Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velká jarní kuchařka: maso light

  0:27aktualizováno  0:27
Ne každý si potrpí na krvavý biftek, ale křehoučké kuřecí nebo krůtí maso je ideální nejen pro ty, kdo se rozhodli teď na jaře "ozdravit" svůj jídelníček.

Zadělávaná jarní zelenina s kuřecími plátky | foto: In Images

Krůtí prsa se zeleninovou rýží

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 1 hodina marinování + pečení 20-30 minut

* 600 g krůtích prsou bez kostí a kůže
* 2–3 lžíce sladké chilli omáčky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce tekutého medu
* šťáva z 1 citronu
* sůl

Na rýži:
* 300 g rýže
* sůl
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 mrkev
* 1 menší pórek
* 1/2 mladé cukety
* 1 jarní cibulka
* sůl a mletý pepř nebo zázvor

1. V míse promícháme chilli omáčku, 3 lžíce oleje, med a citronovou šťávu. Omytá a osušená krůtí prsa rozkrojíme po vlákně na dva podlouhlé kusy. Maso vložíme do mísy, obalíme marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.

2. Předehřejeme si troubu na 180–190 stupňů. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přelijeme zbylou marinádou a dopečeme v předehřáté troubě, dokud není maso propečené, trvá to asi 20–30 minut podle výšky masa. Maso však musí být uvnitř propečené, ne růžové. Přendáme je na nahřátý talíř, osolíme a necháme přikryté alobalem asi 5–10 minut odležet. Potom krájíme ostrým nožem přes vlákno a podáváme se zeleninovou rýží a jogurtovým dipem.

3. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Zeleninu omyjme, očistíme a nakrájíme na nudličky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubém struhadle.

4. V hlubší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev, pórek, bílou část cibulky a cuketu a opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme, opepříme nebo ochutíme zázvorem, vsypeme uvařenou rýži, promícháme a společně prohřejeme. Nakonec vmícháme pokrájenou nať z jarní cibulky.

Pšeničné tortilly s grilovanými kuřecími prsy a čínským zelím

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + nejméně 30 minut marinování + 10–15 minut grilování

* 4 velké pšeničné tortilly
* 4 kuřecí prsní plátky po 150 g
* šťáva a jemně strouhaná kůra z 1 limety
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1/2 lžičky harissy nebo 1–2 červené pálivé papričky bez semínek a jemně usekané
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvě usekaného
* 3–4 lžíce olivového oleje
* sůl na dochucení
* 1/2 čínského zelí nebo 1 malé, nakrouhané
* oblíbený dresink k podávání

1. Omytá a osušená kuřecí prsa naklepeme jemně přes fólii a smícháme v míse s limetovou šťávou a kůrou, cukrem, oreganem, česnekem a harissou nebo usekanými papričkami, podle chuti. Promícháme a necháme nejméně 30 minut marinovat. Mezitím si očistíme a nakrájíme čínské zelí na proužky.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, mřížku potřeme olejem a maso vyjmeme z marinády. Grilujeme po obou stranách, celkem to trvá asi 10 minut. Kuřecí maso musí být dobře propečené, po vpíchnutí z něj nesmí vytékat růžová šťáva. Upečené plátky přendáme na talíř, podle chuti osolíme a necháme pod alobalem několik minut odpočinout.

3. Mezitím si na grilu z obou stran ohřejeme tortilly. Na polovinu placky navrstvíme nakrájené zelí, zakápneme dresinkem, překryjeme grilovaným masem a placku přehneme. Stejným způsobem připravte krůtí prsní plátky a maso okořeňte pouze bylinkami a mletým pepřem.

Zadělávaná jarní zelenina s kuřecími plátky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5–10 minut + 20–25 minut vaření a opékání

* 4 plátky z kuřecích prsou, po 100 g
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 lžíce oleje Na zeleninu:
* 300 g zelených fazolek nebo mladých lusků hrášku
* 100 g karotky, nakrájené
* 2–4 jarní cibulky
* 1 menší pórek
* 200 ml 12% smetany
* 2 lžičky škrobové moučky, kukuřičné
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* mletý pepř
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce másla * hrst zelené petrželky

1. Omyté a osušené kuřecí plátky lehce naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, očistíme a pokrájíme na větší kousky. V pánvi rozpálíme olej a plátky z obou stran opečeme, po každé straně asi 4–5 minut dle výšky, nesmí být však na řezu růžové.
Maso přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odležet.

2. Do kastrolu se silným dnem vložíme lusky, podlijeme trochou vody, stačí asi 1 cm, osolíme, přiklopíme a dusíme 3–5 minut, podle kvality a křehkosti zeleniny. Postupně přidáváme karotku a nakonec pórek a jarní cibulku. Když je zelenina téměř měkká, zalijeme ji smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a necháme přejít varem, stačí už jen 2 minuty. Zelenina má zůstat pevná na skus, nesmí být rozvařená.

3. Nakonec dochutíme mletým pepřem, muškátovým květem, citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby dosolíme. Podáváme s opečenými kuřecími plátky.

Krůtí maso s ananasem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut opékání a dušení

* 500 g krůtích prsou, bez kostí a kůže
* 5 lžic oleje
* 1 malá cibule, jemně usekaná
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička šafránu nebo kurkumy
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* špetka mleté skořice
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička škrobové moučky
* 400 g nakrájeného ananasu, čerstvého
* sůl na dochucení

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější nudličky nebo kousky. Maso opečeme na rozpáleném oleji v pánvi nebo kastrolu se silnějším dnem. Přidáme cibulku a česnek, a když je maso nazlátlé, přidáme koření a cukr nebo med a promícháme. Vsypeme ananas a společně dusíme asi 5 minut.

2. Během dušení podle potřeby mírně podlijeme vodou, záleží na tom, kolik šťávy pustil ananas. Když je maso měkké, vmícháme sójovou omáčku, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a ještě 2 minuty povaříme na mírném ohni.

3. Nakonec dochutíme solí a podáváme například s vařenou nebo dušenou rýží.

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.