na dresink:
* šťáva ze 3 limetek
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 chilli paprička, zbavená semínek a najemno usekaná
* 2 lžíce vietnamské rybí omáčky
* 1 lžíce lístků koriandru, jemně usekané
* 1 lžička lístků máty, usekané
* 1 lžička limetkové kůry, jemně nastrouhané
* kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný, asi 2 cm
* 2 lžíce oleje, nejlépe arašídového

1. Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Zelí omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Mrkev a okurku oloupeme, okurku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké podélné plátky, ze kterých krájíme úzké dlouhé nudličky. Plátky mrkve a okurek můžeme nakrájet na nářezovém stroji, nudličky pak budou stejnoměrné.

2. V misce smícháme všechny suroviny na zálivku a promícháme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme polovinou dresinku a lehce promícháme.
Necháme v chladu přikryté asi hodinu odležet.

3. Podáváme posypané lístky koriandru, máty, nasucho opraženými arašídy a přelité zbylým dresinkem.

TIP
Nemáte-li zbylé uvařené nebo upečené kuřecí maso, povařte 2 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí ve vodě ochucené vietnamskou rybí omáčkou nebo je chvíli marinujte v části dresinku a pak opečte v pánvi na lžíci oleje a nechte vychladnout. Do salátu můžete přidat i kedlubnu, bílou ředkev či jarní cibulku.

 

 


 

Teplý fazolkovo-bramborový salát s liškami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 500 g nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje nebo másla
* 1 cibule nebo šalotka, nakrájená na proužky
* 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
* 100 g lišek nakládaných v octě nebo čerstvých
* 500 g čerstvých zelených fazolek nebo 400 g mražených
* sůl
* svazek čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele

Na dresink:
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce dijonské hořčice
* sůl a mletý bílý pepř
* 1–2 lžičky cukru krupice

1. Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to přibližně 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Než se uvaří brambory, připravíme houbovou směs a fazolky. Nakládané houbičky slijeme a necháme okapat, čerstvé očistíme. V pánvi na rozpáleném oleji, másle nebo směsi másla a oleje necháme zesklovatět cibulku a česnek, přidáme houby a zprudka osmahneme. Stáhneme z ohně a osolíme. Zmírníme plamen a čerstvé houby ještě přikryjeme a podusíme doměkka.

3. Čerstvé fazolové lusky omyjeme, odřízneme konce a odstraníme vlákno ve hřbetu fazolek. Svážeme je do svazečků, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3–4 minuty.

4. V míse zlehka promícháme plátky brambor, uvařené fazolkové lusky a opečené houby, posypeme lístky koriandru nebo petržele a podáváme přelité dresinkem.
Salát podáváme teplý s francouzskou bagetou nebo jen tak.

Pestrý zeleninový salát s pomerančovým dresinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 350 g čerstvých mladých lístků špenátu
* 4 papriky, červené a žluté
* 2 svazky ředkviček
* 2 pomeranče
* 1 lžička červeného (růžového) pepře

Na zálivku:
* 2 lžíce majonézy
* 150 ml jogurtu, hustého
* šťáva z 1/2 pomeranče
* 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
* 1 lžička worcestrové omáčky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička cukru, nejlépe třtinového
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Listy špenátu opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na kostičky. Omyté ředkvičky okrájíme a nakrájíme na tenké plátky. Pomeranče oloupeme, odkrojíme i bílou dužinu a nakrájíme na kousky.

2. V misce prošleháme všechny ingredience na zálivku a dochutíme solí, pepřem, popřípadě cukrem a citronovou šťávou. Pokrájenou zeleninu a pomeranče vložíme do mísy, lehce promícháme s 2/3 špenátových lístků a naaranžujeme se zbylým špenátem na talíře.

3. Podáváme přelité pomerančovým dresinkem a ozdobené drceným červeným pepřem.

TIP
Špenátové listy nahraďte polníčkem nebo jinými salátovými lístky či jejich směsí. Saláty připravujte ideálně těsně před podáváním, pokud se nejedná o salát, který potřebuje určitý čas na odležení a vychlazení. Zeleninu krájejte až před přípravou, nesvědčí jí dlouhé stání. Zálivkou salát přelévejte až při podávání, musí být však dobře ochucena, pozdější dochucování salátu škodí na vzhledu i chuti.

 

 

 


 


Dresinky

Můžete je koupit už hotové v samoobsluze, ale když věnujete přípravě trochu času a invence, pochutnáte si ještě lépe.

Jako knedlíky nedokáží existovat bez omáčky, tak saláty se neobejdou bez lahodného dresinku, který potěší vaše smysly a spolu se zeleninou vytvoří harmonické spojení chutí, vůní a barev.

BYLINKOVÝ S HOŘČICÍ
Svazek bylin či natí (petržel, koriandr, rukola, špenát, mangold, bazalka) umixujte se střídkou bílého chleba, hořčicí a olivovým olejem. Přidejte vinný ocet, citron. šťávu, med (nebo cukr), sůl a pepř.

MANGOVÝ S KARI
Rozmixujte mango, přidejte limetkovou šťávu a kůru, strouhaný zázvor, sekanou chilli papričku, kari pastu, bílý jogurt a smetanu, osolte a opepřete. Vmíchejte usekanou pažitku. Můžete použít také jako dip k namáčení kousků zeleniny.

SMETANOVÝ S KOPREM
Bílý jogurt nebo kysanou smetanu smíchejte v misce s prolisovanou vařenou bramborou, usekaným koprem, utřeným česnekem, hořčicí a olivovým olejem. Můžete dochutit solí a pepřem.

POMERANČOVÝ
Majonézu smíchejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zamíchejte a nakonec přidejte kečup (sladký nebo ostrý), cukr, sůl a pomerančovou šťávu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...